Chrome, Görme Engelliler İçin Görüntüleri Tanımlarken Yapay Zeka Kullanacak

6
1
1
1
0
İnternet üzerinde yer alan içeriklerin bir çoğu görsel destekler barındırıyor. Görme engelli kullanıcılar ise bu görsellerin ne olduğunu anlayabilmek için görsellerin alt yazısına güveniyordu. Fakat çoğu içerik üreticisi bunları eklemeyi ihmal ediyor. Bu durumun farkına varan Google, Chrome'a yapay zeka destekli bir sistem ekleyecek.

Yapay zeka destekli sistemler hayatlarımızın her yerinde karşımıza çıkmaya başladı. Şimdi bu sistemlere ek olarak Google yeni bir yapay zeka destekli sistem üzerinde çalışıyor. Bu sistem sayesinde internette yer alan fotoğraflara otomatik olarak alt başlık eklenecek ve görme engelliler, fotoğraflarda ne olduğunu öğrenebilecekler. 

Chrome erişilebilirlik ekibinin kıdemli program yöneticisi Laura Allen "Bir ekran okuyucu ya da Braille ekranı ile internette gezinen görme engelli kullanıcılar, bir fotoğrafın üzerine geldikleri zaman genellikle resim, etiketlenmemiş grafik ya da bir sayı dizisi duyarlar. Bu da isimlendirilmemiş bir dosya adını ifade eder."

Sistem nasıl çalışacak:

Yapay zeka desteği bulunan sistem, anahtar kelimeleri temel alarak fotoğrafları adlandıran bir teknoloji kullanacak. Google'ın üzerinde çalıştığı sistem şu anda test aşamasında ve 10 milyondan fazla fotoğraf etiketlemeyi başardı. Ayrıca kullanıcılar bu özelliği isterlerse sadece belirli web sitelerinde kullanabilecek, isterlerse tüm web siteleri için aktifleştirebilecek. (Bu özellik sadece ekran okuyucu kullanan kullanıcılar için geçerli olacak. Eğer denemek istiyorsanız ekran okuyucunuzun açık olduğundan emin olun.)

Özelliği aktifleştirmek için Chrome'un Ayarlar sekmesinden Erişilebilirlik ayarlarına girmeniz gerekiyor. Bu sayfada ise "Google'dan resim açıklamaları al" adında bir bölüm bulacaksınız. Bunu aktifleştirdiğiniz zaman özelliği kullanmaya başlayabilirsiniz.Chrome’un resim açıklama aracı şu anda İngilizce kullanılabilen web sitelerinde bulunuyor. Fakat Google yakın bir zamanda daha fazla dil için bu özelliği aktifleştirecektir.

Bazı kullanıcı yorumlarına göre ise sistem şu anda çok doğru ve etkileyici bir şekilde çalışmıyor, ancak sistemin şu anda test aşamasında olduğunu belirtmemizde fayda var. Zamanla çok daha iyi bir sisteme dönüşebileceğine dair umut verici olan bu sistem, kısa bir süre içerisinde kendini daha çok geliştirecektir.

Kaynak : https://beebom.com/chrome-ai-describe-images-impaired-vision/
6
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
6
1
1
1
0