Çin'de Covid-19 Vaka Sayısının Rekor Seviyede Artması, Türkiye'de Tekrar Karantina İhtimalini Doğurur mu?

16
2
1
0
0
Covid-19'un hayatımıza girdiği günden bu yana virüsü ve varyantlarını yenmek için pek çok yöntem denedik. Çin’in son yöntemi ise kesin bir sonuç istiyordu. ‘Sıfır Vaka’ adı verdikleri bu yöntem, virüsün yayılmasını önlemek yerine en kısa sürede ortadan kaldırmaya odaklanıyor. Peki bu mümkün mü?

Yöntemin işe yaraması durumunda Çin, Covid-19'un hiç var olmadığı günlerine geri dönecek. Ancak bu, Covid-19'un tüm dünyaya yayıldığı düşünüldüğünde oldukça zorlu bir yol. Nitekim Çin’deki yetkililer de bunun farkında.  

Bu yöntem için düğmeye basıldığı andan bu yana çok sıkı ve katı kurallar uygulamaya sokuldu. Sokakta yürüyen insanlara zorla Covid testi yapılmaya bile başlandı. Hatta sosyal medyada birçok mecrada da bu görüntüler olay yarattı. 

Sıfır vaka politikası ülkeyi kendi içinde böldü, protestolar başladı. 

çin karantina protestoları

Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz günlerde Çin’de birtakım protestolar yaşanmış ve bu durumun Apple, Samsung gibi teknoloji devlerini etkileyebileceği gündeme gelmişti. Protestoların sebebi ise Covid-19'un başından bu yana ülkede sıkı bir karantina süreci yaşanıyor olması. Tabii üzerine bir de sıfır vaka politikası girince halk daha fazla karantina istemediğini sokaklarda haykırmaya başladı. 

Foxconn'da yaşanan bu küçük çaplı kriz bugün son buldu. Ancak Çin'de hala katı karantina kuralları uygulanıyor. Tabii ki kurallar ülkedeki tüm yaşamı da etkiliyor.

Çin'in belirli bölgelerinde karantina kampları inşa ediliyor, denetimler artmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl Shijiazhuang'da inşa edilen 4 bin kişilik karantina kampının ardından bu kez de Guangzhou'yada 90 bin izolasyon kapsülüne sahip kamp inşa edilmeye başlandı. İzlediğimiz korku filmlerini andıran bu görüntüler, ülkenin Covid-19 politikasının ne kadar sıkı olduğunu da kanıtlıyor. Tabii ki yalnızca karantina kampları inşa edilmiyor. 

çin karantina

Çin'in herhangi bir bölgesinde birkaç Covid vakası görüldüğünde ilgili bölge karantina altına alınıyor ve bölgedeki tüm insanlara toplu şekilde testler yapılıyor. Covid vakası görülen kişiler evlerinde veya devlet tesislerinde karantina altına alınmaya devam ediyor. Karantina bölgesi olarak belirlenen bölgelerde ise okullar ve işletmeler kapatılıyor.  

Üstelik işletmeler, mağazalar gibi yerlerin kapatılması vakanın belirlenmesinin ardından kısa bir süre içinde gerçekleştiriliyor. Bu sebeple de insanlar mağazalarda kilitli kalmaktan korktukları için alışveriş yaptıkları, çalıştıkları yerlerden ‘kaçış planı’ yapıyorlar. Hükümet ise sıfır vakaya düşme konusunda ısrarcı ve kendince sebepleri var.

Öte yandan Çin, dünyanın en kalabalık ülkesi. Dolayısıyla böylesine büyük bir kalabalığın içinde dolaşan virüsü yenmek çok daha zor.

çin

Yaklaşık 1,5 milyar nüfusa sahip olunması toplumsal bir virüs olan Covid-19'u yenmeyi de zorlaştırıyor. Zira Çin’de hala vaka sayıları oldukça yüksek. Hükümet de bu sebeple sıfır vaka politikasının yeni can kayıplarını önlemek için gerekli olduğunu belirtiyor.

Nitekim geçtiğimiz günlerde de ülkedeki vaka sayısı ilk kez 40 bini geçerek rekor kırdı. Çin'in hedefinin sıfır vaka olduğunu düşünürsek uzun bir süre daha karantina kurallarının devam edebileceğini ön görebiliriz.

Peki sıfır vakaya düşülmesi mümkün mü? 

çin covid-19

Hem sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı bilgilendirici paylaşımlarla hem de 20 yıldır virüsler üzerine yaptığı çalışmalarla tanıdığımız Virolog ve Biyoteknoloji Uzmanı Dr. Semih Tareen, bu konudaki sorularımızı içtenlikle yanıtladı ve şunları söyledi: 

“Teoride bütün dünya 2 ay kapansa pandemi biter. Ama bunu pratik olmadığını, ayrıca Çin gibi 1 milyar üzeri nüfuslu bir ülkede pratikte mümkün olmayacağını anlamalıyız. Çin maalesef BioNTech aşısından çok daha az etkili olan inaktif aşıları kullandı, bu da sıfır Covid politikasına pek destek olmuyor.” 

Daha az nüfusa sahip Yeni Zelanda ise sıfır vakaya ulaşmak konusunda neredeyse başarılı olmuştu. 

yeni zelanda

5 milyon nüfusa sahip olan Yeni Zelanda vaka sayısını sıfıra düşürmek için denedi ve neredeyse başarılı oldu. Ülkede tek bir vaka bile görülmeyen 100 gün geride kaldıktan sonra ise virüsler yeniden ortaya çıktı. Uluslararası seyahatlerden ve bilinmeyen kaynaklardan yeni enfeksiyonlar doğdu.  

Yani bir ülkede sıfır vakaya ulaşmak için tüm uluslararası seyahatlerin kalıcı olarak engellenmesi, iç ve dış ticaretin durma noktasına gelmesi gerekir. Bu da ülke ekonominizi ciddi derecede olumsuz etkileyecektir. Nitekim yurt dışı gidiş-dönüşler yasak olmasa da Çin ekonomisi de katı karantina kurallarından nasibini almış durumda.

Tekrar karantinaya girme ihtimalimiz var mı?

karantina

Dr. Semih Tareen'e göre; Türkiye, ABD ve diğer birçok ülkede tekrar kapanma olasılığı pek mümkün değil. Ancak Tareen, hükümet politikası ve yürütülme şekli ABD, Türkiye'den çok daha farklı olan Çin'de bir tam kapanma daha yaşanıp yaşanmayacağını kestiremediklerini belirtiliyor.

Yeni varyantların gelip gelmeyeceğini sorduğumuzda ise Tareen "Yeni varyantlar her zaman çıkacak. Bu biyolojinin evrimi ve gerçeği" yanıtını verdi. 

Peki sizce tüm dünyada Covid-19 ne zaman bitecek? Çin'de uygulanan katı karantina kurallarını gerekli buluyor musunuz? Yorumlarda bizlere belirtmeyi unutmayın...

16
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
16
2
1
0
0