Çin, Uygur Türklerine Yapılan Zulmün Belgelerini İmha Ediyor

136
19
6
3
2
Çin devlet yetkilileri ile bağlantısı olduğunu iddia eden kişiler, Çin devletinin Uygur Türklerine yönelik yapılan zulmün belgelerini imha ettiğini söyledi. Yapılan açıklamalara göre hükûmet, belgelerin sızdırılmasının ardından istihbaratı en üst düzeye çıkardı.

Çin’deki devlet çalışanları ile bağlantısı bulunduğu söylenen 4 kişiye göre Çin’de bir yerel yönetim, Uygur Türkleri ve diğer ağırlıklı Müslüman azınlıklarının kitlesel gözaltı kampları hakkında geçtiğimiz günlerde sızdırılan belgelerin ardından bu verileri silmeye ve belgeleri imha etmeye başladı.

Devlet çalışanlarından bilgi aldığı belirtilen kişiler ayrıca Sincan eyaletindeki bölge yetkililerinin, istihbarat üzerindeki kontrolleri de sıkılaştırdıklarını ve yaşanan sızıntıların ardından üst düzey toplantıların düzenlendiğini iddia ediyor. Kişilerin iddialarına göre bu toplantılar, The New York Times’ın geçtiğimiz günlerde yayımladığı ve hükûmetin, Müslüman Uygur Türklerine yönelik uygulanacak politikalarla ilgili direktifleri paylaştığı belgelerden sonra başladı.

Oldukça çarpıcı açıklamalarda bulunan bu kişiler; kendilerine, aile üyelerine ve hükûmet çalışanlarına karşı herhangi bir zarar gelmesini önlemek için yalnızca kimliklerinin gizli tutulması koşuluyla konuştular.

Çin, yaşanan sızıntının ardından istihbaratı en üst düzeye çıkardı:

Uygur Türkleri

Çin hükûmeti, Çin’in kuzey batısında bulunan ve özerk bir bölge olan Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki 11 milyon Uygur Türküne çok uzun bir süredir zulmediyor. Son yıllardaki politikalarını giderek daha da sertleştiren devlet, söylenenlere göre birkaç yıl içinde bir milyondan fazla Uygur Türkünü ve diğer azınlığa mensup kişileri tutukladı.

Sincan yetkilileri ve Çin Dışişleri Bakanlığı, toplama kamplarındaki katı kuralları gösteren bu sızıntı belgelerin doğruluğunu açık bir şekilde reddetmediler ancak Urumçi Komünist Partisi Genel Başkanı Xu Hairong, sızdırılan bu belgeler hakkında “kötü niyetli lekelemeler ve çarpıtmalar” açıklamalarında bulundu.

Çin yetkililerinin tüm bu yalanlamalarına rağmen basında çıkan haberler, yaşanan bu sızıntının ardından istihbaratın en üst düzeye çıkarıldığı yönünde. Konuyla oldukça ilişkili olan bir kişinin söylediğine göre Urumçi’deki bazı akademisyenlerden ve ilçe düzeyindeki çalışanlardan bilgisayarlarını, telefonlarını ve bulut depolamadaki hassas verileri temizlemeleri ve işle ilgili sosyal medya gruplarını silmeleri istendi.

Kaynak : https://www.independent.co.uk/news/world/asia/china-muslim-detention-camps-information-leaks-documents-a9246646.html
136
19
6
3
2
Emoji İle Tepki Ver
136
19
6
3
2