Coca-Cola'dan Destek Alan Kuruluşların Geri Dönüşüm Toplantısındaki Ses Kayıtları Ortaya Çıktı

61
4
3
2
1
Günlük hayatta sıkça tükettiğimiz hazır gıda ve içeceklerden kalan atıklar, geri dönüştürülebilir olmadıklarında çevreye zarar verebiliyor. Son yıllarda geri dönüştürülebilir ambalaj üretimleri yaygınlaşsa da bu süreçte verimlilik sorunları yaşanabiliyor. Coca-Cola gibi şirketlerin şişelerini depozitolu hâle getirmesi bu sorun için bir çözüm olabilir ancak bu şirketler duruma nasıl bakıyor? Gelin geri dönüşüm toplantısından sızdırılan ses kayıtlarıyla ortaya çıkanlara yakından bakalım.

Çevre kirliliğinin önüne geçmek için yapılan çalışmaların başında gelen geri dönüşüm planlamalarında tüketiciler kadar üretici firmaların da sorumluluk almaları gerekiyor. Şirketlerin ürettikleri ürünlerde kullandığı ambalajların geri dönüştürülebilir olması, zaten bir süredir uygulanan bir önlem ancak çevre kirliliğini azaltmak için alınması gereken daha çok örnek var.

Denizlerde ve okyanuslardaki plastik oranlarının orada yaşayan canlıları tehdit edecek düzeye gelmiş olması, alınması gereken ek önlemlerin artık hızlıca uygulanması gerektiğini gösteriyor. Üreticilerin ambalaj ve şişelerini depozitolu hâle getirmesi de bu önlemlerden biri olabilir. 

Coca-Cola, dünya genelinde geri dönüşüm için çalışan kuruluşlara bağışlar yapıyor. Peki neden?

coca cola

Ürettiği ürünlerin dünya genelinde satılması sebebiyle yüksek oranda plastik atık üreten Coca-Cola'nın kâr amacı gütmeyen çevreci kuruluşlara bağış yapıyor olması iyi niyetli bir girişim olabilir ancak bazı kişilere göre bu, şirketin imaj iyileştirme politikasının bir parçası. The Intercept tarafından sızdırılan geri dönüşüm liderleri toplantısındaki ses kayıtları, asitli içecek üreticisinin bu hamlelerinin nedenlerini de gösteriyor olabilir.

Atlanta Geri Dönüşüm olarak tanınan grubun ocak ayında gerçekleştirdiği toplantı, geri dönüşüm konusunda birçok konunun ele alınmasını sağlamıştı. Toplantıda görüşülen konulardan biri de şişeler için fiyatlandırma yapmaktı. Öneriye göre tıpkı ülkemizdeki poşet uygulaması gibi plastik şişeler de ayrı fiyatlandırılacak, firmalar kendi atıklarını geri getirenlere ödeme yapacaktı. Buna bir nevi depozito uygulaması da denilebilir. 

Araştırmalar, depozito uygulamasının geri dönüşümü artırdığını gösteriyor:

depozito

Depozito uygulamasının olmadığı bölgelerde geri dönüşüm oranının %24, uygulamanın yürürlükte olduğu bölgelerde ise bu oranın %60 olduğu düşünüldüğünde; depozito uygulamasının yararlı olabileceği düşünülebilir. Ayrıca şişe depozitosu uygulamasını zorunlu kılan ülkelerin kıyılarının diğer ülkelere göre %40 daha temiz olduğu belirtiliyor. Bu veriler, uygulamanın önemini bir kez daha gösteriyor ancak Coca-Cola gibi şirketlerin yıllardır bu şişeler için böyle bir uygulama yürürlüğe koymaması, bazı kişilerce sorumsuzluk olarak yorumlanıyor. 

Toplantıdaki ses kayıtlarından birinde Coca-Cola'dan maddi destek alan Georgia Geri Dönüşüm Koalisyonu başkanı Gloria Hardegree'nin ifadeleri yer alıyor. Hardegree, kayıtlarda şişelerin ücretli hâle gelmesine karşı olduğu yönünde ifadeler kullanıyor ve Coca-Cola'nın 'Atıksız Dünya' projesiyle zaten bazı hamlelerde bulunduğunu belirtiyor.

Coca-Cola'dan destek alan bir diğer kuruluş Atlanta'yı Temiz Tutma Komisyonu'nun başkanı Kanika Greenlee de şişelerin ücretli hâle getirilmesi durumunda şirketin bu tür platformlardan desteğini çekebileceği yönünde fikir bildiriyor. 

Coca-Cola, kararlardan etkilenecek tek şirket değildi:

Pepsi coca cola

Ses kayıtlarında ayrıca şişelerin ücretli hâle getirilmesinden etkilenecek tek şirketin Coca-Cola olmayacağı da konuşuldu. Pepsi, Dr. Pepper gibi sektör devlerinin de bu yaptırım sonrası tedbir alması gerekeceği belirtildi. 

Çevre kirliliği konusunda alınacak önlemlerden biri hakkında çevreci kuruluşların takındığı tutumlar bu yöndeydi ancak gelecekte bu kurumların farklı kararlar almak için tekrar toplandığını görmek mümkün olabilir. Konu hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://theintercept.com/2019/10/18/coca-cola-recycling-plastics-pollution/
61
4
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
61
4
3
2
1