Çocuk Felcini Yeryüzünden Tamamen Kaldırmaya Yalnızca Bir Adım Kaldı

55
4
1
0
0
Dünya çapında yapılan araştırmalarda çocuk felci virüsünün ikinci bir versiyonu ortadan kaldırıldı. Geriye yok edilmesi gereken yalnızca 1 versiyon kaldı.

Çocuk felcine neden olan virüse polio adı verilir. Bu nedenle de poliomyelit diye adlandırılır. Bilim insanlarından gelen açıklamalara göre bu virüsün ikinci bir DNA zinciri de yok edildi. Böylece çocuk felcini ortadan tamamen kaldırmaya bir adım daha yaklaşılmış oldu. 

Ortadan kaldırılan yapı, virüsün sakatlayıcı etkisini taşıyan zincirlerden biri idi. Perşembe günü yeryüzünden silindiği açıklanan bu zincir ile birlikte oldukça bulaşıcı olan bu virüsten de kurtulma yolunda bir adım daha atmış olduk. 

çocuk felci tedavisi

Tarihi açıklama, Dünya Çocuk Felci Günü’nde Dünya Sağlık Örgütü’nün Bağımsız Küresel Çocuk Felciyle Mücadele Değerlendirme Komisyonu tarafından açıklandı. Açıklama öncesinde uzun yıllar boyunca gezegenin dört bir yanında hastalık takibi ve incelemesi yapıldı. 

Açıklamada, en son 2012 yılında Nijerya’da görülen WPV3 adlı çocuk felci virüsünün artık gözükmediği ve küresel olarak ortadan kaldırıldığı belirtildi. Duyuruyu komisyon başkanı ve aşı uzmanı David Salisbury, WHO’nun Cenevre’deki merkezinde yaptı. Bunun çok önemli bir an olduğunu söyleyen Salisbury, geriye yalnızca Polio 1 tipi virüslerin kaldığını söylüyor. 

çocuk felci tedavisi

Çocuk felci genellikle hijyen koşullarının düşük ve aşılamanın olmadığı yerlerde görülüyor. Çok büyük oranda çocukları hedef alan hastalık kalıcı felçlere ve hatta ölümlere neden olabiliyor. Hastalığa sahip bazı kişilerde hiçbir belirti gözükmemesi de durumu güçleştiriyor. 

Geçmişte bazı ülkelerde cVDPV kaynaklı salgınlar görüldü. En az 2 düzine salgın rapor edildi. Polio virüsünün kalan son versiyonunun da ortadan kaldırılması için çalışmalar devam ediyor. 

Kaynak : https://arstechnica.com/science/2019/10/were-closer-to-eradicating-polio-from-the-planet-2-of-3-strains-now-wiped-out/#
55
4
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
55
4
1
0
0