Derin Dondurucunun Sıcaklığını Kontrol Ederek Bitki Yetiştirmenin Önü Açıldı

8
1
1
1
0
Clemson Universitesinde gerçekleştirilen bir çalışma, ucuz, kullanımı kolay olan ısı kontrol cihazlarının farklı ısıl işlemlere verilen gelişme tepkilerinin oranlarını incelemek için uygun olduğunu gösterdi.

Pahalı olmayan tak-çalıştır sıcaklık kontrolcüleri bir süredir piyasada bulunuyor. Bu aletler, derin dondurucuların biyolojik olarak normal kabul edilebilecek sıcaklıklarda sabit olarak kalması için programlanabilmesine olanak sağlıyor. Bu durumu bitkilerin geliştirilmesi için kullanmak isteyen bilim insanları, birtakım deneyler gerçekleştirdi.

Bitki ve tohum gelişiminin sıcaklığa göre düzenlenmesini gerektiren işlemler oldukça pahalı olduğu gibi, ciddi hacme de ihtiyaç duyarlar. Bununla birlikte, satılan tak-çalıştır sıcaklık kontrolcüleri, standart bir derin dondurucuyu hiçbir değişiklik yapmadan kontrollü bir bölgeye dönüştürebilir.

Bu işlemin işe yarayıp yaramadığını test etmek için araştırmacılar, bir dizi bitki ve tohumu özdeş dondurucular içerisinde test ettiler. 10 dakikalık aralıklarla ölçüm alan araştırmacılar aynı zamanda 48 saat boyunca dondurucuların açılmadığından emin oldular.

Sonuçlar ise bitki tohumlarının gelişiminde sıcaklığın ciddi oranda etki kaynağı olduğunu gösterdi. Bu yüzden pahalı ekipmanlara sahip olmadan sıcaklığın kontrol edilebilmesi, hem çiftçilere, hem de evde ufak işler yapmak isteyenlere ciddi fayda sağlayalacaktır.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-06-temperatures-inexpensive.html
8
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
8
1
1
1
0