Dünyanın Lider Bilimsel Araştırma Organizasyonu CERN, Microsoft’la Yollarını Ayırıyor

16
6
4
2
1
Dünyanın önde gelen bilimsel organizasyonlarından olan CERN, fiyatları gittikçe yükselen Microsoft yazılımlarını açık kaynak kodlu yazılımlar ile değiştirmeye başladı.

Açık kaynak kodlu yazılımlar, çağımızda her an kullandığımız alternatifler olarak öne çıkıyor. Açık kaynak kodlu yazılımları kullandığımızın farkında olmasak da Google araması yaparken ya da Netflix izlerken bile bu yöntemle geliştirilmiş bir sistemi kullanıyoruz.

Yine de pek çoğumuz son kullanıcılara yönelik açık kaynak kodlu uygulamaları kullanmıyor. Aynı durum, CERN’de Büyük Parçacık Hızlandırıcı’yı kullanan bilim insanları için de geçerli. Öte yandan bu uzmanlar, dünyanın büyük kısmı gibi Microsoft yazılımları kullanıyor ancak bu durum yakın gelecekte değişecek.

Bir yıl önce, CERN’in Microsoft Alternatifleri Projesi (MAlt) hayata geçti. İsminden de amacı belli olan bu program, fiyat etiketleri gittikçe yükselen Microsoft yazılımlarına alternatif ürünler bulmayı ve maliyetleri azaltmayı amaçlıyor.

CERN’de yazılım mühendisi olan Iban Egula, attığı bir tweet ile kurumun, yükselen lisans bedelleri nedeniyle artık Microsoft programlarını kullanmayı bıraktığını ve mümkün olduğunca açık kaynak kodlu yazılımlar kullanmayı deneyeceğini açıkladı.

CERN’den sistem analisti Emmanuel Ormancey, ticari lisansların ve kullanım başı ücret yapısının CERN için karşılanamaz hale geldiğini söylüyor. Geçmişte akademik kurum kategorisinde yer alan ve ona göre ödeme yapan CERN, Microsoft tarafından akademik kurum kapsamından çıkartılmıştı. Haliyle eski sözleşmeleri de kullanıcı sayısına bağlı şekilde yenilenmişti. Yeni sistemde CERN’in ödemeleri en az 10 kat artış gösterdi.

CERN, bu durumdan muzdarip olan tek firma değil. Ormancey’e göre bu değişikliklerden etkilenen başka kurumlar da var.

CERN’in projesi, bütün CERN personeline aynı hizmeti sağlayacak, bir satıcıya bağlı kalmayı zorunlu kılmayacak, verileri elde tutmayı sağlayacak ve genel kullanım amaçlarına uygun programlar bulmayı kolaylaştıracak.

CERN şimdi başka bir platforma geçmeyi planlıyor. Özellikle e-posta servisleri için taşınma şimdiden başlamış durumda ve pilot e-posta servisleri deneniyor.

Ünlü bilim kurumu, bulut bilişim gibi teknolojilerde daha önce Scientific Linux gibi alternatiflere yönelmiş, son olarak da Scientific Linux’un geliştiricisi Fermilab ile anlaşma yapmıştı. CERN, son kullanıcı yazılımları üretmenin kolay olmayacağını biliyor ancak geri adım atmaya hiç de niyetli değiller. Bir firmaya bağlı kalmayan diğer kurum ve kuruluşları da MAlt’ı takip etmeye davet ediyorlar.

Kaynak : https://www.zdnet.com/article/cern-leaves-microsoft-programs-behind-for-open-source-software/
16
6
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
16
6
4
2
1