Dijital Asistanlara Karşı Kibar Olmak, Çocukların Gelişimi İçin Çok Önemli

24
7
4
2
0
Akıllı telefonlar, internet ve gelişen yapay zekâ ile birlikte dijital asistanların yapabileceklerinin sayısı her geçen gün artıyor. Dijital asistanlar geliştikçe onları kullananların sayısı da göreceli olarak artıyor. Peki bu dijital yardımcılarımıza karşı nasıl bir dil kullanmamız gerektiğini hiç düşündünüz mü?

ABD’deki Brigham Young Üniversitesi’nden uzmanlar Siri, Alexa ve Google Asistan gibi sanal asistanlara kullanılan dille ilgili bir çalışma gerçekleştirdi. Uzmanlar, bu asistanları emir kipiyle kullanmanın çocuklar ve yetişkin insanlar üzerindeki etkilerini inceledi.

Meksika’da düzenlenen Bilgi Sistemleri Konferansı’nda bu araştırmanın sonuçları katılımcılara sunuldu. Araştırmanın sonuçlarına göre, dijital asistanlara kaba davranmanın ve teşekkür etmemenin yetişkinlerin sosyal yaşantıları üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi bulunmuyor. Ancak bu durum çocuklarda olumsuz sonuçlar doğruyor. Dijital asistanına kaba dil kullanan yetişkin insanlar, hayatlarının geri kalanında daha az kibar hale gelmezken çocuklar, bu kaba tavırları hayatlarının kalanında devam ettirebiliyorlar.

Kullanılan dil

ABD’de gerçekleştirilen araştırmada toplam 274 yetişkin insanla çalışıldı ve dijital asistanları kaba dille kullanmanın yetişkinleri “henüz” kabalaştırmadığı keşfedildi. Ancak araştırmacılar Siri, Alexa ve Google Asistan gibi sanal asistanları kaba dille komut yağmuruna tutan çocukların bir gün yetişkin olacağını ve bu çocukların teşekkür etmeyi bilmeyecekleri konusunda yetişkinleri uyardı.

Yetişkinler ve çocuklarda sonuçların farklı olmasının sebebi ise çocukların, dijital asistanlara kimlik yüklemeye çalışmakta yetişkinlere göre daha meyilli olmasından kaynaklı. Yetişkin insanlar, talimat verdikleri asistanın sadece bir uygulama olduğunun farkında. Tabii üreticiler de bunun farkına varmış olmalılar ki yeni ürünlerinde çocuklara teşekkür etme ve güzel söz söyleme özellikleri koyuyorlar.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/teknoloji/uzmanlar-uyariyor-dijital-asistanlara-lutfen-denilmeli,xegmYrtXVUyG0V5SefSFGA
24
7
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
24
7
4
2
0