Dinozorlar Döneminde Diri Diri Gömülmüş Deniz Canlılarının Fosilleri Bulundu

29
4
2
1
0
Birleşik Krallık'ta çalışmalarına devam eden bilim insanları, Jura Devri'nde yaşamış olan deniz canlılarına ait devasa bir fosil mezarlığını ortaya çıkardı. Bu fosilleri oluşturan canlılar diri diri gömülmüş.

Paleontologlar, Birleşik Krallık'ta yer alan Cotswolds adlı bölgede yaptıkları çalışmalarda, bir kireçtaşı ocağının altında önemli bir fosil mezarlığını ortaya çıkardı. Bu fosil mezarlığında bulunan kalıntılar, Jura Devri'nde yaşamış kıvrımlı deniz canlılarına ait.

Modern deniz yıldızılarının, deniz hıyarlarının, deniz kestanelerinin ve fırfırlı deniz zambaklarının da atalarından kalıntılar içeren bu fosil yığını, derisi dikenliler sınıfında yer alan binlerce omurgasız canlıdan geriye kalanları içeriyor.

Canlı canlı gömülmüşler

fosiller

Hayatlarının hangi evresinde olurlarsa olsunlar bu fosil mezarlığında kalıntıları bulunan canlıların bedenlerinin kusursuz bir şekilde korunarak günümüze kadar geldiği açıklandı. Canlı canlı gömülen bu yapıların bir doğal afetten etkilendikleri düşünülüyor. 

Deniz dibinde yaşayan bu canlıların gömülmesinin en olası nedeni olarak, bir depreme bağlı gerçekleşen çamur tabakası kayması gösteriliyor. Bu felaket nedeniyle çamurun içinde boğulan canlıların kalıntıları ancak 167 milyon yıl sonra gün ışığına çıkarıldı. 

Bu fosil yatağını keşfeden ise amatör fosil avcısı Neville Hollingworth oldu. Eşi ile birlikte yürüyüş yaptığı sırada bölgeyi keşfeden Hollingworth, "Elimizde bir tür Jura Devri Pompeii'si var" şeklinde konuştu. 

Deniz canlıları hakkında yeni bilgiler ortaya çıkacak

jura era

Jura Dönemi'nde denizlerde Triyas döneminden gelen canlı türlerinin yarısı yok olmuş durumdaydı. Cılız kol benzeri yapılara sahip derisi dikenliler de bu boşluğu doldurabilmek için hızlı bir şekilde evrimleşmeye devam ediyordu.

Bilim insanları şimdi bu kalıntıları inceleyerek Jura döneminde yaşamış bazı bilinmeyen türleri tanımlayabileceklerini ve derisi dikenlilerin o dönemdeki evrimleri hakkında daha fazla şey ortaya çıkarabileceklerini umuyor. Elde edilen bulgular kamuoyu ile de paylaşılacak.

Kaynak : https://www.milliyet.com.tr/dunya/dinozorlar-doneminden-yeni-kalinti-diri-diri-gomulduler-6564386
29
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
29
4
2
1
0