Dinozorlar Hakkında Bildiğimiz Her Şey Yalan mı?

27
8
6
6
5
Dinozorlar hakkındaki bilgiler dünya tarihini kökten değiştirecek nitelikte. Keşfedilen bulgular gerçekten fazlasıyla kafa karıştırmaya yetiyor.

Birkaç yüzyıl içerisinde dinozor soy ağacının radikal bozulması, bilim insanlarını tarih öncesi canavarlar için yeni bir araştırmaya koyulmasını sağladı. İskoçya'da bulunan belirsiz kedi boyundaki yaratık dinazorlar hakkında bilinen tüm gerçekleri altüst etti.

Akademik dünyadaki tartışmalara yol açan analiz, dinozorların yüzyılı aşkın bir süredir sınıflandırıldığı iki temel grup hakkında yeniden düşünmeye ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Hipotezlerin doğru olduğu ispatlanırsa, aile ağacının gözden geçirilmesi gerekekecek. Bazı veriler ilk dinozorlar fosillerinin Güney Amerika ve Tanzanya'dan geldiği, daha sonra güney yarım kürede olacak olan Gondwana isimli antik kıtada yaklaşık 237 milyon yıl önce ortaya çıktığı görüşünü destekliyor. 

Bununla birlikte son analize bakacak olursak Saltopus adlı İskoç örneğinini, "fosil kayıtlarındaki dinozora en yakın şey" olarak tanımlıyor. Cambridge Üniversitesi'ndeki üç yıllık projeye öncülük eden lisans üstü öğrencisi Matt Baron, dinozorların kökenini 'kesin' tespit edemeyecek olsa da, bulguları konusunda emin ve "dinozorların İskoçya kökenli olabileceğini" iddia etti. Araştırmacı, "Bu, açık bir şekilde Güney Amerikalı araştırmacılar tarafından düşmanlıkla karşılanacak" eklemesini yaptı.

Beklendiği üzere, sonuçlar Brezilya'daki Sao Paulo Üniversitesi'nde saygıdeğer bir paleontolog olan Max Langer dahil bazı bilim insanlarının tepkisi ile karşılaştı. Adam, "Saltopus evrim açısından doğru yerde, ancak dinozor türü öncüsü olmak için daha iyi adaylar var.." ifadelerini klllanıyor.

Elde edilen bulgular, Stegosaurus ve Triceratops gibi dinozorların geleneksel olarak tank benzeri zırhlı canavarlar olarak tasvir edilebileceği tezini destekliyor.

Bakalım bu duruma göre dinazorlar aslen Güney Amerikalı mı, yoksa İskoçyalı mı çıkacak? 

Kaynak : https://www.theguardian.com/science/2017/mar/22/scottish-fossil-may-cause-radical-shakeup-of-dinosaur-family-tree-saltopus
27
8
6
6
5
Emoji İle Tepki Ver
27
8
6
6
5