Afedersiniz Ama… B*kla Çalışan Traktör Üretildi: Sadece 75 İneğin Dışkısıyla Sonsuza Kadar Çalışabilir

20
12
1
1
0
İtalya merkezli endrüstriyel araç üreticisi CNH, inek dışkısındaki metan ile çalışan traktör üretti.

Yenilenebilir enerji ile çalışan araçlar artık dünyanın ana odak noktalarından birisi haline geldi. Fakat öyle görünüyor ki bu konudaki tek çözümümüz elektrik olmayabilir.

Traktör devi New Holland markasının alt markası olan CNH Industrial, gübre ile çalışan bir traktör geliştirdi. İtalya merkezli şirket, New Holland’ın T6 modeli üzerinde geliştirilen yeni teknoloji, traktörün metan gazının sıvıya dönüştürülmesiyle çalışıyor.

Neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuldu?

metan traktör

CNH CEO’su Scott Wine, neden böyle bir teknolojiye ihtiyaç duyduklarını “Elektrifikasyonun bir önemi var ancak dizelin yerini alamayacak.” sözleriyle anlatmaya başladı. Bunun nedeni de temelde günümüz teknolojisinin tarlalardaki uzun çalışma saatlerini kapsayabilecek kapasitede olmamasıydı.

Tarlalarda ve çiftliklerde metan gazı kaynağı da bol bol bulununca gaz, bir yakıt olarak mantıklı görülmeye başlıyor. Bir traktör, 75 ineğin dışkısı sayesinde metan gazının olduğu her yerde, yani tarlalarda ve çiftliklerde akaryakıttan kurtuluyor, sonsuz bir döngüyle çalışıyor.

Metan gazı nasıl sıvıya dönüştürülüyor?

Metan gazı, -82,3 santigrat derecenin altındaki sıcaklıklara ulaştığında basınç etkisiyle sıvılaşıyor. Bu sayede tarlalarda ve çiftliklerde kaynağı bol olan metan gazı toplanıyor, sıvıya dönüştürülüyor.

Tabii bu sıvı doğrudan normal bir traktöre yakıt olarak aktarılamıyor. Şirket, bunun önüne geçmek için de traktördeki motoru bir turbo sistemiyle yeniliyor ve traktörün yanmasını metana göre elden geçiriyor.

Sıvı metan bu noktalarda depolanıyor, traktörlere aktarılıyor:

metan gazı

Sıvıya dönüştürülen metan gazı, yukarıda gördüğünüz küçük benzin istasyonu benzeri yapılarda depolanıyor. Yapılan açıklamaya göre bu depolardan her biri, bir traktöre bir ay yetecek kadar gaz depolayabiliyor. Bu gaz daha sonrasında kolaylıkla sıvıya dönüştürülüyor.

Traktörün performansı ne seviyede?

Sıvı metan ile çalışan traktör, 180 beygir güç üretebiliyor. Bu da hemen hemen dizel bir traktörle eş değer bir güç anlamına geliyor. Fakat işin çevreci yanı da var.

Traktör, dizel eş değerlerine göre %62 daha az azot protoksit ve %15 daha az karbon dioksit salımı yapıyor. Deposu, gazın sıvıya dönüştürülmesi süreci dahil 10 dakikada doluyor.

Eksi bir yanı da var elbette:

Temelde gübre ile çalışan New Holland T6, eş değer traktörlere göre yaklaşık %30 daha pahalı fiyata sahip. Traktör, 203 bin dolardan isteyen müşterilere teslim ediliyor.

Kaynak : https://www.bloomberg.com/news/features/2023-03-17/this-tractor-runs-on-manure
20
12
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
20
12
1
1
0