Bilim İnsanları, Dünya Dışı Zeki Yaşam Formlarını Nerede Aramamız Gerektiğini Açıkladı

22
13
4
3
1
NASA tarafından fonlanan yeni bir araştırmaya göre Dünya dışında zeki yaşam formları ararken bakacağımız yerleri daraltacak yeni bir kriterimiz var; mevsimleri olan, makul bir eksen eğikliğine sahip gezegenler.

Dünyamız dışında zeki yaşam formlarına ev sahipliği yapan gezegen arayışı, artık bilimin üzerinde çalıştığı önemli konu başlıklarından biri. Yalnızca 'yaşamı' değil aynı zamanda 'bizim gibi' ya da bizden gelişmiş medeniyetleri de arıyoruz ve bu konudaki merakımızı en çok körükleyen de aslında bu.

Ancak Güneş sistemimizde böyle bir gezegenin ya da gelişmiş bir canlı türünün olmadığını biliyoruz. Bu da sonraki seçeneğin ötegezegenler (Güneş Sistemi'nin dışındaki gezegenler) olduğunu gösteriyor. Ancak tespit edilen binlerce ötegezegen var ve bu da yaşam arayışını zorlaştırıyor. NASA tarafından fonlanan yeni bir araştırma, yaşam arayışında değerlendireceğimiz gezegenleri elememizi kolaylaştıracak yeni bir kriter sunuyor; makul seviyede eksen eğikliğine sahip, iklimleri olan gezegenler.

Araştırma, NASA'nın yaşam arayışını kolaylaştıracak:

Araştırmaya katılan bilim insanları, elde ettikleri verilere ulaşabilmek için yola gezegenimizden çıktı. Dünya'da oksijen oluşumuna etki eden faktörleri değerlendirebilmek için geliştirilen modellemeler, bir gezegendeki değişen koşulların fotosentetik yaşam tarafından üretilen oksijen miktarını nasıl değiştirebileceğinin gözlemlenmesini sağladı.

İncelemeler sonucunda Dünya'nın dönüşü yavaşladıkça ve günlerin uzunluğu eğimi nedeniyle uzadıkça, kıtalarının büyüdüğü, yüzey basıncının arttığı ve okyanus dolaşım düzenlerinin oksijen üretimini artırabilecek şekilde değiştiği gözlemlendi. Eksen eğikliği, aynı zamanda mevsimlerin oluşmasına sebep oluyor. Bu da yaşam aradığımız gezegende mevsimlere göz atmamız gerektiğini işaret ediyor.

Purdue Üniversitesi'nden çalışmanın baş araştırmacısı Stephanie Olson, "Eksenleri üzerinde makul bir şekilde eğik olan gezegenlerin karmaşık yaşamı geliştirme olasılığı daha yüksek olabilir. Bu bilgi, evrendeki karmaşık, hatta belki de akıllı yaşam arayışını daraltmamıza yardımcı olacak'' diyerek araştırmanın önemin vurguladı.

Ancak bu eksen eğikliğinin ve beraberinde getirdiği mevsimselliğin aşırı olması, yaşamın oluşmasını engelleyebilir. Örneğin Uranüs gibi aşırı eğik gezegenlerde yaşamsal koşulların oluşması çok daha zor. 

Kaynak : https://www.forbes.com/sites/jamiecartereurope/2021/07/10/planets-with-seasons-like-ours-could-host-complex-alien-life-suggests-nasa-research/?sh=6ec0f174dda1
22
13
4
3
1
Emoji İle Tepki Ver
22
13
4
3
1