Dünya Dışı Yaşamın İpucu Olan Yıldızın Sanıldığı Kadar Özel Olmadığı Anlaşıldı

14
4
1
1
1
Gizemli bir şekilde ışığı düzensiz olarak azalan bir yıldız, ilk defa uzayda akıllı yaşamın izlerini bulduğumuza dair bir umut yaratmıştı. Görünüşe göre bu yıldız, düşünüldüğü kadar özel değil.

2015 yılında, KIC 8462852 adlı, bizim yıldızımız olan Güneş’ten biraz daha büyük ve sıcak bir yıldızın ışığının azaldığı ortaya çıktı. Bu azalma geçici bir süreliğine gerçekleşiyordu. Daha da önemlisi bu olay, sistematik olarak tekrar etmiyordu, yani bu bir gezegenin ya da gaz kütlesinin işi değildi. Bilim insanları bu işin arkasında oldukça da gelişmiş bir uzaylı ırkının olabileceğini düşünüyordu. 

Araştırmacılar, başka yıldızlarda da benzer bir davranış şekli keşfetti. 2015 yılında KIC 8462852’in garip davranışlarını ortaya çıkaran araştırmacı Tabatha “Tabby” Boyaijan, cismin ışığının %22 azaldığını ortaya çıkarmıştı. Yıldıza daha sonra Boyaijan Yıldızı adı verilmişti.

dyson sphere

Bu durum da akıllara bir Dyson Sphere’i getirmişti. Matematikçi ve Fizikçi Freeman Dyson’ın tavsiye ettiği bu mega yapılar, bir yıldızın ışığını tam olarak kullanabilmek amacıyla etrafında bir küre oluşturulmasına dayanıyor. Avengers: Infinity War filminde Thor’a balta yapmaya gittikleri yerdeki “ocak” aslında bir Dyson Sphere idi örneğin. Her zaman durum böyle olacak diye bir kaide yok elbette, bu yapı pekala hareketli güneş panellerinden de oluşabilir. 

Araştırmacı Edward Schmidt, bu yıldıza benzer başka yapılar da ortaya çıkardı. Schmidt, Kuzey Gök Değişken Araştırması’ndan gelen, Nisan 1999 ile Mart 2000 arasını kapsayan döneme ait verileri özel bir yazılımla inceledi. Bu testlerde 14 milyon cisimden gelen parlaklık verileri test edildi. 

Schmidt daha sonra benzer şekilde kararma yaşayan 21 yıldız keşfetti. Bu yapıların 15’i, ilk keşfedilen Boyaijan Yıldızı gibi yavaş şekilde parlaklık değişimi yaşıyor. 6’sında ise parlaklık değişimi çok hızlı şekilde gerçekleşiyor. 

yıldız

Bu yıldızlar genelde ya Güneş ile benzer boyutlardaki yıldızlar oluyor ya da Güneş’in iki katı boyundaki kızıl devler oluyor. Schmidt, bu yıldızların bir kısmını katalogları yüzünden göremediklerini de söylüyor. 

Schmidt, özellikle parlaklıkları hızlı değişen cisimleri incelemeyi amaçladığını belirtiyor. Araştırmacının elde ettiği sonuçlar, The Astrophysical Journal Letters’da yayımlandı. 

Kaynak : https://www.space.com/alien-megastructure-mysteriously-dimming-stars.html
14
4
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
14
4
1
1
1