Dünya ve Güneş Arası Mesafe Hakkında Yanlış Bilgi

1
0
0
0
0
Yıllardır duyduğumuz Dünya Güneş’e biraz yakınlaşsa sıcaktan kavruluruz düşüncesi, yıllardan beri dilimizde dolaşan fakat aslı olmayan bir bilgiymiş.

Haberimizin başlığında ‘1 metre’ demiş olsak da bazı muhabbet aralarında bunun 1 milimetreye kadar düştüğü duyulmuştur. Peki gerçek nedir? Dünya, Güneş’e birkaç milimetre yaklaştığında neler olur?

Dünya, eliptik yörüngesi sebebiyle yıl içerisinde Güneş’e bırakın birkaç metreyi, birkaç milyon kilometre kadar yaklaşıp uzaklaşıyor. Örneğin kış aylarında Güneş’e olan uzaklığımız 147 milyon kilometreyken yaz aylarında bu uzaklık 152 milyon kilometreye kadar çıkabiliyor.

Her yıldızda kütlesine ve parlaklığına göre değişkenlik gösteren, suyun sıvı halde yüzeyde kalmasının mümkün olduğu bir ‘yaşam kuşağı’ bulunur. Güneş’in yaşam kuşağı, kendisine 110 milyonla 250 milyon kilometre arasında değişen uzaklık arasında devam eder. Dünya da aradaki 140 milyon kilometrelik bu yörünge aralığında olduğu için uygun fiziksel ve kimyasal bir yapıya sahiptir.

Gezegenlerin yüzey sıcaklığı, yıldızına yakınlığıyla olduğu kadar atmosferinin yıldızından aldığı korumasıyla da ilgilidir. Dünya, Güneş’e olan uzaklığı sebebiyle ortalama 15 santigrat derecelik sıcaklığı koruyabileceği bir atmosfer kalınlığına sahiptir. Eğer atmosferimiz şu an ki yapısından daha kalın olsaydı bu sıcaklık 15 değil 25 hatta 30 santigrata kadar yükselebilirdi. Örneğin Mars’ın yüzeyi de 8-10 santigrat derecelik sıcaklığa sahip olacakken ince atmosferi nedeniyle yüzey sıcaklığı oldukça düşüktür.

Sonuç olarak Dünya, Güneş’ten 50 milyon kilometre de uzaklaşsa donmayız. Yalnızca mevsimler biraz daha farklılaşır ve sıcaklıklar, standartların biraz daha altına düşer. Fakat yaşamaya da devam ederiz.

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0