Dünya'nın Kutuplarının Neden Sürekli Hareket Ettiği Keşfedildi

28
3
2
0
0
Dünya'nın kuzey manyetik kutbu hareket halinde ve bu hareketlerin takibi her zaman için doğru bir şekilde yapılamıyor. Ancak yeni bir araştırma ile kuzey manyetik kutbundaki değişimleri tahmin etmek mümkün olabilir.

Dünya'nın manyetik alanı, gezegendeki yaşam için kritik bir öneme sahip. Minnesota Üniversitesi’nde sismolog olan Justin Revenaugh’ya göre Dünya’nın manyetik alanı, gezegeni ölümcül ve yıkıcı Güneş radyasyonlarından koruyor.

Dünya'mızı, Güneş’ten gelen radyasyonlardan koruyan bu manyetik alan sabit değil. Dünya’nın kuzey manyetik kutbu (coğrafi kuzey kutbu ile aynı değil), her yıl yaklaşık olarak 48 km kadar kuzeye doğru hareket ediyor.

Yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, manyetik kuzey kutbunun neden hareket ettiği anlaşılabilir ve bu hareketlerin nasıl tahmin edileceği öğrenilebilir.

Hareketleri Dünya’nın çekirdeğinde takip etmek

Dünya’nın manyetik alanının var olmasını sağlayan ve gezegenin dış çekirdeğinde bulunan sıvı nikel ve demirde yaşanan periyodik ve bazen rastgele olan bu değişimler, manyetik alanda tuhaflıklara sebep olabilir.

Eğer ki manyetik alanın, manyetik kutuplar ve Dünya’nın çekirdeği arasından geçen lastik bantlar olduğunu düşünürsek, çekirdekteki değişimlerin bu lastik bantları farklı yerlere çekiştirdiğini söyleyebiliriz. İşte bu jeomanyetik çekiştirmeler, kuzey manyetik kutbunun değişmesine ve bulunduğu pozisyondan oldukça uzaklaşmasına sebep oluyor.

Bu zamana kadar bu manyetik alan değişimlerini tahmin etmek oldukça zordu. Ancak jeofizikçi Julien Aubert ve Christopher Finlay, süper bilgisayarlarla Dünya’nın çekirdeğinin fiziksel durumunu simüle ettiler.

Araştırmacılar, gezegenin iç kısmından dışa doğru hareket eden ısı hareketleri olduğunu ve bunun da manyetik alanı etkilediğini biliyordu. Yaptıkları araştırmanın sonuçlarıysa çekirdekte bulunan sıvı haldeki demirin, bazen ısı hareketlerinin daha sıcak ve parlak olmasına sebep olduğunu ortaya çıkardı.

Manyetik kuzey, navigasyonel modeller için önemli

Manyetik kuzeydeki hareketleri takip etmek, navigasyon sistemlerini World Magnetic Model’e (WMM) göre ayarlayan Amerikan ve Avrupa orduları için oldukça önemli. Ayrıca bu model, ticari havayolları ve akıllı telefonlar tarafından da kullanılıyor.

Bu gibi sebepler yüzünden British Geological Survey ve National Oceanic and Atmospheric Administration, her beş yılda bir WMM’yi güncellemek durumunda kalıyor. Ancak Aubert’in söylediğine göre jeomanyetik sarsıntılar, periyodik güncellemelerdeki doğruluk payını zorlaştırıyor.

Aubert ve ekip arkadaşlarının geliştireceği yeni model, Dünya’nın manyetik alanının değişimlerini öngörerek bu problemlerin çözülmesine yardımcı olabilir.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/why-earths-magnetic-north-is-moving-2019-4?utm_source=feedly&utm_medium=referral
28
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
28
3
2
0
0