Dünyanın En Yüksek Ahşap Binası ile Tanışın: Ascent!

30
3
2
2
0
ABD'de dünyanın en yüksek ahşap binası inşa edildi. Tam 25 katlı ve 86,6 metre yüksekliğinde olan bina, yalnızca belirli noktalarda beton içeriyor.

ABD'nin Milwaukee isimli şehrinde tarihe geçen bir olay yaşandı. Burada ahşaptan bir bina yapıldı ve bu bina, dünyanın en yüksek ahşap yapısı olarak tarihe geçti. Uluslararası bir kuruluş olarak karşımıza çıkan Yüksek Binalar ve Kentsel Yaşam Alanı Konseyi (CTBUH) tarafından da onaylanan yapı, tam 86,6 metre yüksekliğinde. Gelin hep birlikte dünyanın en yüksek ahşap binası Ascent'e bakalım.

Ascent, 25 katlı bir bina. Alt katlarında eğlence merkezi ve dükkan gibi alanların bulunduğu binanın üst katlarında ise tam 259 adet daire var. Binanın dış yüzeyini neredeyse tamamen cam olarak tasarlayan mimarlar, ortaya hem şık hem de ilginç bir yapı çıkarmış durumdalar. 

Karşınızda 25 katlı ahşap bina

Ascent

25 katlı bu bina, yalnızca ahşaptan üretilmedi. Öyle ki Ascent'in otoparklarında, merdiven boşluğunda ve asansör bölümünde beton kullanılıyor. Ayrıca binanın ilk beş katına kadar olan kısımda da taşıyıcı beton kolonlar kullanılıyor. Yani aslında bu bina hibrit bir yapıda.

ahşap bina

Bu noktada kafanız karışmış, hibrit yapının nasıl oluyor da "dünyanın en yüksek ahşap binası" olarak nitelendirildiğini merak ediyor olabilirsiniz. Ascent ile ilgili açıklamalarda bulunan CTBUH yetkilileri, bir yapının ahşap olarak nitelendirilebilmesi için kullanılan ahşap miktarının belirli bir oranda olması gerektiğini, Ascent'in bu koşulu taşıdığı için ahşap bina olarak kabul edildiğini söylediler.

Ascent

Dünyanın en yüksek ahşap binasının iç kısmı da ahşapla donatıldı. Bu evi satın alan bir tüketici, evinde betona dair hiçbir şey göremeyecekler. Zira betonun olduğu bölümler de ahşapla kaplanmış durumda.

bina

CTBUH, Ascent ile ilgili dikkate değer bir detay da verdi. Yetkililere göre bu binanın yapımında ahşap kullanılması, inşaatı yüzde 25 hızlandırdı.

ahşap bina

Kaynak : https://newatlas.com/architecture/ascent-tallest-timber-tower/
30
3
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
30
3
2
2
0