Einstein ile Kıyaslanan Fizikçi: Kütle Çekimi Diye Bir Şey Yok

54
9
9
5
2
Erik Verlinde, yerçekiminin doğasını yeniden ele almak konusunda Einstein ile kıyaslanan bir bilim insanıdır. Verlinde’in teorisine göre kütle çekimi yapısal değil, ortaya çıkan bir kuvvet.

Hollandalı teorik fizikçi Erik Verlinde, büyük fikirler söz konusu olduğunda kendisini hiç de geri tutmayan bir bilim insanı olarak biliniyor. 2009 yılında ortaya attığı kütle çekim teorisi sayesinde Verlinde, kütle çekimi tamamen farklı bir şekilde ele almıştı. 

Verlinde, 2009 yılında ortaya attığı hipotezinde kütle çekiminin temel kuvvet (fundamental force) olmadığını, evreni dolduran bilgi arasındaki etkileşimden kaynaklı olarak ortaya çıkan bir kuvvet olduğunu öne sürmüştü.

Kütle çekimi, temel kuvvetlerden biri olmayabilir

kütle-çekimi-erik-verinde

Bu teori, evreni açıklamak konusunda başarılı bir model sunuyor. Ayrıca evrenin büyük kısmını oluşturduğu söylenen ama henüz gözlenmeyen karanlık maddeye de bu teoride ihtiyaç kalmıyor. Verlinde şimdi hipotezini gerçek anlamda konsept haline getirerek bir teori olarak ortaya atmaya hazırlanıyor. 

Verlinde, insanların ilk fikirlerini neden anlamakta güçlük çektiği konusunda bir fikre de sahip. Kütle çekimi konusunda ilk olarak Newton, cisimleri çeken kuvvet olduğunu söylemişti. Daha sonra Einstein ise uzay zamanın kütle ve enerji etrafında bükülmesi olarak açıklamıştı. 

Verlinde, 2011 yılında yayımladığı makalede kütle çekiminin ‘materyal varlıkların pozisyonlarıyla ilgili bilgiden kaynaklanan entropik bir güç olduğunu’ söylemişti. Bilim insanının teorisi kuantum dolaşıklığa ve kara delik fiziğine dayanıyor. Kütle çekimini ortaya çıkaran şey, küçük parçaların kuantum dolaşıklık bilgilerinden başka bir şey değil. 

Fikirlerini ilk olarak 2009 yılında açıklayan bilim insanı, görüşlerini teoriye dökme aşamasına geldiğini söylüyor. Geçtiğimiz 10 yılda konu hakkında daha derin bilgiler elde ettiklerini söyleyen Verlinde, 2009’daki açıklamaları üzerinde ciddi bir tez yazmayı planlıyor. 

Verlinde: Kütle çekimi diye bir şey yok

erik-verlinde

Verlinde, kütle çekiminin en azından bildiğimiz ya da bildiğimizi sandığımız haliyle var olmadığını söylüyor. Bu iddialar elbette büyük tartışma yarattığı için başka bilim insanları tarafından da kontrol ediliyor. Leiden Gözlemevi, 2016’da yaptığı çalışmada hipotezin anahtar varsayımlarından birinin doğru olduğunu kabul etti. 33 binden fazla  galaksinin incelendiği çalışmada Hollandalı bilim insanının teorileri doğrulandı, hem de karanlık maddeye gerek kalmadan. 

2017 yılında ise Princeton, Verlinde’in fikirlerinin cüce galaksi hareketleriyle tutarsız olduğunu söylüyor. Bazı kişiler, Hollandalı fizikçiyi fikirlerini çok erken açıklamakla suçluyor. Hipotezin önce test edilmesi ve matematiksel hale dökülmesi gerekiyor. 

En çok alıntılanan bilim insanı: Verlinde

verlinde-kütle-çekim-teorisi

Verlinde'e şüpheci ya da eleştirel yaklaşanlar olsa da büyük dikkat çeken bir teoriye imza atmaya hazırlanıyor. Bilim insanı, halihazırda 700 defadan fazla alıntılanan makalesiyle Spinoza Ödülü kazanmış bir isim olarak göze çarpıyor.

Araştırmacının kendisi de genel olarak bilginin yapısal bir etmen olarak görülmeye başlandığı varsayımının daha çok kabul gördüğünü söylüyor. Belki de uzun süre sonra çıkan bu teori, çağımızda temel fizik ilkelerinin bir kez daha gözden geçirilmesini sağlayacaktır.

Temel Kuvvet nedir?

İngilizcede "fundamental forces" olarak geçen temel kuvvetler, fizikte nesnelerin veya taneciklerin nasıl etkileşime girdiğini ve bazı taneciklerin de nasıl bozunmaya uğradığını anlatan etkileşimlerdir. Evrendeki tüm fiziksel olaylar, teorik olarak bu etkileşimlerle açıklanabilir. Evrende 4 temel kuvvet bulunur:

  1. Kütle Çekim kuvveti

  2. Elektromanyetik kuvvet

  3. Güçlü Nükleer kuvvet

  4. Zayıf Nükleer kuvvet

Kaynak : https://bigthink.com/surprising-science/physicist-radical-theory-of-gravity
54
9
9
5
2
Emoji İle Tepki Ver
54
9
9
5
2