2021'de Satılan Ekran Kartlarının Ne Kadarının Madencilik İçin Kullanıldığı Açıklandı

147
20
7
3
2
Yapılan bir araştırmaya göre 2021 yılının ilk çeyreğinde satılan ekran kartlarının ne kadarının madencilik için kullanıldığı ortaya çıktı. Bu ekran kartlarından en az tercih edilenleri ise NVIDIA’nın yeni LHR teknolojili ekran kartları oldu.

Kripto madenciler son birkaç yıldır ekran kartı piyasasının kanayan yarası olmuş durumdalar. Özellikle madencilik için üretilen ekran kartlarının yetersizliğinden sonra madencilerin oyun için üretilen ekran kartlarını satın almaya başlaması oyuncular için ekran kartı krizini tetiklemişti.

Yapılan bir araştırmada kaç adet ekran kartının bilgisayar yerine madencilik için kullanılan tezgahlarda olduğu belirlendi. 2021 yılı içinse bu rakam oldukça yüksek.

Ekran kartlarının sonu madencilik oluyor

JPR'ın yaptığı araştırmaya göre 2021 yılının ilk çeyreğinde satılan ekran kartlarının %25’i madencilik için kullanılıyor. Bu yüzdelik dilim ise yaklaşık 700.000 adet ekran kartına ve 500 milyon dolardan fazla paraya tekabül ediyor.

Araştırmaya göre bu rakamlar sadece profesyonel madencilik amacıyla alınan ekran kartlarını kapsamakta. Bilgisayarın yanında alınıp biraz para kazanma ümidi ile kullanılan ekran kartları bu rakamlara dahil değil. Fakat bu noktada bilgisayar satışlarının düştüğünü ve ekran kartı satışlarının tavan yaptığını da belirtmek gerek. Ekran kartlarının gittikçe artan fiyatları da bu yükselişi durdurmaya yeterli gelmiyor.

NVIDIA’nın yeni teknolojisi işe yarıyor

Hazırlanan raporda ayrıca NVIDIA’nın yeni ekran kartlarındaki LHR teknolojisinin işe yaradığını da görebiliyoruz. RTX 3080 Ti gibi LHR teknolojisine sahip ekran kartları madencilerin tercih etmediği kartlar olurken, RTX 3090 gibi madencilere yönelik kilit bulundurmayan kartlara talep çok daha fazla. NVIDIA, bu satışların önüne geçebilmek için LHR adını verdiği teknolojiyi sunsa da AMD bu konuda henüz bir adım atmadı.

Her ne kadar %25 büyük bir yüzde gibi dursa da büyük ihtimalle bu ekran kartlarını alan madenciler bir süreliğine ekran kartı almayacak. Bu da ekran kartı satışlarının kısmen de olsa rahatlaması anlamına gelebilir.

Ethereum’un halen yükselişte olduğu düşünüldüğünde ekran kartları, madencilik yapmak isteyenler için oldukça çekici geliyor. Bu durum değişene kadar da oyun oynamak için yeni bir ekran kartı almak isteyen kullanıcılar biraz zorlanacak gibi görünüyor.

Kaynak : https://www.pcgamer.com/cryptominers-grabbed-25-of-all-gpus-at-the-start-of-2021/
147
20
7
3
2
Emoji İle Tepki Ver
147
20
7
3
2