En Güvenilir Haber Kaynağı Televizyon mu Yoksa İnternet mi? [Anket Sonucu]

77
8
4
4
3
En Güvenilir Haber Kaynağı Televizyon mu Yoksa İnternet mi? [Anket Sonucu]
Resmi Telegram kanalımızda düzenlediğimiz anketlerde bugün takipçilerimize en güvenilir haber kaynağının hangisi olduğunu sorduk. Konvansiyonel, yani geleneksel medyayı temsilen TV kanalları; katılımcı kültür ve yorumlama imkanı sunan internet ortamı ankette karşı karşıya geldi. Ancak katılımcıların %44’ü her ikisini de güvenilir bulmuyor.

Haber almak için pek çok kaynağa sahibiz. Hatta  haber kaynakları, artık biz istemesek bile haberleri bir şekilde bize ulaştırıyor. TV kanalları, sosyal mecralar, haber siteleri, basılı gazete ve dergiler hatta WhatsApp aile grupları… Özellikleri yeni nesil medya araçları ile kökünden değişen haber tüketme alışkanlıklarımız, önemli bir riski beraberinde getiriyor: Kandırılmak.

Elbette her gördüğüne, okuduğuna inanmayan bireylerden olabilir, her şeyin ardını arkasını araştırabilirsiniz. Ancak herkes bu şekilde düşünmüyor ya da davranmıyor. İşte bu nedenle haber kaynaklarının en önemli özelliği olması gereken “güven” bizzat o kaynaklar tarafından kötüye kullanılabiliyor. Tıklamanız için atılan başlıklar, bağlamdan kopartılan, çarpıtılan içerikler… Peki en güvenilir haber kaynakları neler? Bu konuda da tartışmalar büyük. 

Telegram kanalımız üzerinden düzenlediğimiz ankette “Sizce hangi haber kaynağı daha güvenilir?” sorusuna 2.518 kişi yanıt verdi. Sonuçlar çarpıcı:

  • Televizyon kanalları: %11
  • İnternet ortamı: %39
  • Hiçbiri: %44
  • Kararsızım: %6

Herhangi bir haber kaynağını güvenilir bulanlar ile bulmayan ve kararsız olanlar %50’şer oranla ikiye ayrılmış durumda. Güven belirtenlerin oranı ise %39 ile ağırlıklı olarak, internet oramını TV kanallarına kıyasla daha güvenilir görüyor. TV kanalları ise katılım sağlayan her 10 kişiden yalnızca 1’i tarafından güvenilir bulunuyor. 

Her iki kaynağı da güvenilir bulmadığını belirtenlerin oranı %44 ki bu oran, hem TV hem de internet ortamının haber güvenirliği konusunda birbirleriyle yarışmaya başladığını gösteriyor. Kararsız olanlar ise %6. Ancak bu oran az görünse bile TV kanalları ve büyük internet siteleri için önemli bir bilgi.

Elbette bu sonuçların herhangi bir akademik ya da bilimsel yok. Telegram kanalımız üzerinden düzenlediğimiz diğer tüm anketler gibi bunun da temel amacı tamamen öngörü sağlamak; okurdan aldığımız bilgileri okura iletmek. Siz de Telegram kanalımıza katılabilir, gündemdeki önemli gelişmelerden anında haberdar olarak anketlerimize katılabilirsiniz. Sonuçlar hakkındaki yorumlarınızı bekliyoruz.

77
8
4
4
3
Emoji İle Tepki Ver
77
8
4
4
3