Endonezya'da İki Yeni Kuş Türü Keşfedildi

33
2
2
1
0
Zoologlar, Endonezya'da yaptıkları araştırmalar sırasında iki yeni kuş türü keşfettiler. Bu kuşlara Wakatobi Beyaz Gözlüsü ve Wangi-Wangi Beyaz Gözlüsü isimleri verildi.

Zoologlar, Endonezya'da bulunan bir takım ada olan Wakatobi'de iki yeni kuş türü keşfettiler. Bu kuşlara Wakatobi Beyaz Gözlüsü ve Wangi-Wangi Beyaz Gözlüsü isimleri verildi. Verilen isimler gözlerinin etrafının beyaz olması ve bulundukları bölgelerin isimlerinden geliyor.

Endonezya'da bulunan Sulawesi adasına bağlı olan takım adalarda bulunan bu kuş türleri Sulawesi içinde büyük bir önem arz ediyor çünkü Sulawesi, bugüne kadar yapılan çalışmalarda pek çok bitki çeşidi ve hayvanların bulunduğu bir bölge. Pek çok endemik tür de bu bölgede bulunuyor. Bilindiği üzere endemik türler, sadece bir yerde bulunan ve benzeri olmayan türler anlamına geliyor.

Bulunan bu kuşların varlığı daha önceden biliniyordu ancak yeni bir tür olup olmadıkları bugüne dek tartışma konusuydu. Beyaz Gözlü Wakatobi, 20. yüzyıldan itibaren keşfedilmişti. Akrabası olan Beyaz Gözlü Wangi-Wangi ise 21. yüzyılın başlarına kadar bilinmiyordu. İki tür de Sulawei isimli anakaranın dışındaki adalarda bulundular. Geçmişinin 800 bin yıl olabileceği ifade edilen Wakatobi Beyaz Gözlüsü, ismini Wakatobi takım adalarından almaktadır. Akrabası olan Wangi-Wangi Beyaz Gözlüsü ise benzerlikleriyle dikkat çekmesine rağmen başka bir adada bulunmuş ve Wakatobi Beyaz Gözlüsünden tam olarak 3.000 KM uzaklıkta. Ayrıca Wangi-Wangi Beyaz Gözlüsünün çok daha eski bir tür olduğu tespit edilmiş.

Bilim insanlarına göre aynı cins içinde iki yeni tür bulunmuş olması keşfin en dikkat çekici yönü. Yayımlanan makalenin baş yazarı olan Dr. Darren O'Connell bulunan yeni kuş türleri için yaptığı açıklamalarda; bölgede bulunan canlıların baskı altında olduğunu belirterek, bölgelerin kuşlar için endemik kuş alanı olarak tanımlanması için çalışacaklarını ifade etti. Yapılacak çalışmalarla birlikte kuşların daha fazla korunabilmesi sağlanacak.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-04-zoologists-bird-species-indonesia.html
33
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
33
2
2
1
0