Evren, Bir Süper Bilgisayar Yardımıyla Simüle Edilecek

31
2
2
2
1
Bilim insanları, evren hakkında daha çok fikir sahibi olmak ve gelecek araştırmalara ışık tutması için evreni bir süper bilgisayar yardımıyla simüle edecekler. Çıkan sonuçlar, evren hakkında bilmediklerimize ışık tutabilir.

Evrenin sırları, geçmişten beri insanlık için sürekli bir merak uyandırmıştır. Bu doğrultuda evrenin büyüklüğü, evrende seyahat, galaksiler ya da Dünya dışı yaşam, sürekli araştırmalara konu olmuştur. Günümüz teknolojisinin geldiği son noktada bile evren, insanlık için pek çok bilinmezliklerle doludur.

İşte tam bu noktada gelecek araştırmalar hakkında bir harita oluşturmak isteyen bilim insanları, evreni bir süper bilgisayarla simüle etmeye karar verdiler. Simülasyon içinse Amerikan Enerji Bakanlığı’nın Argonne Ulusal Laboratuvarı bünyesinde bulunan MIRA süper bilgisayarı kullanılacak.

MIRA Süper Bilgisayar

Donanımında tam 786.432 çekirdeği bulunan MIRA, ünlü teknoloji şirketi IBM tarafından geliştirilmişti. Proje kapsamında MIRA, bilinen evrenin inanılmaz derecede karışık simülasyonunu oluşturmak için kullanılacak.

Simülasyon, gelecekteki kozmik araştırmalar için çok önemli bir kaynak olacak:

Evren Simülasyonu

Uydulardan ve teleskoplardan gelen yeni verilere dayanarak oluşturulacak yeni yıldız haritasının, gelecekteki kozmik araştırmalar için çok önemli bir kaynak olması bekleniyor. Bilim insanları, gökyüzünün kapsamlı bir haritasını oluşturmaya ek olarak simülasyonların nihayetinde karanlık enerjiyi ve karanlık maddeyi izlemelerine yardımcı olacağını umuyorlar.

Süper bilgisayar, proje için mutlak sınırlarına kadar zorlanacak:

MIRA Süper Bilgisayarı

Yeni simülasyonun MIRA'yı mutlak sınırlarına kadar zorlaması bekleniyor. Projeye liderlik yapan Argonne fizikçisi Katrin Heitmann, haritayı geliştirmek için büyük miktarda hesaplama kaynağı tahsis ettiklerini ancak o zaman bile ekibiyle birlikte büyük miktarda işleme çalışması yapması gerektiğini belirtiyor.

Proje tamamlandığında oluşturulan haritanın, en azından daha yeni ve gelişmiş bir süper bilgisayar daha iyisini yapana kadar kullanılması bekleniyor. Nihayetinde bu simülasyon, gelecek araştırmalarda da pek çok kilit noktaya ışık tutacak.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/scientists-supercomputer-simulate-universe
31
2
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
31
2
2
2
1