Leyla ile Mecnun'u Orijinal Kadrosuyla Çekecek Exxen, Türkiye'nin Netflix'i Olabilir mi?

54
14
5
0
0
Acun tarafından ortaya konulan yerli uygulama Exxen, Türkiye’nin Netflix’i olabilir mi gibi sorular son zamanlarda oldukça gündemi meşgul ediyor. Acun’un Exxen’i, Türkiye’nin Netflix’i olabilir mi sorusunu sizin için yanıtladık. İki uygulamayı farklı yönleriyle ele aldık ve bu yazıyı kaleme aldık.

Son yıllarda dijital platformlarda artış gösteren ve büyük kitlelerle kucaklaşan platformlar kervanına yakın zamanda medya patronu Acun’un kurmuş olduğu Exxen platformu da katıldı. 2021’le birlikte kullanıcı deneyimlerine açılan Exxen ile ilgili beklentiler Acun tarafından açıklanan projeye ve verilere göre oldukça yüksek olarak başlamıştı. Hatta Türkiye’nin Netflix’i mi olacak gibi soruları beraberinde getirmişti.

Acun’un kurduğu, internet yayını yapan platformlar arasında yer alan Exxen’i tüm özellikleriyle değerlendirdiğimiz bir yazı kaleme aldık ve Netflix olabilir mi gibi sorulara cevap aradık. Netflix ve Exxen farkları, ortak noktaları, Exxen’in hedefleri ve içerikleri gibi birçok konuya vurgu yaparak değerlendirmeler yaptığımız bu yazımızın ardından birçok konuya hakim olacak ve internet yayıncılığı alanında yer alan bu platformla ilgili bilgilere erişebileceksiniz.

Exxen Türkiye'nin Netflix'i olabilir mi?:

exxen vs netflix

2016 yılında ülkemizde faaliyet göstermeye başlayan Netflix, Acun’un 2021 yılı içerisinde faaliyete sunduğu Exxen ile karşılaştırılmalara ve sektördeki rakibi olarak gösterilmeye devam ediyor. 900 milyon TL’lik bir bütçe ile dijitale yatırım yapan Acun için bu oldukça zahmetli ve büyük bir proje olarak önümüze sunuldu.

Netflix, 2020 yılı içerisinde yaklaşık 138 milyar dolarlık bir bütçe ayırdı. Bu sayı Exxen’in ayırdığı bütçenin çok üstünde bir meblağ. Her iki projeyi kıyaslamak için henüz erken bile olsa, birçok noktada karşılaştırma yapabileceğimiz veriler mevcut. Şu an için Exxen’in Netflix olmasını hemen bekleyemeyiz ancak Acun’un Exxen projesi çok ilerde Netflix olur mu diye sorulursa eğer bahsi geçen kişi büyük bir medya patronuysa ve bütçeler arttırılırsa en azından Türkiye için bu mümkün.

Exxen ve Netflix’in ortak olarak nitelendirebileceğimiz noktaları:

acun exxen

Exxen ve Netflix’in ortak noktaları bulunuyor ancak bunun kalite ve içerik konuları açısından farkı elbette var. Aynı veya benzer kategorilerin olması, kendilerinin üretimi dizilere yer verilmesi, mobil ve bilgisayarlarda izlenebilir olmaları gibi özellikler, Netflix ve Exxen’in ortak noktaları arasında yer alıyor.

Exxen ve Netflix arasındaki çarpıcı farklar:

exxen ve netflix fark

Exxen ve Netflix’in arasındaki fark, ortak noktalarından çok daha fazla. İçerik zenginliği, global olma, fiyat politikaları, arayüz, kurumsal politikalar, bütçe gibi birçok fark yer alıyor. Netflix bu saydığımız farkların çoğunda sizler de takdir edersiniz ki Exxen’e üstünlük sağlıyor ancak bu durumu karşılaştırırken unutulmaması gereken şey, Exxen’in henüz 3 aylık bir platform olduğudur. 

Exxen'i medya işine sıfırdan muhabir olarak başlayan birinin ortaya çıkardığı bir proje için konuşuyoruz. Sponsorlar artırılır ve bütçede büyümeye gidilirse Exxen uygulaması da ilerleyen yıllarda Netflix çapında olmasa bile ona rakip olabilecek ve adının birlikte anılmasını sağlayacak seviylere gelebilir. Bu farklarsa böylelikle erimiş ve dengeli bir yaklaşım gösterebilir.

Exxen’in büyümesi ve hedefleri:

Hızla büyüyen ve Acun’un ilk açıkladığı rakamla ilk üç gün içerisinde 500 bin üye sayısını geçen Exxen’in şu anda odağını yerel büyümeye çevirmiş durumda. Bu konuda çalışmalar yapan Exxen, efsane Türk dizisi Leyla ile Mecnun'u kendi orijinal oyuncu kadrosuyla birlikte yeniden sevenleriyle buluşturacak. Bu diziyle birlikte platformun da üye sayısını önemli ölçüde artırması ve elde edilen gelirle global çalışmalara da yönelmesi bekleniyor.

Exxen'de yer alan içerikler zenginleşirse neden olmasın?:

exxen içerik

Exxen, Enes Batur, Orkun Işıtmak, Hasan Can Kaya gibi birçok Youtuber, Aleyna Tilki, Haluk Bilginer, Şükran Ovalı, Tolga Çevik, Zeynep Bastık gibi birçok ünlüye ev sahipliği yapan bir platform. Gençlik dizileri, sitkomlar, talk showlar ve ilgili kategorilerinde yer alan dizi ve belgesellerin yer aldığı Exxen, içeriklerini kademeli olarak, ciddi şekilde zenginleştirmeli ve bunu vizyon haline getirmeli.

İçerikler ne kadar kaliteli ve bir o kadar yüksek bütçeli prodüksiyonlarda, yani emin ellerde yapılırsa abone sayısı ve içerik anlamında zenginleşme sağlanır. İçeriği zenginleştirmek, yalnızca bütçe ve sayı anlamında değil, kalite anlamında da zenginleşme sağlanacak şekilde yapılmalıdır. Kaliteli prodüksiyonlarla oluşturulmuş içerikleri öncelikle Türkiye, sonrasında tüm dünya hiç şüphesiz ki izlemek ve Exxen’e abone olmak isteyecektir.

İçeriklerdeki hedef kitle yelpazesi genişlemeli:

Exxen, gerekli değerlendirmeleri yapar ve eleştirilere kulak asarsa çok daha iyi yerlere gelecektir. Exxen, içeriğindeki gençlik dizileri, Z kuşağının ilgisini çeken programlar gibi içeriklerinin yanına, saydığımız kategoriler haricindeki kişiler için de içerikler eklemeli ve hedef kitle sayısını arttırmalı. Kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk gibi birçok yaştan farklı insana hitap etmeli ve o tarzda içerikler üretmelidir.

Sonuç olarak…:

netflix exxen blutv amazon prime

Exxen’i ana hatlarıyla birlikte yazımızın bu zamana kadarki kısmında ele aldık. Yerli bir uygulama olarak internet yayıncılığı piyasasına giren ve Acun önderliğinde ciddi bir platform haline gelen ve yeni gelişen bir platform olan Exxen’de yapılması gerekenleri sıraladık. Bir gün Netflix gibi global olmak isteniyorsa, bu bahsettiğimiz noktalar ve daha fazlası oldukça araştırılmalı ve sonuca yönelik eylemler, içerikler platforma dahil edilmelidir.

İnsanların günümüzde tercih edebileceği birçok internet yayıncılığı yapan platform bulunuyor. Netflix, BluTV, Youtube, Amazon Prime, Bein Connect gibi birçok farklı alternatifler, kitlelere hitap ediyorlar. Kaliteli içerik, yüksek bütçe ve planlama konularını en iyi yönetenler bu uygulamalar içinde en çok kazanan platform olacaktır.

54
14
5
0
0
Emoji İle Tepki Ver
54
14
5
0
0