Facebook, 2 Boyutlu Nesneleri 3 Boyutlu Hale Getiren Yapay Zekasını Duyurdu

6
4
1
1
0
Facebook tarafından geliştirilen yeni bir yapay zeka duyuruldu. Facebook'un "Mesh R-CNN" isimli yeni yapay zekası, iki boyutlu nesnelerin üç boyutlu hale çevrilmesine ve nesnelerin tahmin edilmesine yarıyor.

Yapay zeka teknolojileri artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Günümüzde büyük teknoloji şirketlerinin neredeyse tamamı yapay zeka teknolojilerinden faydalanmak ve yeni teknolojiler geliştirmek için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyorlar. Bu alanda çalışma yürüten şirketlerden bir tanesi de dünyanın en büyük sosyal medya platformu olan Facebook.

Facebook, uzun bir süredir yapay zeka teknolojileri ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Şirket bugüne dek çeşitli yapay zeka araçları geliştirdi ve geliştirmeye de devam ediyor. Facebook'un son yapay zeka aracı ise 2 boyutlu nesnelerin orijinaline bağlı kalarak 3 boyutlu hale getirilmesini sağlıyor. Facebook tarafından yapılan açıklamalarda bu yapay zekanın, karmaşık fotoğraflarda bile gayet iyi çalıştığı vurgulandı.

Facebook AI

Facebook'un yeni yapay zekasına "Mesh R-CNN" ismi verilmiş durumda. Bu yapay zeka, açık kaynak kodlu "Mask R-CNN" isimli bir segmentasyon sistemini kullanılıyor. Bu yapay zekanın geliştirilmesi için zorlu bir çalışma yapan Georgia Gkioxari, geliştirdikleri yapay zekanın hem makine öğreniminden faydalandığını hem de 3 boyutlu şekillerin çıkartılması için yeni araç ve mimarilerden faydalandığını söyledi. 

Mesh R-CNN

Yukarıda gördüğünüz fotoğrafta, yan yana dizilmiş koltuk, kanepe,bir sandalye, bunların ön kısmında bir masa ve üzerindeki bazı eşyalar bulunuyor. Facebook'un yeni yapay zekası koltuk ve kanepeyi net bir şekilde ayırt etmiş durumda. Peki bu durum nasıl gerçekleşiyor? Dilerseniz şimdi, Facebook'un yeni yapay zekasının bu işlemi nasıl gerçekleştirdiğine daha yakından bakalım.

Görüntü ilk olarak Facebook'un yapay zekası tarafından algılanıyor ve Mask R-CNN'ye gönderiliyor. Mask R-CNN, görüntüyü ayırıyor ve sınıflandırıyor. Bu sınıflandırmanın ardından Facebook'un yapay zekası, elindeki verileri "Torch3d" isimli bir operatöre gönderiyor. Bu operatör aracılığıyla da görüntünün üç boyutlu hali oluşturulmuş oluyor.

Facebook tarafından yapılan açıklamalara göre yeni yapay zeka, 2 boyutlu nesnelerin 3 boyutlu hale çevrilmesi konusunda benzerlerine oranla yüzde 7 daha iyi çalışıyor. Facebook'a göre bu yapay zeka, nesneleri yüksek bir doğruluk oranı ile 3 boyutlu olarak tahmin edebiliyor. Ancak Facebook, bu yapay zekanın hangi alanlarda kullanılabileceğine dair herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Kaynak : https://venturebeat.com/2019/10/29/facebook-highlights-ai-that-converts-2d-objects-into-3d-shapes/
6
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
6
4
1
1
0