Facebook’un Etkileşim Rekorlarını Altüst Eden Sayfaların Sırları Açığa Çıktı

12
2
2
2
1
Sosyal medya son derece güçlü bir platform ve birçok kişi kullandığı için çok kolay şekilde bir kitle oluşturabilirsiniz. Bir kitle oluşturup kitlenizi genişletmekse işin zorlu kısmı. Bu konu üzerine yapılan bir araştırmada en viral olan sitelerin ortak özellikleri incelendi.

Facebook üzerinden bir gönderi paylaşıldığı zaman bu gönderinin bir anda binlerce kişi tarafından görülmesini sağlayan unsurun ne olduğunu daha önce düşündünüz mü? Facebook'taki en büyük 5 yayıncı olan LADbible, UNILAD, 9gag, The Dodo ve VT'nin genel stratejileri, Newship isimli bir analiz firması tarafından analiz edildi ve birçok kişinin bu gönderileri neden güzel bulduğu tespit edildi.

Tüm bu yayıncıların genellikle mizahi bir yönü bulunan ve paylaşıma son derece açık içerikler ürettiği biliniyor. Yukarıda ismi geçen yayıncılardan biri, her ay 'Facebook üzerinde en çok etkileşimi alan 20 sayfa' arasındaki yerini alıyor.

sosyal medya

Newship, bu beş ismin 1 Ocak ile 13 Ağustos 2019 arasındaki etkileşimlerini analiz ederek herhangi bir örüntünün var olup olmadığını araştırdı. Bu araştırmanın sonucunda mantık dışı diyebileceğimiz bazı sonuçlar ortaya çıktı.

Araştırma, LADbible ve UNILAD'in sitesinin aldığı etkileşimin, Facebook'ta aldığı etkileşimin neredeyse yarısı kadar olduğunu belirtti. Bu oran, diğer isimler için daha da fazla arttı.

Bu sitelerde bulunan ve en çok etkileşim alan haberlere baktığımızdaysa bir tanesi hariç hepsinin UNILAD ve LADbible'ın olduğunu görebiliyoruz. LADbible, geçtiğimiz sene en büyük rakibi UNILAD'i satın aldı ancak UNILAD'i kapatmak ya da kendisine yönlendirmek yerine iki farklı şirket olarak yürütmeyi tercih etti. Facebook etkileşimine bakıldığı zaman LADbible'ın 5 yayıncıyı da alt ettiği görülebiliyor.

facebook

Facebook üzerinde etkileşim dediğiniz zaman bebekler, hayvanlar ve yavru hayvanlar en çok etkileşimi alan gönderiler arasında bulunuyor. Facebook üzerinde en çok etkileşimi alan gönderi, sahibinin göğsüne bağlanmış bir köpeğin bisiklet sürme videosu oldu. Video, yalnızca bir dakika içerisinde 1 milyon beğeni, 200 bin yorum ve 700 bin paylaşım aldı.

sosyal medya

Bu yayıncıların hepsi farklı stratejilere sahip olsa da viral bir içerik üretmek hepsinin ortak amacı. 9gag genellikle görüntü paylaşmaya odaklanmış bir şekilde Facebook üzerindeki görsel gönderilerin (5 isim arasında) %99'unu oluşturuyor. Bunun yanı sıra video paylaşımları tüm yayıncıların içerikler arasında en çok oranı alana sahip olan içerik türü olarak karşımıza çıkıyor.

Paylaşılan içeriklerin çok büyük bir çoğunluğu genelde mutlu ve pozitif bir içeriğe sahip. En çok yorum alan gönderiler de en çok beğeni alan gönderilerde olduğu gibi genellikle bebekleri ve evcil hayvanları içeriyor.

Ortak noktalar ne?

Tüm bu veriler incelendiği zaman, ortaya birkaç adet madde çıkartmak mümkün. Bu büyük isimlerin yaptığı ortak şey ise şu:

  1. İlgili/gündem içerikler her zaman en çok getirisi olan içeriklerdir. Evcil hayvanlar ve bebekler bu yayıncılarda olduğu gibi herkeste işe yaramayabilir ancak topluluğu ilgilendiren konular hızlı rağbet görür.
  2. Emojiler çok önemlidir. En çok etkileşim alan 100 gönderideki açıklamaların %97'sinde emojiler bulunuyordu. Emojiler, kullanıcıların gönderiden nasıl bir şey beklemeleri gerektiğine yardımcı oluyor.
  3. Kitlenizin ne beklediği son derece önemli. Takipçiler, bu tarz yerlere girdikleri zaman bir beklenti içerisinde giriyor. Kitlenin beklentisi karşılandığı takdirde içeriğin genel etkileşimi de artıyor.
Kaynak : https://www.digitalinformationworld.com/2019/08/how-viral-publishers-create-the-most-engaging-posts-on-facebook.html
12
2
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
12
2
2
2
1