Facebook, Patreon-Twitch Karışımı Destek Platformunu Türkiye’de Hizmete Soktu

11
3
2
1
1
İnternet fenomenleri ve içerik oluşturucularının maddi destek toplayacakları, kitlelerine vaatlerini açıklayacakları bir platform daha hizmete girdi. Facebook, bağış açısından Patreon, video içerik açısından da Twitch’e benzeyen destek platformunu Türkiye için de hizmete soktu. Peki bu yeni mecrada bizi neler bekliyor?

İnternet üzerinde içerik üretmek günümüzün en popüler meslekleri arasına dahil oldu. Temel olarak pek çok alanda içerik üreten kişilerin, düzenli olarak işlerine devam edebilmeleri için maddi destek almaları gerekiyor. Son yıllarda büyük bir çıkış yakalayan Twitch ve diğer mecralara entegre olarak çalışan Patreon bu mecraların başını çekiyordu. Facebook, kendisine has bir yöntemle, yine var olan bir fikri sentezleyip kopyalıyor.

Şirketin Türkiye’de kullanıma açtığı yeni servisi, hayranların sevdikleri içerik üreticilerine destekte bulunmalarını kolaylaştırıyor. Diğer platformlardan farklı olarak Facebook, üreticilerin bu destekler sayesinde hayran rozetleri kazanmalarını sağlıyor.

Hayranlar, üreticilere minimum 4.99 dolar bağışta bulunabilirken, içerikler konusunda kişisel istek ve fikirlerini de kolayca iletebiliyorlar. Aynı zamanda hayranlarında verdikleri desteklerle rozet kazanabildikleri bu sistemde, destek olan herkes içerik üreticilerin “sahne arkası” olarak bilinen daha özel paylaşımlarına sahip oluyorlar. Bu konuda Facebook, destek olan izleyicilere sadece rozet vadetmeye başladığı bir modelde uygulayabilir, böylece izleyiciler sahne arkasından mahrum bırakılabilir. 

Destekçi olmak için de Apple Pay ya da Google Play hesaplarına bağlı olan kredi kartı ya da hesaplardan kolayca ödeme gerçekleştirilebiliyor. İzleyiciler, üreticileri desteklemeden önce onların topladıkları desteklerle ilgili hazırladıkları videolarla karşılaşıyorlar. Rozetlerin görüldüğü bu sayfada, rozetlerle ilgili bilgiler de alınabiliyor.

Facebook, uygulama mağazalarına entegre olan kart ya da hesaplar aracılığıyla yapılan ödemelere alternatif olarak, bu platformda kendi kripto parasını da deneyebilir. Şirketin bir süre önce Blok Zinciri konusunda sessizliğini bozup, kripto para mevzusuna da ciddi yatırımlar yaptığı görmüştük. Webrazzi’ye göre bu kripto paranın adı Stars olacak ve hayranların destek vermeleri için kullanılacak. 

Geçtiğimiz günlerde reklam verenlerin kendilerine en uygun içerik oluşturucusunu kolayca keşfedebildikleri Brand Collabs hizmetini hayata geçiren Facebook, Instagram kolunda da içerik üretimini hareketlendirecek olan Instagram TV’yi hizmete sunmuştu.

Eldeki verilerin hepsi bir arada düşünüldüğünde, Facebook’un internet fenomenleri için YouTube gibi platformlar gibi bir gelir modeli yaratmaya çalıştıklarını söyleyebiliriz.

11
3
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
11
3
2
1
1