Felaketler Bitmiyor: Uzmanlar Yangından Sonra Sel Riski İçin Uyardı

38
3
1
1
0
Günlerdir yaşanan orman yangınları sebebiyle kalınlaşan toprak yüzünden, vatandaşların sel felaketlerine karşı hazırlıklı olması gerektiği açıklandı. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu hafta sonu için risk olmadığını söyledi.

Ülkemizde son günlerde yaşanan orman yangınları hem ormanlarımıza ve doğaya zarar veriyor hem de diğer felaketlerin önünü açıyor. Uzmanlar, orman yangınlarının yaşandığı bölgeler için sel uyarıları yapıyor.

Yağmurun ardından toprağın yeteri miktarda suyu emmekte zorlanması yüzünden yangın bölgelerinin risk altında olduğu açıklandı. Hafta sonu yağış ihtimalinin düşük olması nedeniyle şu anda ciddi bir tehlike olmadığı da yapılan açıklamalar arasında.

“Toprak katılaştı”

İTU Afet Yönetim Merkezi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Normalde yağışın %60’ı tutulurken %30’u akışa geçer ve %10’u buharlaşır. Şimdi ise tam tersi olacak ve yağışın çoğu akışa geçip az bir kısmı tutulacak. Bu sadece bitki örtüsünün olmamasından değil, toprağın yanıp katılaşmasından da kaynaklanacak” diyerek vatandaşları uyardı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Antalya gibi yangınların görüldüğü bazı bölgelerde hafta sonu yağış beklendiğini açıklamıştı. Kadıoğlu, hafta sonu yağış ihtimalinin kuvvetli olmadığını ve sel riskinin bulunmadığını söyledi. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ileriki süreçte dere yataklarında yaşayan vatandaşların sel riskine karşı dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini söyledi.

Kadıoğlu, “Gök gürültüsünü duyduklarında akıllarına sel ihtimalinin gelmesinde fayda var. Bu konuda son derece dikkatli olmaları lazım” dedi.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/live/58096340?ns_mchannel=social&ns_source=twitter&ns_campaign=bbc_live&ns_linkname=610bfeec424d6a0c8faa1675%26Prof.+Dr.+Mikdat+Kad%C4%B1o%C4%9Flu%27ndan+orman+yang%C4%B1nlar%C4%B1+sonras%C4%B1+sel+uyar%C4%B1s%C4%B1%3A+%27Toprak
38
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
38
3
1
1
0