THK Başkanı: Yangın Söndürme Uçakları İçin 4 Milyon Dolar Lazım, Bağış Yapabilirsiniz

481
56
5
5
1
Türk Hava Kurumu Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı, Türkiye'nin yangın söndürmede kullanabileceği 6 adet yangın söndürme uçağının 4 milyon dolara havalanabileceğini söyledi. Bunun yardımlarla mümkün olacağını belirten Aşçı, para vermek için kimsenin beklemesine gerek olmadığını söyledi.

Geçtiğimiz hafta başlayan orman yangınları nedeniyle en çok konuştuğumuz kurumlardan bir tanesi haline gelen Türk Hava Kurumu'nun Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı, gündeme ilişkin yeni açıklamalarda bulundu. Kurumun elinde bulunan 6 uçağın havalanması için 4 milyon dolara ihtiyaç olduğunu söyleyen Aşçı, bu paranın herkes tarafından verilebileceğini, kimsenin beklemesine lüzum olmadığını söyledi.

Cenap Aşçı tarafından yapılan açıklamalarda, 4 milyon doların Türkiye gibi büyük bir ülke için çok da büyük bir para olmadığı ima edildi. Bu bağlamda THK'nın hesap numaraları aracılığıyla veya SMS üzerinden bağışta bulunulabileceğini ifade eden THK Kayyum Heyeti Başkanı Aşçı, yeni uçak alımlarının da mümkün olduğunu ancak şu an verilecek siparişin en az 2 yıl sonra teslim alınabileceği için, yeni uçak almanın şimdilik makul bir karar olmayacağını belirtiyor.

Cenap Aşçı'nın yaptığı açıklamalarda öne çıkan noktalar

THK

CL 215 tipi yangın söndürme uçaklarının en eskisi 1969, en yenisi ise 1988 model. Bunların ilk getirildiği yıllarda kullanım hatasından 1988, 1987 ve 1971 model olmak üzere 3 uçağımız kullanılamaz hale gelmiş. İniş takımları kırılmış ve motorları bakımsızlıktan körelmiş. 1986'da filoya katılan diğer uçaklar 2015'e, CL215'ler de 2019'a kadar yangın söndürmede kullanıldı. 2019'da tekrar OGM ile THK arasında görüşme yürütülmüş ama uzlaşma sağlanamamış. Bu sebeple uçaklar yangın söndürmede kullanılamamış.

Biz geldiğimizde işlerden çoğu, 10 bin avro bulunamadığı için yapılamıyordu. İhale alınmadan bu uçaklara bakım yapma şansımız olmadı. Hem sivil havacılık otoritemizin hem de uluslararası sivil havacılık kurallarına göre uçakların bazı parçalarının, hiç kullanılmasa bile, miadına göre değiştirilmesi gerekiyor. Uçaktaki en ufak ihmal, büyük kazalara ve ölümlere neden olabilir.

THK

Var olan uçakların bakımlarının yapılması için TUSAŞ ile görüşüyoruz. 1 aydır da jandarma ve polis vakıflarıyla uçakların tamiratı ve onların eğitim, gözetleme, keşif ve AFAD operasyonlarında kullanmak için görüşüyoruz. Dün de Sayın Kemal Kılıçdaroğlu geldi. Onlar da bu uçakların hizmette tutulabilmesi için ne yapılabileceğini sordu. Bizim her yardıma kapımız açık. Uçaklar inşallah yardımlarla hayata döner.

6 uçağın ayağa kalması için gereken para 4 milyon dolar. Bu parayı herkes verebilir. Bağış yapabilirler, hesap numaralarımıza veya SMS ile yardımda bulunabilirler. Hatta yardım kampanyası bile düzenlenebilir. Bunun için kimsenin beklemesine gerek yok.

"Pilotları isteyerek çıkarmadık"

THK

THK Kayyum Heyeti Başkan Vekili Abdullah Kaya ise THK pilotlarını işten çıkarmayı hiç istemediklerini ama maaşlarını veremeden onları tutmanın doğru olmadığını, tekrar uçurma imkanı olursa çağrılmak üzere anlaşma yoluyla işlerine son verildiğini belirtti. Pilotlara olan borçların bile ödenemediğini aktaran Abdullah Kaya, pilotlarınsa bu uçaklarla uçmaktan hiçbir zaman tereddüt etmediklerini belirtti.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/turkiye/202108051045166703-thk-kayyum-heyeti-baskani-cenap-asci-6-ucagin-ayaga-kalkmasi-icin-gereken-para-4-milyon-dolar/
481
56
5
5
1
Emoji İle Tepki Ver
481
56
5
5
1