Ford Mustang Mach-E'nin Kapı Kolları Neden Bu Kadar Garip?

49
5
4
4
4
Ford'un elektrik motorlu SUV'u Mustang Mach-E, konuşulmaya devam ediyor. Araca ilişkin açıklamalarda bulunan baş mühendis Ron Heiser, yeni SUV'larındaki kapı kollarının sırrını açıkladı.

ABD merkezli otomobil devi Ford, kısa bir süre önce yeni elektrik motoruna sahip olan SUV'unu resmi olarak duyurdu. "Mustang Mach-E" olarak isimlendirilen bu SUV, Ford'un efsaneleşen modellerinden Mustang'in izlerini taşıyor. Araç, her ne kadar 2021 yılında piyasaya sürülecek olsa da Ford'un yeni SUV'u şimdiden otomobil tutkunlarını büyük bir heyecana sürüklemiş durumda.

Mach-E'nin baştan aşağı şık bir araç olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu aracın belki de en dikkat çekici yeri, kapı kolları. Çünkü Ford'un elektrik motorlu yeni SUV'unun çok ilginç bir kapı kolu tasarımı bulunuyor. Dilerseniz ilk olarak bu kapı kollarının nasıl göründüğüne ardından da bu kolların neden böyle ilginç bir tasarıma sahip olduğuna yakından bakalım.

Ford Mustang SUV

Son dönemlerde piyasaya sürülen araçlar, hareketli kapı kollarına sahipler. Bunun nedeni ise araçların aerodinamik yapısını iyileştirmek. Belirli bir hareket mekanizmasına sahip olan kapı kolları, artık tüketiciler tarafından ihtiyaç duyulduğunda açılıyor araç hareket halindeyken gömülüyor. Böylelikle araçların hava akımı konusundaki çalışmalar çok daha iyi bir hale getiriliyor.

Ford mühendisleri de tıpkı diğer araç üreticilerinin yaptığı gibi yeni nesil bir kapı kolu kullandı. Ancak Ford Mustang Mach-E'nin kapısında herhangi bir kol yok. Mühendisler, bir tuş koymaya karar vermişler ve bu tuşa basıldığı zaman aracın kapısı açılıp dışarı doğru çıkıyor. Bu tuşun hemen altında da fazlasıyla küçük olan bir sabit tutacak bulunuyor ve tüketiciler, bu tutacak yardımıyla aracın kapısını açıyorlar. Aracın arka kapısında ise bu tutacak da yok.

Ford Mustang

Aracın bu ilginç kapı kolları, ilk bakışta fazlasıyla anlamsız, pahalı ve karmaşık görünüyor olabilir. Fakat Mustang Mach-E'nin Baş Mühendisi Ron Heiser, durumun pek de öyle olmadığını söylüyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Heiser, yeni SUV'larının kapı kollarında herhangi bir karışıklığın olmadığını ifade ederek bu tasarımın altında aslında çok mantıklı nedenlerin yattığını ifade etti.

Heisen, sabit bir kapı kullanmamalarının nedenini hem aerodinamiğe bağlıyor hem de bu tasarımın kendilerini özgürleştirdiğini söylüyor. Aslına bakacak olursak Heiser bu konuda haklı çünkü aracın kapısında geleneksel bir kapı kolunun olmaması, tasarımcıların daha rahat çalışabilmelerini sağlamış. Böylelikle aracın kapıları tam bir bütün içerisinde ve şık bir çıkıntıya sahip.

Ford Mustang

Fakat araçta bu tasarımda bir kapı kolunun kullanılmasının nedeni, sadece aerodinamik ve tasarımcıların işini kolaylaştırmak değil. Heiser, tüketicilerin de bu kapı kolları karşısında büyüleneceklerini çünkü aracın kapısının bir tuşla açılmasının Mustang Mach-E'nin gelecekten geldiğinin bir göstergesi olduğunu ifade ediyor. Heiser'e göre yeni kapı kolları, tüketicilere daha modern bir otomobil deneyimi sunacak.

Kapı kollarındaki bu yeni tasarım, tüketicilerin henüz içine sinmiş durumda değil. Çünkü özellikle kış koşullarının ağır geçtiği bölgelerde yaşayan insanlar, kapı kollarının donabileceğini düşünüyorlar ve dolayısıyla da bu sistemlere güvenmiyorlar. Ancak Heiser, durumun böyle olmadığını ifade ederek elektrikli sistemlerde donma gibi bir sorun yaşanmayacağını söylüyor. Bu açıklama, benzer sistemleri kullanan diğer üreticilerle de tutarlılık gösteriyor.

Ford Mustang Mach-E

Haberimizin ilk kısımlarında sizlere, bu aracın arka kapısında herhangi bir tutacağın olmadığından bahsetmiştik. Heiser bu konuda, arka kapıların daha çok küçük çocuklar tarafından kullanıldığını ve bu yüzden de tutacağın gereksiz görüldüğünü söylüyor. Ancak şirket, elbette bu duruma bir çözüm bulmuş. Kapının iç kısmında boylu boyunca uzanan bir bölüm bulunuyor ve bu bölüm, kapının açılabilmesini sağlıyor.

Görünen o ki Ford Mustang Mach-E, ilerleyen dönemlerde de adından sıkça söz ettirecek ve piyasaya sürülmesiyle birlikte kendine hayran bırakacak. Bakalım önümüzdeki günler, Ford'un yeni elektrik motorlu SUV'unun hangi özelliklerini ortaya çıkaracak?

Kaynak : https://www.cnet.com/roadshow/news/mustang-mach-e-door-handles/
49
5
4
4
4
Emoji İle Tepki Ver
49
5
4
4
4