Geleceğe Dönüş Filmi, Bilimsel Olarak Doğru mu?

19
4
2
2
0
Zamanda yolculuk denildiğinde ilk akla gelen filmlerden olan ikonik seri Geleceğe Dönüş, bilimsel olarak ne kadar isabetli? Mevcut teknolojiler, Geleceğe Dönüş'ü test etmemize imkan sağlamadığından teorilerle sınırlı kalacağımızı belirtmek isteriz.

Geleceğe Dönüş filmleri oldukça popüler. Bu nedenle seri, dünyanın dört bir yanında hayranlara sahip. Serinin hayranları arasında elbette ki pek çok bilim insanı da bulunuyor. Haliyle bu kült seriye bir de bilimin gözünden bakıyorlar. 

Robert Zemeckis’in yönettiği Geleceğe Dönüş, uzun zamandır edebiyata ve sinemaya konu olan zaman yolculuğunun işlendiği en popüler yapımlardan biri. Filmde ana karakterimiz olan Marty McFly, zamanda yolculuk edip bir şeyleri bozması/düzeltmesi ile meşhurdu. Serinin üç filmi bulunuyor. 

Pek çok kişiye göre film zamanının ötesinde bir vizyona sahipti. Filmde gelecekte uçan kaykay, kendini bağlayan ayakkabı, otonom arabalar, kendi kuruyan ceketler ve uçan otomobiller vardı. Bu teknolojiler, filme göre 2015 yılında gerçek olacaktı. Peki filmdeki fikirler, bilimsel anlamda ne kadar doğru?

Zaman yolculuğu gerçekten mümkün mü?

geleceğe dönüş

Zaman yolculuğu filmin ana olayı ve filmin bilimsel olarak ne kadar doğru olduğuna dair tartışmaların da odak noktası. Teorik fizikçi Michio Kaku’ya göre zaman yolculuğu teorik olarak mümkün.

Einstein’ın meşhur genel görelilik teorisini okuduysanız bir kütlenin ışık hızına yaklaşması durumunda o kütle için zamanın yavaşladığını biliyoruz. Böylece zaman yolculuğu mümkün oluyor. Burada bir tartışma yok.

Geleceğe Dönüş filminde karakterimiz zamanda geriye de gidiyor. Bu da tartışmaların başladığı yer oluyor. Zira matematikçiler ve fizikçiler, zamanda geriye gitme konusunda hâlâ tartışıyor. Pek çok kişi bunun teorik olarak imkansız olduğunu söylüyor. 

Hitler de kim?

geleceğ dönüş

Filmdeki bir başka önemli nokta da “zaman çizgisi” idi. Gelecek bozuldukça resimlerde insanlar kayboluyordu. Bunu örnekle açıklamak gerekirse A zaman çizgisinde yaşadığımızı düşünelim. Bu zaman çizgisinde şu an bu haberi okuyorsunuz. Zamanda geriye gidip bir şeyleri değiştirirsek, bu ana döndüğümüzde bambaşka bir şeyle karşılaşıyoruz. Örneğin Webtekno değil de Webfinans’ta borsa yorumu okuyor olabilirdiniz. Benzer şekilde zamanda geriye gidebilme durumunda zaman çizgilerini bozabiliyoruz. 

Bunun en popüler örneği ise Hitler örneğidir. Hitler’in Almanya’nın başına geçmesini engellersek ne olurdu? Başka bir zaman çizgisi ortaya çıkardı. Zira filmde de karakterler geçmişi değiştirince ‘bugünleri’ tehlikeye giriyordu. 

geleceğe dönüş

Filmde ayrıca diğer zaman çizgisindeki kendimizle tanışmanın uzay-zamanı durduracağı ve evreni sona erdireceği söyleniyordu. Teoride böyle bir durum söz konusu değil ve gelecekteki biz zaten kendimizle tanışacağımızı biliyor olacağız. 

Bu noktada bir başka teori daha var. Zamanın ilerleyişi bir nehre benzetiliyor. Yani geçmişte Hitler’e engel olsak bile nehirde ancak bir taş atmanın yaratacağı dalgalanma gibi bir dalgalanma yaratırdık ve zaman akışı gene olması gereken yönde ilerlerdi. Yani Hitler’i daha bebekken öldürmek, Hitler’i durduracaktır ancak o zaman başka biri, örneğin Ernst Röhm savaşı başlatırdı.

Filmde yazar ve yönetmen ekibi, oldukça ilginç konseptlerle mücadele edip oldukça eğlenceli bir seri oluşturmayı başardı. Yine de filmdeki pek çok konseptin başarılı olduğu da bir gerçek. Şimdi geriye uçan DeLorean’ları beklemek kaldı.

Kaynak : https://www.scienceabc.com/humans/movies/is-the-movie-back-to-the-future-scientifically-accurate.html
19
4
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
19
4
2
2
0