Gezegenlerin Büyüleyici Güzelliğini Gösteren 7 İlginç Fotoğraf

62
10
1
1
0
NASA’nın insanlığa kazandırdığı bilgilerin en güzellerinin sahibi olan iki adet uzay aracı Voyager 1 ve Voyager 2, bugüne kadar Güneş sistemimizin en uzak yerlerine gitme başarısını ellerinde tutuyorlar. O kadar büyük uzaklıklardan bahsediyoruz ki Uranüs ve Neptün bile fotoğraflanan gezegenler arasında.

1977 yılının Ağustos ve Eylül aylarında NASA, Voyager 1 ve Voyager 2 isimli iki aracını uzaya yolladı. Bu iki aracın görevleri sonucunda insanoğlu Güneş sistemiyle ilgili o zamanlar gerçek dışı gibi görünen bulgular edindi. Voyager 1 ve Voyager 2 uzayda geçirdikleri süreç boyunca Jüpiter’in yüzeyinde gerçekleşen fırtınalar ve Satürn’ün meşhur halkaları gibi evrenimizin büyülü yanlarını fotoğrafladı.

Asıl olarak Jüpiter ve Satürn gezegenlerini incelemesi için üretilen Voyager uzay araçlarının, yaptıkları devrim niteliğindeki buluşlardan sonra NASA tarafından görevleri genişletildi ve Voyager 2 Uranüs ve Neptün’ü incelemeye gönderildi. Voyager 2, bu gezegenleri ziyaret eden ilk insan yapımı araç oldu. Hatta günümüzde dâhi Uranüs ve Neptün’ü ziyaret eden tek araç Voyager 2. Bu iki aracın görevleri, 1990 yılında son buldu ve güç tasarrufu yapmaları amacıyla kameraları kapatıldı. Aşağıdan Voyager 1 ve Voyager 2 tarafından çekilip yollanan fotoğraflara göz atabilirsiniz.

1. Jüpiter’in yüzeyindeki fırtınalar:

jüpiter'in yüzeyi

Voyager 1, 1979 yılında Jüpiter’e ulaştığında Jüpiter’in yüzeyinde bulunan fırtınaları fotoğraflayabilmişti. Bu fırtınayı oluşturan rüzgârlar, saatte 643 km hıza ulaşabiliyor ve yarattıkları güzellik Voyager 1 tarafından böyle fotoğraflanmış.

2. Jüpiter’in uzaktan görünümü:

voyager 2 jüpiter fotoğrafı

Voyager 2 ise Jüpiter’in yanından uçup giderken bu fotoğrafı 1,5 milyon kilometre uzaktan çekmiş. Fotoğrafın sol kısmında bulunan iki sarı çizgi, Jovian halkaları olarak isimlendiriliyor. Hemen o sarı çizgilerin yanında bulunan mavi ve sarı çizgiler de gezegenin kenarları. Güneş, o sırada arka taraftan aydınlattığı için ortaya böyle bir görüntü çıkmış.

3. Jüpiter’in uydularından Europa:

Europa uydusu

Voyager 2, uzaya fırlatılışından 2 sene sonra Jüpiter’in uydularından “Europa” isimli uyduyu fotoğraflamayı başarmıştı. Fotoğrafta Europa’nın yüzeyi oldukça detaylı bir şekilde gözler önüne seriliyor. Bu uydu ile ilgili dikkat çekici bir gerçekse uydunun yüzeyinde büyük dağların olmaması. Bu demek oluyor ki Europa’nın yüzeyi, henüz çok genç. Bilim insanları, Europa’nın yüzeyinin donmuş bir okyanusun sonucu olduğunu düşünüyor. Böyle bir okyanus, canlılara ev sahipliği yapan bir ortam olabilir.

4. Satürn ve halkaları:

satürn

Voyager 2, uzaydaki seyahati boyunca çok sayıda fotoğraf çekmişti. Bu fotoğraflardan bazıları da Satürn’ü içeriyor. Fotoğrafta Satürn, sanki baş aşağı dönmüş gibi görünüyor ama aslında bir insan Satürn’ü uzaydan izleyebilirse Satürn tam olarak da bu açıda duruyor. Aynı zamanda bu fotoğrafta Satürn’ün üç adet uydusu da bulunuyor. Fotoğrafın sol kısmında yer alan 3 adet beyaz nokta, Satürn’ün uyduları.

5. Uranüs'ün büyüleyici maviliği:

uranüs

Voyager 2, Satürn’den ayrıldıktan sonra Güneş sisteminin derinliklerine doğru ilerleyerek Uranüs’ü ziyaret eden ilk ve günümüz dâhil tek uzay aracı oldu. Yapısı buzlardan oluşan Uranüs’ün Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilmiş, halkasının olduğunu gözler önüne seren bir fotoğraf var ancak bu fotoğrafta bu halka görünmüyor.

6. Buz devi Neptün:

neptün

Voyager 2’nin yaptığı keşifler, Uranüs ile de bitmemişti. Uzay aracı, aynı zamanda Neptün’ü ziyaret edip bizlere bu fotoğrafı da ulaştırmayı başarmıştı. Neptün, tam olarak buz devi denilebilecek bir gezegen. Neptün’ü diğer gezegenlerden ayıran şey, kocaman yapısıyla etrafındaki çok sayıda cüce gezegeninin yörüngelerini, yer çekimsel kuvvetiyle etkiliyor olması. Hatta Pluto da bu gezegenlerden bir tanesi. Voyager 2, Neptün’ü ziyaret ettiği zaman fotoğrafta görüldüğü gibi bir fırtına vardı ancak bu fırtına artık yok.

7. Işık hüzmeleri ve Dünya:

voyager'ın çektiği dünya fotoğrafı

Voyager 1’in birincil görevi son bulup kamerası sonsuza dek olmak üzere kapatılacağı zaman, ünlü gökbilimci Carl Sagan ve ekibi, son bir fotoğraf ricasında bulundu. 1990 yılının sevgililer gününde çekilen bu fotoğraf yalnızca ışık hüzmelerinden oluşmuyor. Dikkatli bakıldığı zaman Dünya'nın da fotoğrafta olduğu anlaşılabiliyor. Fotoğrafın sağ kısımlarında görünen beyaz nokta, Dünya'nın ta kendisi.

1977 yılında uzaya gönderilerek içinde bulunduğumuz Güneş sistemi hakkında bugün bile eşsizliğini korumayı başarmış bilgiler edinmemizi sağlayan Voyager isimli uzay araçlarının çektiği fotoğrafları derlediğimiz yazımızın sonunda geldik. Fotoğraflardan görülebildiği üzere gizemlerle dolu ve hâlâ keşfedilmeyi bekleyen muhteşem bir evrende yaşıyoruz.

Kaynak : https://www.wired.com/story/space-photos-of-the-week-a-tribute-to-voyagers-twin-trippers/
62
10
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
62
10
1
1
0