Google, Orijinal Haber Kaynaklarını Öne Çıkaracak Bir Algoritma Değişikliğine Gitti

19
2
1
1
0
Facebook ve Apple'ın haber servislerinin yaptığı ataklara rağmen hâlâ istenen performansı verememesi teknoloji devi Google'ı da bu alanda yenilik yapmaya itti. Google, bir haberin orijinal kaynağının, alıntı yapan sitelerden çok daha değerli olduğuna dikkat çekerek algoritmasında bazı değişikliklere gitti. Yapılan açıklamaya göre artık bir içeriğin orijinal kaynağı, arama sonuçlarında alıntı yapan sitelerden daha üst sıralarda gösterilecek.

İnternet sitelerinin Google'ın arama sonuçlarında üst sıralarda yer alması, sitenin daha popüler olmasına ve dolaylı olarak da gelirinin artmasına katkı sağlıyor. İnternet sitelerinin sahipleri de Google'ın koyduğu kurallara uygun içerikler üreterek üst sıralara tırmanmak için mücadeleler veriyor. Özellikle haber siteleri arasında yaşanan bu mücadele, ciddi anlamda tam bir strateji savaşına dönüşebiliyor. 

İnternette bir arama yapmak isteyenlerin çoğunlukla ilk tercihi olan Google, bu alanda hizmet veren internet sitelerinin kurallarını baştan yazdıracak bir güncelleme yapacağını duyurdu. Geride bıraktığımız perşembe günü yayınlanan blog yazısında Google, haberlerin orijinal kaynaklarını öne çıkarak bir algoritma değişikliğinin haberini verdi.

Haberi ilk yapan site, diğerlerinin önüne geçecek:

google haberler

Habercilik alanında faaliyet gösteren internet sitelerinin haberleri bir kaynaktan alarak kendi formatlarına göre yayın yapması, alıntı yapan internet sitesinin okuyucu kitlesinin daha yüksek olması sebebiyle geride kalabiliyordu. Bu noktada haberin kaynağının daha değerli olduğunu düşünen Google, yeni değişiklikle birlikte orijinal içeriklerin daha üst sıralarda gösterileceğini açıkladı.

Google, geçmişte içerikleri ilk yayınlayandan ziyade alıntı yapan internet sitelerini öne çıkarmasıyla birçok otorite tarafından da eleştirilmişti. Arama kısmında bir süredir uygulanan bu değişiklik, şirketin duyurusuna göre bundan sonra Haberler kısmında da geçerli olacak. Böylece bir haberi alıntılayarak paylaşan siteler yerine haberi ilk yapan kuruluşların hakları teslim edilecek.

Hangi internet sitelerinin haberleri ilk yaparak öne çıkacağınaysa Google, okuyucuların yardımıyla karar verecek. 10.000'den fazla kişinin derecelendirmesine güvenecek olan şirket, puanlamalar sonucunda internet sitelerinin arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlayacak.

Haber algoritmaları, orijinal kaynakları öne çıkarmıyordu:

google haberler

Habercilik alanında faaliyet gösteren internet sitelerinden ulusal çapta olanlar, genellikle her zaman daha üst sıralarda yer alırlar. Bir olayın yaşandığı bölgede haberi hazırlayan yerel bir kaynak, haberi ulusal kaynaktan saatler önce paylaşmış olsa bile ulusal çaptaki siteler, bu haberi yerel kaynaktan alıntılayarak yerel kaynağın önüne geçebiliyorlardı. Google, yeni algoritmasıyla yerel habercilerin de hakkını teslim edecek. 

ABD'de yapılan bir değerlendirmede Apple News'in haberlerini incelemeye alan Nicholas Diakopoulos, bu platforma eklenen haberin %80'inin sadece 20 kaynaktan geldiğini ortaya çıkardı. Yerel bir gazete olan The Oregonian'ın yaptığı bir haberi alıntılayarak paylaşan The Hill'in haberinin Apple News'te okuyuculara aktarıldığı örneğini veren Diakopoulos, yeni algoritmanın yerel kaynakları öne çıkaracağını belirtti.

İşin ekonomik boyutu:

google adsense gelir

Facebook, Apple ve Google'ın haber servislerinin çalışma sistemi, bu alanda tekelleşmeye dayalı bir sistemdi ve haber siteleri, yerel kaynaklardan alıntı yaparak hem abonelik hem de reklam geliri anlamında yerel kaynakların önüne geçiyorlardı. Google'ın algoritma değişikliği bu alanda da daha demokratik bir ortam hazırlamış olacak. Google'ın bu hamlelerinin arama sonuçlarına nasıl yansıyacağını da önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/google-changes-algorithm-original-reporting-2019-9
19
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
2
1
1
0