Okula Gitmediği İçin Nobel'e Aday Gösterilen Gencin Muhteşem Hikâyesi

167
16
13
12
2
İklim değişikliği için okulu ekince Birleşmiş Milletler'den davet alan 16 yaşında Thunberg, şimdi de Nobel'e aday gösterildi. Kendisini tanıyor, mücadelesine daha yakından bakıyoruz.

Hindistan, Güney Kore, Avustralya, Fransa, Almanya, İspanya, İskoçya, İngiltere ve Türkiye gibi yüzlerce ülkeden binlerce öğrenci, iklim değişikliğine tepki çekmek için okulu kırdı. Öğrenciler sosyal medyada #FridaysforFuture (#GelecekİçinCuma) ve #ClimateStrike (#İklimDarbesi) etiketlerini kullanarak organize oldu.

Paris İklim Anlaşması’nın amacı 2030 yılına kadar küresel ısınmayı 1,5° C ile sınırlandırmak ve karbon salınımını yarıya indirmekti. Anlaşmayı 2015 yılında, ikisi G20 ülkesi olan Rusya ve Türkiye olmak üzere 18 ülke dışında bütün ülkeler imzaladı. Anlaşmayı imzalayan diğer ülkeler -başta ABD- daha ilk yıldan kurallara uymamaya başladı.

16 yaşındaki İsveçli aktivist Greta Thunberg bu durumu tek başına protesto etti ve önce binlerin, ardından milyonların desteğini yanına almayı başardı:

Greta, "küresel ısınma" kavramını ilk kez 8 yaşında duyduğunu ve senelerce bu konu üzerinde çalıştığını/düşündüğünü söylüyor. Kendisi, birçok insanın bu konu hakkında sessiz kalması konusunda oldukça şaşkın olduğunu belirtiyor.

Etkinliklerini, eylemlerini sosyal medya üzerinden duyuran ve çok daha fazla insana ulaşan Greta, Leonardo DiCaprio’nun da dikkatini çekmeyi başardı. (Bilmeyenler için ünlü aktör Holywood'un en aktif aktivistlerinden birisi.)

“Dünkü gençlik iklim grevine katılan herkesin yanında olduğumu belirtmek isterim. Umarım herkes, iklim değişikliğine karşı bilinçlenmeyi destekleyen bu hareketten ilham almıştır.”

  • Leonardo DiCaprio’nun bu tweetinin ardından 125 ülkeden 1,5 milyon kişi o gün sokağa çıktı.

Greta, bireysel olarak 2018 yılının Ağustos ayından bu yana Cuma günleri okula gitmeyip İsveç Parlementosu’nun önünde oturuyor:

Greta’nın amacı, küresel ısınmaya tepki çekmek ve politikacıların bu konu hakkında harekete geçmesini sağlamaktı.

Bu eylemi de Birleşmiş Milletler'in dikkatini çekince kendisi davet alarak bir konuşma gerçekleştirdi:

Greta’nın Birleşmiş Milletler’de verdiği konuşmada şu ifadeler yer aldı:

“Yetişkinler sürekli ‘Çocuklara umut vermeliyiz. Onlara bu kadarını borçluyuz’ diyor. Ben sizden umut istemiyorum. Ben sizin paniklemenizi istiyorum. Her gün benim hissettiğim korkuyu sizin de hissetmenizi istiyorum. Harekete geçmenizi istiyorum. Ortada bir kriz varmış gibi harekete geçmenizi istiyorum. Eviniz yanıyormuş gibi davranmanızı istiyorum çünkü aslında olay tam olarak da bu.”

Şu sıralar Greta, genellikle iklimle ilgili konferanslara katılıyor. Onun bu başarısı ve milyonlarca insanı peşinden sürükleyen mücadele azmi, gelecek neslin en büyüm temsilcilerinden birisi olduğunu gösteriyor. Ayrıca Thunberg'in başarısı, Nobel Barış Ödülü’ne aday olarak gösterilmesini de sağladı.

Umarız 16 yaşındaki bir gencin bu mücadelesi, daha fazla insanı düşünmeye iter.

167
16
13
12
2
Emoji İle Tepki Ver
167
16
13
12
2