Başıboş Bir Kuyruklu Yıldız, Güneş'e 'Kafa Atarken' Görüntülendi [Video]

38
8
5
5
4
NASA'nın Güneş'i gözlemleyen SOHO uzay aracı, bir kuyruklu yıldızın Güneş'e çarptığı anları yakalamayı başardı. Kuyruklu yıldız doğal olarak yok oldu..

Güneş Sistemimizde dolaşımda olan kuyruklu yıldızlar, özellikle geceleri gökyüzüne baktığımızda şaşırtıcı anlar yaşamamızı sağlayabiliyor. Geçtiğimiz günlerdeyse NASA’nın Güneş’i gözetleyen uzay aracı SOHO (Güneş ve Helyosferik Gözlemevi), gözümüzle görmemizin imkânsız olduğu bir anı yakalamayı başardı.

SOHO tarafından paylaşılan görüntülerde bir kuyruklu yıldız, Güneş’in yakınından geçerken kelimenin tam anlamıyla Güneş’e kafa attı. SOHO’nun çektiği fotoğrafların birleştirilmesiyle oluşturulan videoda kuyruklu yıldızın Güneş’in çekimine kapıldığı ve yok olduğu anbean görüldü.

Kuyruklu yıldızın Güneş’e yaklaşıp yok olduğu anlar:

Paylaşılan görüntüler, kuyruklu yıldızın sadece birkaç saatlik macerasını gösteriyor. Halihazırda Güneş’e doğru yol alan cisim, özellikle Güneş’e yaklaştıktan bir süre sonra bir anda Güneş’in çekimine kapılıyor ve hızla Güneş’e çekiliyor. Ne yazık ki yıldızın macerasını bir süre sonra, SOHO aracında bulunan kronograf nedeniyle gözlemlenemiyor. Güneş’in doğrudan üzerine gelen ışınlarını engellediğini gördüğümüz bu cihaz, SOHO'yu Güneş’ten gelen ışınlardan koruyor. 

kuyruklu yıldız

Güneş, aslında her gün onlarca gök cismini kendisine çekerek yok ediyor. Fakat bu cisimlerin pek çoğu yalnızca birkaç metre büyüklüğünde olduğundan teleskoplar tarafından gözlemlenemiyor. Görüntülenen kuyruklu yıldızın ise yüzyıllar önce parçalanmış devasa Kreutz kuyruklu yıldızının büyük bir parçası olduğu düşünülüyor. Bu yıldızın parçaları, halen Güneş’in yörüngesinde dönmeye ve zaman zaman Güneş’e yakınlaşarak yok olmaya devam ediyor.

Kaynak : https://www.cnet.com/science/space/nasa-caught-a-sun-diving-comet-crashing-into-our-star/
38
8
5
5
4
Emoji İle Tepki Ver
38
8
5
5
4