NASA, SpaceX ile Yaptığı Ortak Görev ile Kasıtlı Olarak Bir Asteroite Çarpacak

NASA, DART ismi verilen bir görev ile bir asteroite çarpıp, asteroitin yönünü değiştirmeyi umuyor. Ajans bu görev için SpaceX'e kalkış ücreti de dahil 69 milyon dolar verecek.

NASA, bu hafta Elon Musk’ın şirketi SpaceX ile birlikte Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART) görevini Haziran 2021’de başlatacağını duyurdu.  Bu görev ile ilk defa bir uzay aracı kasıtlı olarak bir asteriote çarpacak.

2021 yılında, California Vandenberg Air Force’tan Falcon 9 roketi kalkış yapacak. Tahminen 2022 yılında Dünya’dan 11 milyon km uzaktaki 800 metre çapındaki Didymos asteroitine ulaşacak olan DART aracı, asteroitin yakınında 150 m çapında ‘moonlet’ denilen ikinci bir nesneye saniyede 6 km hızla çarpacak. Çarpışma sonucunda moonletin hızı değişecek ve ana gövdesi etrafında bir sürtünme ile dönmeye başlayacak.

NASA bu görev için SpaceX’e 69 milyon dolar ödeme yapacak. SpaceX, bu sayede gezegenin savunması konusunda bir görevde yer almış olacak. Proje ile eğer dünyaya doğru bir asteroit gelirse, bu asteroitin yönü değiştirilebilir mi, bu araştırılıyor.