HAVELSAN, Nükleer ve Kimyasal Tehditler İçin Yeni Bir Sistem Geliştirdi

60
3
3
1
0
HAVELSAN, KBRN olaylarına karşı savunmayı sağlayan bir sistem geliştirdi.

HAVELSAN, insan hayatını tehdit eden kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) tehditlerin tespiti ve tedbirleri için yeni bir sistem geliştirdi. HAVELSAN tarafından geliştirilen bu sistemin, ihracat potansiyelinin oldukça yüksek olduğu düşünülüyor.

KBRN sistemi, olay öncesi hazırlık aşaması, olaya müdahale, olay sonrası arındırma ve iyileştirme etkinliklerinin uygulanmasına yönelik olan tüm süreçleri kapsıyor. KBRN Bilgi Sistemi, bu tarz olayların etkileyeceği bölgelerin belirlenmesinde NATO standartlarının yanı sıra Lagrange parçacık dağılım modelini de kullanıyor.

KBRN Bilgi Sistemi, hem stratejik hem operasyonel hem de taktik seviyedeki kurum, kuruluş ve ekiplerin ihtiyaçlarını bütünleşik olarak karşılayabilecek. KBRN Bilgi Sistemi’nin yanı sıra KBRN-Köprü, KBRN-Haber ve KBRN-Mobil gibi yan ürünler de geliştirildi.

Yan ürünlerden KBRN-Haber, ikaz ve raporlama aracı olarak kullanılıyor. KBRN-Köprü, entegrasyon çözümleri sunarken KBRN-Mobil de sahada kullanım için tasarlandı. KBRN-Köprü ve KBRN-Mobil yan ürünleri sayesinde toplanan veriler, ana sisteme aktarılıyor ve olay yönetimi, doğru verilerle gerçeğe yakın zamanlı olarak halledilebiliyor.

KBRN olaylarında, olay yerine gitmenin insanlar için oldukça tehlikeli olduğunu söyleyen KBRN-BS Ürün Yöneticisi Burcu Türköver, “Bu doğrultuda bir insansız araç tasarladık ve ürettik. Araç üzerine eklediğimiz KBRN'ye ilişkin dedektör ve sensörlerle sahadan alınan verilerin merkezi sisteme aktarılmasını, meteorolojik ve coğrafi veriler de hesaba katılarak gerekli analizlerin yapılmasını sağlıyoruz. Böylece meydana gelen olayın hangi bölgeleri ne zaman etkileyeceğini, yayılım hesaplamalarını ortaya koyup kullanıcılara bir karar destek mekanizması sağlamış oluyoruz.” dedi.

Dünyada da bu sistemin çok fazla eşi benzeri olmadığını olmadığını söyleyen Türköver, “Türkiye'de ilk yerli ve milli KBRN Bilgi Sistemi ürünü. Dünyada da tam olarak muadili yok. Çünkü biz hem askeri hem sivil ihtiyaçları bir araya getirip hepsini kapsamayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/nukleer-ve-kimyasal-tehditler-insansiz-aracla-tespit-edilecek/1489407
60
3
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
60
3
3
1
0