ABD, Huawei'nin Yasağını 90 Gün Daha Erteledi

21
3
3
3
2
Washington yönetimi, Huawei’nin lisans yenileme sürelerini 90 gün daha uzattı. Bu izinler sayesinde Çinli üretici, üretimine devam etmesi için gereken parçaları ithal etmeye devam edebilecek.

ABD ile Çin arasında başlayan ticaret savaşlarının en net şekilde zarar verdiği firma Huawei olmuştu. Çinli teknoloji devi, bir anda casusluk suçlamalarına da maruz kalmıştı.

Oldukça zor günler geçiren firma genel olarak ABD’den satış ambargosu yese de lisansları ve parça sağlama konusunda bazı özel izinlere sahip. Bu izinleri belli aralıklarla uzatan ABD, yeni bir uzatmaya daha imza attı.

Huawei'nin özel izni, 90 gün daha uzatıldı:

huawei

Bu yılın başlarında, ABD Ticaret Bakanlığı, Çinli teknoloji devini aktif olarak kara listeye aldı. Bu kararın altında ulusal güvenlik çekinceleri yer alıyordu ve karar, Amerikan şirketlerinin Huawei ile iş yapmasını engelliyordu. Hatta yasaklar, Huawei’nin Google uygulamaları ve Android işletim sistemi gibi önemli kaynaklara erişimini de engellemişti. 

Yine de Washington, bir noktada Huawei’ye nefes alacak bir boşluk bıraktı ve çeşitli ABD’li iletişim sağlayıcılarının Huawei ekipman kullanmalarına ve Huawei'nin bu ekipmanlar için parça ve lisans tedarik etmesine izin veren lisansın süresini 90 gün daha uzattı. Gelen söylentilere göre firmanın lisansı, 90 günlük ertelemeden sonra 2 hafta daha uzatılacak. Daha önce de ağustos ayında benzer bir durum olmuş ve lisansın süresi uzatılmıştı.

Huawei’yi ABD’den tamamen çıkarmak zor:

huawei

Huawei, ABD pazarından net bir şekilde uzaklaştırılmış olsa da genel olarak kırsal bölgelerde yer alan servis sağlayıcıları, fiyatlarının uygunluğu nedeniyle Huawei cihazlar kullanıyor. Huawei’nin anahtar bazı bileşenlerden mahrum kalması, bu altyapıların ciddi zarar görmesine neden olacaktır. 

Bu konuyla ilgili olarak Fox Business Network’e konuşan Wilbur Ross, “Kırsal bölgelerde telefon servisi ile ilgili yeterince sorun var ve onları devre dışı bırakmak istemiyoruz. Geçici genel lisansların amacı, bu kırsaldaki kişilerin çalışmaya devam edebilmesi” ifadesini kullandı. ABD yönetimi, genel olarak Çinli üreticiyi kendi ulusal pazarından çıkarmayı amaçlıyor. Bu amaçla da gerekirse bütçeden destek vererek kırsaldaki servis sağlayıcılara altyapı sağlamayı planlıyor. Amerikan Kırsal Kablosuz Operatörler Birliği adlı organizasyona göre 100 binden az kullanıcısı olan firmaların altyapılarını yenilemek için toplamda 1 milyar dolar gibi bir bütçeye ihtiyaç var. 

Huawei ise inatla ve ısrarla ürünlerinin herhangi bir güvenlik açığı oluşturmadığını, Washington’ın yanlış bir şey yaptıklarına dair herhangi bir kanıt göstermediğini söylüyor. Öte yandan ABD’li firmalar da Huawei ile çalışmaya devam edebilmek için baskı yapmaya devam ediyor. Bu baskıların sebebi ise Amerikalı üreticilerin zarar etmekten çekinmesi. 

Huawei yasakları esneyebilir:

huawei

Amerikan hükûmeti de bu noktada çeşitli çalışmalar yapmaya hazırlanıyor. Hassas olmayan konularda Huawei’nin önündeki engelleri kaldırmayı planlayan idarecilerin henüz herhangi bir konuda izin verme girişimi bulunmuyor. 

Küresel pazarda ise Huawei, ilk piyasaya girdiği yılların aksine daha yüksek kaliteli ve rekabetçi bir firma hâline geldi. iPhone’un küresel olarak yaşadığı düşüş, en çok Samsung’a yarasa da Huawei de bazı pazarlarda ciddi atılım yaptı. Şimdi de kendi işletim sistemini ve tedarik zincirini geliştiren firmanın aslında yüzlerce farklı ürünü bulunuyor. Huawei, kolay kolay pes edecek gibi gözükmüyor.

Kaynak : https://www.techradar.com/news/huawei-set-for-another-90-day-us-ban-reprieve
21
3
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
21
3
3
3
2