Huawei’nin akıllı telefon piyasasında son 1 yılda satışlarını %50’den fazla arttırması, ABD’yi endişeye sürükledi. Alınan kararla birlikte Android desteğinden yoksun kalan Huawei, ABD’li devlerle savaşmak için yeni bir yola başvuracak. Bu yolda ise oldukça fazla engebe, çukur ve viraj var.
Kendi işletim sistemini geliştirerek 2,5 milyar kullanıcısı olan Android’in ve iOS’un karşısına çıkmaya hazırlanan Huawei’nin işi gerçekten zor. Uygulama uyumlulukları, ekosistem sorunları… aşılması gereken çok şey var. Öyle ya da böyle rekabetin artık sadece ABD’li firmalar arasında dönmeyeceğini düşünmek de Huawei cephesi için güçlü bir dayanak oluşturuyor.
Son sözü her zaman kullanıcılar söyleyecek, ancak aynı kullanıcılar da dünya ticari tarihinin nasıl değiştiğine tanıklık edecekler. Bu savaşın daha ortaya çıkmadan sembolü haline dönüşen HongMeng ya da ortaya çıkan son detaylara göre Ark OS işletim sistemi hakkında bildiklerimizi bir araya getiriyoruz.
- En yeni bilgilerle son güncelleme: 10 Haziran 2019
1. Huawei, uzun süredir kendi işletim sistemi üzerinde çalışıyor:
ABD piyasasına 2001'in Sevgililer Günü'nde giren Huawei, 2012'de ilk kez "casusluk" iddialarıyla karşılaştığında aşk ilişkisinin bittiğini anlamıştı (New York Times, 8 Ekim 2012).
Firma o tarihlerden bu yana kendi işletim sistemi alternatifi üzerinde çalışmaya devam etti. Yatırımlar yapıldı.
Halihazırda ABD piyasasında yasaklı olan Huawei, anlayacağınız Google’ın (ABD'nin) yaptırımına önceden hazırlıklıydı. Bu boyutta firmalar için farklı kriz ihtimallerini düşünüp önlem almak zor değil. Elbette alınan önlemler, mevcut anlaşmaları bozan taraf olmamak adına kamuoyuyla paylaşılmıyordu. Huawei’nin işletim sistemini geliştirdiğini ise ilk defa, ABD’nin “Çin hükümetinin bilgi ajanı Huawei” suçlamasından sonra öğrendik.
Mart 2019’da Huawei CEO’su Richard Yu, Almanya’da Die Welt’e bir açıklama yapmış, “Kendi işletim sistemimizi hazırladık. Mevcut seçenekleri kullanmazsak, duruma hazırlıklıyız. Google ve Microsoft okosistemleriyle çalışmayı tercih ediyoruz. Ancak B planımız da var.” demişti.
2. Sadece Google’a karşı değil, Microsoft Windows’a da karşı bir işletim sistemi geliyor:
Google Android’in sonunu getirecek yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. Fuchsia adını veren bu sistem, internete bağlanan ve bir işlemciye sahip olan her türlü elektronik cihaz üzerinde çalışacak. Yani Android gibi sadece telefon, bilgisayar, TV için olmayacak. Otomobil, kahve makinesi, yazıcılar, kapı kilidi… Kısaca her şeyde Google’ın adı geçmek üzere. Huawei ise bunun farkında.
Bu nedenle HongMeng ya da dı her ne olacaksa Çin’i temsil edecek bu işletim sistemi de platformları, cihaz kategorilerini kapsayan bir sistem olacak. Buna şimdiden hazırlansak iyi olur.
3. HongMeng ya da Ark OS, Eylül 2019 ila Mayıs 2020 arasında bir zaman diliminde gelecek:
Huawei’nin yönetim kurulu üyesi olan Richard Yu, Çin merkezli basın kuruluşu Global News’a önemli açıklamalarda bulundu. İşletim sistemi, Yu’nun açıklamalarına göre 2019 Eylül’den 2020 Mayıs’a kadar geçen periyot arasında ilk sürümü ile karşımızda olacak.
Muhtemelen işletim sistemini ilk defa Huawei’nin amiral gemilerinden birisiyle birlikte göreceğiz. Bu konu henüz netlik kazanmadı.
4. İşletim sistemi şu anda deneme aşamasında:
2012’den bu yana ABD içerisinde casusluk suçlamalarıyla boğuşan Huawei, o tarihten bu yana kendi işletim sistemi üzerinde çalışıyor. Bu nedenle işletim sisteminin alpha, yani yazılım sürecinden geçtiği ve beta yani test sürecine girdiği biliniyor.
5. Huawei’nin başarısızlık konusunda çok referansı var:
Nokia, Blackberry ve Microsoft.
Bu 3 şirketin zamanında akıllı telefon piyasasında yaşadıkları büyük kıyımlara neden oldu. Nokia ve BlackBerry boyun eğip Android ile kucaklaştı. Microsoft ise piyasadan tamamen çekildi. Huawei’nin bu ayaşananları göz önünde bulundurarak adım atacağını zaten biliyoruz. Ancak yazılımcıların ve geliştiricilerin, kullanıcı alışkanlılarına hitap eden kendi işletim sistemine özel milyonlarca uygulama sunması yıllar alacak.
6. Facebook, WhatsApp ve Instagram uygulamaları yok:
Dahası işletim sisteminde bazı ABD'li şirketlerin uygulamaları bulunmayacak. Örneğin Facebook'un hizmetleri olan ana uygulaması, WhatsApp ve Instagram, Huawei'nin işletim sistemine destek sunmayacak. Bir ihtimal, kullanıcılar bu servislere internet tarayıcıları üzerinden erişebilecekler.
7. Huawei, işletim sisteminin marka haklarını da satın aldı:
Çinli telekomünikasyon devi Huawei, işletim sisteminin ticari marka haklarını satın aldı. Çin Ulusal Entelektüel Varlık Yönetimi'nin Ticari Marka Ofisi'nin internet sitesinden alınan bilgilere göre ticari marka başvurusu 24 Ağustos 2018 tarihinde yapılmış. Ticari markanın geçerlilik süresiyse 14 Mayıs 2019 ila 13 Mayıs 2029 tarihleri arasında olacak.
Bu haftanın başlarında Richard Yu Chengdong, Huawei'nin kendi işletim sisteminin bu yıl sonbahar mevsiminde çıkacağını belirtmişti. Herhangi bir sorun olmadığı takdirde işletim sistemi en geç 2020 yılının ilkbahar aylarında bizlerle olacağı aktarıldı. Global Times'ın haberine göre işletim sisteminin evrensel olacağını da ekleyen Richard Yu, akıllı telefonların yanı sıra bilgisayarların, tabletlerin, televizyonların, arabaların ve akıllı giyilebilir teknolojik cihazların da bu işletim sistemini kullanabileceğini söyledi.
7. Huawei'nin işletim sistemi HongMeng değil, büyük ihtimalle Ark OS olarak adlandırılacak:
Ortaya çıkan detaylardan hareketle HongMeng OS olarak daha önce tescillenen işletim sisteminin "Huawei Ark OS", "Huawei Ark", "Ark" ve "Ark OS" gibi isimleri alabileceği de söyleniyor. Huawei'nin işletim sisteminin adı, bu iddialarla birlikte biraz daha muğlak bir durumda kaldı.
8. İşletim sisteminin adı hâlâ muamma ama iddialar büyük: Huawei ve diğer Çinli şirketler, sistemin Android'den %60 daha hızlı olduğunu söylüyor
Huawei'nin Android ve iOS hakimiyetindeki bir pazarda rakebete dayanabilmesi için üreticileri safına çekmesi gerek. Bu nedenle firma, daha şimdiden iddialı açıklamalarda bulunuyor. Bu açıklamalar spekülatif de olabilir, gerçek de. Asıl sonuçları işletim sistemi kullanıcılara sundukları zaman anlayacağız.
9. Huawei'nin Ruslarla ortaklık iddiası: Avrora
Çin ve Rusya arasındaki güç birliği, işletim sistemleri konusunda kulağa oldukça yatkın geliyor. ABD'li şirketlerin tekelindeki pazarı domine etmek için Rusya merkezli lokal bir mobil işletim sistemi olan Avrora'nın kullanılacağı söyleniyor.
10. Huawei yaralı ama alt firması Honor güncelleme garantisi verdi:
Huawei'nin kendi markasını üst segment cihazlarda kullanma arzusu, Honor isminde bir alt marka ile pazara girmesine neden olmuştu. Honor, yaptığı açıklama ile kullanıcılarına Android Q güncellemesinin sözünü verdi.
11. Huawei'den geliştiricilere açık davet:
Firmanı rekabetteki bir diğer gücü de geliştiriciler olmak zorunda. Mobil uygulama ve oyun ekosistemini genişletmek için yapılması gereken, Android ve iOS'ten daha popüler olabilecek bir dünya sunmak. Çeşitlilik için de geliştiricilere açık bir davet duyurusu yapıldı.
[NEWS:71322]
Huawei, Geliştiricileri Kendi İşletim Sistemi HongMeng'e Davet Etti: Herkes Kazansın[/NEWS]
Huawei’nin işletim sistemi Ark OS hakkında netleşen bütün detayları bu başlık altında sunmaya devam edeceğiz. Gelişmelerden haberdar olmak için takipte kalın.
-
Son güncelleme: 10 Haziran 2019