Huawei Mate 30 Pro Tanıtıldı: Android Var, Google Yok

153
30
18
13
12
Geçtiğimiz aylarda Huawei ve Google’ın arasında ABD ambargosu girmiş ve tüm dengeleri bozmuştu. Hemen ardından kendi işletim sistemini tanıtan şirket, şimdi de krizin ardından ilk telefonunu tanıttı. Lansmanda açıklanan tüm detayları aktarıyoruz.

Huawei Mate 30 Pro, bugün Almanya’nın başkenti Münih'te düzenlenen etkinlikte tanıtıldı. Mate 30 Pro'nun fiyatı ve özellikleri kadar Google ile arasındaki husumetten kaynaklanan sorunlara nasıl çözüm bulacağı da merak konusuydu. Huawei ile Google’ın arası, P30 ailesini satışa sunulduktan hemen sonra kızışan ticari savaşlar sonucunda açılmıştı. 

Arkamızda bıraktığımız son bir kaç boyunca kâh Google pişman oldu, kâh ABD’nin ambargo kararı geri çekilme ihtimali ile gündeme geldi. Bu sırada Huawei, 2012’den bu yana üzerinde çalıştığı işletim sistemi HarmonyOS’yi 9 Ağustos’taki resmi geliştiriciler konferansında tanıtmıştı. HarmonyOS, bir akıllı telefonu çalıştıran yazılımdan çok bir “ekosistem” olarak karşımıza çıktı. 

Huawei’nin bu adımından sonraki ilk akıllı telefonları Mate 30 ve Mate 30 Pro olacaktı. Tüm dünya Android ve iOS, yani iki ABD’li firma Apple ve Google’ın karşısında, Çin’den bir rakip görmenin heyecanı içindeyken, Huawei ser verip sır vermedi. Bu sırada bir Google yetkilisi çıkıp Mate 30 cihazlarında resmi Google Servisleri’nin kullanılamayacağını söyledi.

Huawei Mate 30 Pro’da Google Servisleri yok. Android yüklü gelse de lansmanda adı bile geçmedi:

mate 30 pro

Huawei 2 saat 15 dakika süren lansman boyunca Google ve Android kelimelerini kullanmadı. Telefonlar Android 10.0 yüklü şekilde gelecekler ama içerlerinde herhangi bir Google uygulaması bulunmayacak. 

Bu nedenle firma lansmanın en sonunda Play Store'a alternatif olan AppGallery isimli uygulama mazağasını da tanıttı. AppGallery ekosisteminde şu an için 45 bin uygulama, 1 milyonu aşkın geliştirici var. Ayrıca Huawei, bu ekosistemin geliştirilmesi için 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını da duyurdu. 

Google uygulamaları Huawei'nin merkez ülkesi Çin'de zaten uzun yıllardır yasak. Dolayısıya Mate 30 ailesi, Android'e sahip olmasına rağmen tıpkı Çin'de satılan Android cihazlar gibi tüm dünyada satışa sunulacak. Kullanıcıların ihtiyacını AppGallery karşılayacak. Dilediklerinde Google uygulamalarını yükleyebilecekleri söyleniyor. Ancak bu konu henüz o kadar da net değil.

Huawei Mate 30 Pro tasarımı: Simetri takıntısı olanlar deliriyor...

Akıllı telefon satışlarında bir süredir Apple’ın önünde giden Huawei, bu başarısını büyük ölçüde P30 ailesiyle perçinlemişti. Her ne kadar tasarım açısından Apple’ın getirdiği bazı standartlara ayak uydursa da özgün renkleri ve çizgileriyle Huawei P30 Pro büyük ilgi görmüştü. 

Huawei Mate 30 Pro’da ise tasarım açısından göze çarpan 3 önemli detay var:

  • Dairesel arka kamera modülü,
  • Şelale ekran,
  • Daha küçük çentik ve daha ince çerçeveler.

mate 30 pro

Öncelikle dairesel arka kamera modülünden bahsedelim. Apple’ın 10 Eylül’de tanıttığı iPhone 11 incelemesinde de söylediğimiz gibi yeni nesil amiral gemileri, özellikle arka kameralarıyla dikkat çekecek. Üstelik sadece fotoğraf ve video kalitesiyle değil, baya baya dikkat çekecek.

Mate 30 Pro’da yer alan dairesel kamera modülü içinde farklı görevlere sahip lensler ve sensörler bulunuyor. Bu konuya kamera başlığı altında değineceğiz. iPhone 11’in sol üst köşe bulunan kare modülüne kıyasla dairesel ve tam ortada yer alan bir modülün simetrik durduğunu söyleyebiliriz.

Simetri takıntısı olan iPhone hayranlarının Mate 30 Pro'ya kaçması muhtemel. Cihaz dışarıdan son . derece dengeli bir görünüme sahip. Yine de o arka kamera modülünü çamaşır makinesine benzetenler de var. 

huawei mate 30 pro

Mate 30 ailesinin dikkat çeken bir diğer yanı ise şelale ekran tasarımı. Uzun yıllardır Samsung’un amiral gemilerinde olan “Edge” kıvrımlı ekranlarını zaten biliyoruz. Heh, şelale ekran da bu kıvrımlı ekrandan daha kıvrımlı olanı. Cihazın sağındaki ve solundaki dikey kenarlarında bile ekran var.

Tüm bunlara ek olarak, Apple ve Samsung’un da yaptığı gibi Huawei, daha küçük bir çentik alanı ve daha dar çerçevelerle karşımıza çıktı. Akıllı telefon ekranlarındaki büyüme yavaşlasa da devam ediyor. Muhtemelen bundan sonraki yenilik, çentiklerin kalkıp, kamera ve sensörlerin ekran altına gömülmesi olacak. 

Huawei Mate 30 Pro’nun şelale ekranı: Neredeyse 90 derece ama değil

mate 30 pro

Samsung’un kıvrımlı kenarlara sahip Edge ekranlarındaki en büyük sorun, kazayla yapılan dokunmalardı. Samsung, bu kıvrımları ekranlara yeni beceriler eklemek ve estetik açıdan bir adım önde durmak için eklemişti. Aynı zamanda Samsung cihazlarında Edge uygulamalarına da bu kıvrımlar üzerinden ulaşıyorduk. 

Galaxy S10 ve Note10 ile bilikte Samsung kullanıcıların şikayetlerini duydu, ekranlardaki kıvrımı azalttı. Şikayetlerin nedeni kazayla yapılan dokunmalardı. Baş parmağınızla telefon ekranını kontrol edeyim derken, avuç içiniz kenardaki ekran alanına dokunuyor, bir süre sonra bu durum can sıkıyordu.

Huawei ise tam tersini yaparak şelale ekran adı verilen bir tasarımla kaşımıza çıktı. OLED ekran panellerinin kıvrılabilir olmasından yararlanan Çinli şirket, dikey kenarlarda da kullanılabilen bir ekran sundu. Yazılımsal olarak kazayla yapılan dokunmalar engellenebilir. Huawei Mate 30 Pro'nun ekranının kenarları 88 derecelik kıvrıma sahip.

Elbette Huawei bunu tahmin ederek hareket eden bir firma. Ancak telefonu kullanırken kenarlara dokunmamak için elinizde sürekli sıcak bir metal parçası varmış gibi hareket edebilirsiniz. Aman dokunmayayım da saçma sapan uygulamalar açılmasın derken, bu endişenizi yazılımlar engelleyemezler. 

Bunun dışında kenarlarında bile ekran olan bir telefonun sağlamlığı şüphe uyandırıyor. Zira ekranı sağa sola çarptığınızda doğrudan bu kıvrımlara gelen darbeler bir servete bedel olabilir. LG Display tarafından üretilen şelale ekranlar, diğer ekranlara nazaran darbelere karşı daha az dayanıklı görünüyorlar. 

Peki Huawei Mate 30 Pro’nun ekranı ne kadar iyi?

mate 30 pro

Gerek Samsung, gerek Apple son amiral gemilerinde ekran çözünürlüğü açısından bir iyileştimeye gitmedi. Hatta Apple iPhone 11 ile geçtiğimiz yılın standartlarını tekrarlarken Samsung, Galaxy S10’un ekran çözünürlüğünü, daha üst düzey olması beklenen Note10 alesinde sunamadı. Huawei de bu kervana katıldı.

Mate 30 Pro'nun çözünürlük seviyesi yine de tüm beklentilerinizi karşılayacak düzeyde. Her ne kadar büyürse büyüsün cebe sığan bir ekrandan TV netliğinde görsel şölen beklemek artık eskisi kadar anlamlı değil. AMOLED ve OLED paneller zaten yeteri kadar göz zevki ve yorgunluğu sunuyorlar. 

Huawei Mate 30 Pro’nun 6,71 inçlik şelale ekranı, 90 Hz yenileme hızına sahip. Bu da alanının en hızlı sonuç veren, akıcı görseller sunan ekranı anlamına geliyor. Bir nevi şirket çözünürlükten kısarak, deneyimi bir başka teknik özellikle arttırmaya çalışmış görünüyor. 

Huawei Mate 30 Pro’nun bataryası:

MATE 30 PRO

4.500 mAh’lik kapasiteye sahip batarya ile gelen Mate 30 Pro, aynı zamanda 40 watt SuperCharge ve 27 watt kablosuz şarj kapasitesine sahip. Yani çok kısa sürede, bataryanızı doldurup güne devam etmeniz mümkün. Buna ek olarak tersine hızlı şarj desteğini de sunduğunu söylemek lazım. 

Mate 20 ailesinin ilk tersine şarj destekli telefonlar olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Huawei’nin Mate 30’larda daha gelişmiş tersine şarj sunması doğal. Telefonun şarj girişi de sektörel standartlara uygun olarak USB Type-C olarak belirlenmiş. 

Huawei Mate 30 Pro’da yer alan güvenlik önlemleri ve uzaktan kontroller:

mate 30

Artık ekrana göülümü parmak izi sensörleri sektörel bir standart. Ancak bu yeniliğin bir de bedeli var: Güvenlik. Parmak izi sensörleri ekran altındayken optik tarama yapıyor. Bu da sensörlerin kolaylıkla kandırılmasına neden oluyor. Huawei Mate 30 Pro’da da bu sensörlerden var.

Diğer taraftan ön kamera ve ona eşlik eden sensörler sayesinde Face ID benzeri bir yüz tanıma sisteminin Mate 30 Pro’da sunulduğunu belirtelim. Yüz tanımak kolay, peki ya ayırt etmek? İşte bunun cevaplarını hem detaylı ön inceleme yazısında hem de YouTube kanalımızda yayınlanacak olan inceleme videomuzda açıklayacağız.

huawei mate 30 pro

Huawei Mate 30 Pro'nun en dikkat çeken özelliklerinden birisi, ön kamera sensörlerinin kullanılığı alan. Cihazı uzaktan belirli hareketlerle kontrol etmek mümkün ancak aynı sensörler, konumunuzu algılayarak cihazı oynatmadan ekranı döndürmenizi sağlıyor. 

Huawei Mate 30 Pro ses deneyimi:

Samsung ve Apple’ın Dolby Atmos destekli stereo hoparlörleri, sanal ses sürücüleriyle birleşince oldukça iyi bir performans ortaya koyuyor. Artık ses yüksekliğini bırakın, hem yüksek hem de son derece net deneyim sağlayan teknolojilerin peşindeyiz. (Yani E250’yi elinize alıp bir kod ile ses yükseltip hoparlörü patlattığınız yıllar geride kaldı.)

Huawei de rakiplerinden geride kalmayarak hem kulaklık bölgesinde hem de cihazın altında yer alan iki gelişmiş hoparlör sunuyor. Bu hoparlörler, yazılımsal kombinasyon sayesinde bir sinema salonundaymışsınız gibi deneyim sunuyor. Artık ses konusuna fazlasıyla alıştık. Mate 30’da ise bu konuda pek yenilik yok. Sıradaki başlık gelsin. Çünkü epey önemli. 

Hauawei Mate 30 Pro performansı: 7 nanometrenin kralı Kirin 990 ne vadediyor?

kirin 990

Huawei HiSilicon Kirin 990, ağabeyi 980’den sonra yeni nesil akıllı telefonlara rehber olacak özelliklere sahip. Artık bir kişisel bilgisayarı çalıştırabilecek güce kavuşan mobil işlemci yongaları arasında, en yenisi. Apple’ın iPhone 11 ile sunduğu A13 Bionic yongasının şu an için tek rakibi. (Herhangi bir üstünlük belirtmedik, zaman gösterecek.)

HiSilicon Kirin 990’nun CPU bölümünde adet 2,86 GHz hızında Cortex-A76 var. Yüksek performans ihtiyacını bu işlemciler belirlerken onlara 2,36 GHz hızında 2 adet daha Cortex-A76 eşil ediyor. Ek olarak çekirdek sayısını 8’e tamamlayan, 1,95 GHz hızınde 4 adet Cortex-A55 bulunuyor. 

İşlemcinin GPU bölümü ise Mali-G76 MP16’ya emanet. Bu GPU, modern grafik ihtiyaçlarının tümünü karşılamaya yetiyor. En azından mobil cihazlar için kamera, oyun ve grafik işlemlerini yüksek hızlarda gerçekleştirmeye olanak sunuyor.

kirin 990 5g

Kirin 990’ın asıl sürprizi ise 2 adet büyük ve 1 küçük işlemci çekirdeğine sahip “Da Vinci Architecture” adında bir mimariye sahip yapay zekâ işlemcisi. Bu işlemcinin özellikle görsel konuda yükü üstlenip cihazı rahatlayacağını söylemek mümkün. Detaylar ön inceleme yazımız ve YouTube inceleme videomuzda olacak.

Kirin 990 hakkında değine bileceğimiz son konu ise 5G. Ana akım üreticilerden sadece Apple bu yıl 5G desteğine sahip bir yonga ve telefon tanıtmadı. Huawei ise geçtiğimiz yıl attığı adımları biraz daha öteye taşıdı. Mate 30 ailesinin 5G destekli versiyonlarında yer alan Kirin 990, 5G standartlarına uygun modeme de sahip olacak.

Huawei Mate 30 Pro’nun iki ön kamerası çoğu telefonun arkasında bile yok: 

mate 30 pro kamera

Evet, çift kameralar en azından amiral gemilerin ön tarafında bile yer almaya başladılar. Samsung Galaxy S10 Plus’ın ardından Mate 30 Pro’nun da ön çentiğinde 2 adet kamera sensörü var. Bunlardan biri ana kamera, diğer de geniş açılı kamera olarak görev yapıyor.

Ana kameranın çözünürlüğü ise 32 MP. Buna eşlik eden geniş açılı kameranın çözünürlüğü ise . Kısaca ön kameraların birlikte sergiledikleri performans, günümüzün çoğu akıllı telefonunda arka kamerada bile göremeyeceğiniz düzeyde. Yani en azından Huawei böyle söylüyor. Bakalım kullanım testlerinde nasıl sonuçlarla karşılaşacağız.

Ön kamerada iki sensöre ek olarak bir de Time of Light yani ToF sensörünün bulunduğunu belirtelim. Bu da düşük ışıkta daha iyi özçekim yapma fırsatı sunacak. Huawei’nin ToF sensörleri konusundaki ısrarları iyi sonuç verecek gibi görünüyor. YouTube kanalında yayınlayacağımız detaylı inceleme yazısında bu konuya da değineceğiz.

Huawei Mate 30 Pro arka kamera: Periskop lens yok, ancak çok daha fazlası var (

mate 30 pro

Huawei, geçtiğimiz yıl P30 Pro’da sunduğu periskop kamera sistemiyle büyük ses getirmişti. Özellikle optik ve dijital zoom ile sundukları inanılmazdı. Mate 30 Pro’da periskop lens yok. Ancak kamera konusunda Huawei yine rakiplerini kızdıracak gibi görünüyor. Nasıl mı?

Arka tarafındaki dairesel kamera modülü içerisinde toplamda 4 adet kamera sensörü bulunuyor. Bu sensörler Sony tarafından, üzerlerinde yer alan lensler ise Leica tarafından üretiliyor. Merkezde yer alan ana sensör 40 MP çözünürlüğünde, f1.6 diyafram açıklığına, 27 mm odak aralığına sahip. Ayrıca optik görüntü sabitleyici (OIS) desteği de bulunuyor.

mate 30 pro

İkincil kamera sensörü de yine 40 MP çözünürlüğünde, ancak ana görevi “sinematik geniş açı” sunmak. Yani işi sadece geniş açılı fotoğraflar değil aynı zamanda film kalitesinde videolar da çekmek. 18 mm odak aralığı bulunan ikincil sensör, 4K çözünürlüğünde ve saniyede 60 kare video kaydedebiliyor. Aynı zamanda bu sensörün Samsung’un Note10’da sunduğu sese yakınlaşma özelliği de var.

huawei mate 30 gece modu

mate 30 pro

Mate 30 Pro’nun arkasındaki üçüncü sensör ise 80 mm odak aralığı sunan, 8 MP çözünürlüğünde bir telefoto lense sahip. Yani işi yakınlaştırma yapmak. P30 Pro kadar olmasa da 3x optik zoom, bu odak aralığında ve yazılımlarla beraber bekleneni verebilir ama zaman gösterecek. Ek olarak cihazın dijital zoom desteği ile birlikte hibrit 45x zoom desteği var.

Arka kamerada bize eşlik eden son sensör ise gelişmiş bir “time of light” sensörü. Yani işi sadece ışık ve bu ışıkla diğer senzsörlere veri sağlamak. Akıllı telefon üreticileri bu sensörleri profesyonel fotoğrafçılık imkanı sunmak için bir standart haline getirdi. Time of Light ile Mate 30 Pro, özellikle düşük ışık çekimlerinde büyük bir artı alıyor.

huawei mate 30 pro

huawei mate 20 pro

Huawei Mate 30 Pro özellikleri:

  • Ekran: 6,53 inç 1440 x 3120 2K+ AMOLED, 512 ppi, 94,78 ekran gövde oranı, 88 derecelik eğik ekran.
  • İşlemci: Huawei HiSilicon Kirin 990, 7nm
  • RAM: 8 GB, 12 GB
  • Depolama: 128 GB, 256 GB, 512 GB
  • Arka Kamera: 40 MP ana kamera, 40 MP geniş açılı kamera, 8 MP telefoto kamera, ToF sensörü, renk sıcaklığı sensörü ve flaş.
  • Ön Kamera: 32 MP ana kamera, geniş açılı ikincil kamera ve ToF sensörü
  • Batarya: 4500 mAh
  • Bağlantı: Kablosuz şarj, Bluetooh 5.1, USB Type-C, 4G LTE, 5G özel sürüm, çift SIM kart, Wi-Fi 6
  • Boyutlar: 158,1 mm, 73,6 mm, 8,7 mm
  • Ağırlık: 198 gram
  • Dayanıklılık: IP68, Corning Gorilla Glass 5
  • Güvenlik: Ekrana gömülü parmak izi sensörü, yüz tanıma
  • Renk: Siyah, Mavi, Altın, Kırmızı
  • İşletim Sistemi: Android 10 ve EMUI 10.0, Google Servisleri bulunmuyor.

Huawei Mate 30 Pro fiyatı:

Hauwei Mate 30 Pro, Avrupa'da 8 GB RAM ve 256 GB depolamaya sahip versiyonuyla 1099 euroya satışa sunulacak. Bu fiyatın TL kuruna dönüşümü ve mevcut vergilerle Türkiye'de 13.500 TL civarında sıtaşa çıkmasını bekliyoruz.

153
30
18
13
12
Emoji İle Tepki Ver
153
30
18
13
12