Huawei Mate 30 Tanıtıldı: İşte Fiyatı ve Özellikleri

141
29
26
25
25
Bir süredir Çin ile ABD arasında devam eden ticari savaşların etkisinde kalan Huawei, Münih'te düzenlediği lansman ile Huawei Mate 30’u tanıttı. Firma Mate 30 ile yüksek performans vadediyor. Gelin Mate 30’un özelliklerine fiyatına ve diğer tüm detaylara birlikte bakalım. Mesela Google uygulamalarının neden olmadığından bahsedebiliriz...

Huawei içim 2019 gergin başlamış ve Google’ın ABD baskısından dolayı aldığı kararın ardından özgün işletim sistemi planlarını hızlandırmıştı. 9 Ağustos’ta karşımız HarmonyOS ile çıkan firma, Android ve iOS’a rakip olabilecek bir ekosistem inşa ettiğinin sinyallerini vermişti. 

Bu da Huawei ile Çin’in Apple ve Google ile pazarın kökünü söktüren ABD’ye karşılık bir adımıydı. Tekno-politik olayları bir köşeye bırakacak olursak, Huawei’nin gerginliklerin ardından en çok merak edilen yönü, yeni akıllı telefonlarıydı. Bir Google sözcüsünün geçtiğimiz aylarda Huawei Mate 30’da Google servislerinin olmayacağını söylemesiyle kazan kaynamıştı.

Lansman boyunca Google ve Android'in adı anılmadı. Mate 30, Android ile geliyor ama Google Servisleri yok:

Google yetkilisinin söyledikleri doğru çıktı. Huawei, lansman sonunda Play Store'a alternatif olan AppGallery ile sahneye çıktı. AppGallery'de 45 bin uygulama 1 milyon geliştirici desteği sunulacak. Huawei, uygulama sayısını arttırmak için önümüzdeki süreçte 1 milyar dolarlık destek sağlayacağını duyurdu. 

Açıkçası Huawei, HarmonyOS yüklemeye hazır bir cihazla karşımıza çıktı. Ancak henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Android 10.0 ve EMUI 10.0 ile gelecek cihazın uygulama ihtiyacını AppGallery Google'a alternatif uygulamalarla karşılayacağız.

Huawei Mate 30 tasarımı: Bazı gelenekler devam ediyor, ancak değişimler de var

huawei mate 30

Huawei’nin Mate 10 ve Mate 20 ile standartlaştırdığı tasarım anlayışı, Mate 30’da da devam ediyor. Ancak rakiplerinden farklı olarak Huawei’nin her bir Mate 30 için karakteristik bir tasarım çizgisi belirlediğini söyleyebiliriz. Bu karakteristik çizgiler ise Mate 30 özelinde kıvrımsız bir ekran ile ön plana çıkıyor.

Mate 30 Pro’daki şelale ekran, Mate 30’da yerini düz bir ekrana bırakıyor. Onun dışında Pro versiyonuna kıyasla biraz daha kalın, ancak bir önceki model Mate 20’ye göre daha ince çerçeveler görüyoruz. He bu arada bir de çentik var. O çentik içinde de iki ön kameramız bulunuyor. 

huawei

Mate 30’un arkasında ise Mate 30 Pro ile benzer tasarıma sahip yuvarlak ve oldukça büyük bir arka kamera modülü bulunuyor. Huawei’nin P30 Pro’da kullandığı periskop lens Mate 30 ailesinde yok. Bu nedenle dairesel modül ile firmanın özgün bir tasarım ortaya koyması kolaylaşmış görünüyor. 

Huawei’nin Mate serisinde her zaman özgünlüğü tercih ettiğini biliyoruz. Mate 30 da bu alışkanlıkları değişmedi ve geleneklerine aynen devam etti. Tasarım konusunda Mate 30 için söyleyebileceğimiz başka bir detay yok. A

Huawei Mate 30’un ekran kalitesi ne düzeyde?

huawei mate 30

6,5 inç boyutundaki ekran, yeni modellerin merkezinde yer alan bir telefon için rakiplerinden daha üst düzey. Huawei’nin hem Apple’a hem de Samsung’a yanıt vermek için piyasaya sürdüğü bir seri olan Mate, phablet tanımının biraz daha yumuşatılmış hali. Bir başka deyişle büyük ekranıyla Note serisine, kullanımıyla da iPhone serisine karşılık veriyor. 

2340 x 1080 piksel ekran çözünürlüğünün bulunduğu telefon, insan gözü için oldukça yeterli bir netlik sunuyor. Samsung’un Note10’da çözünürlükleri düşürmesi ve Apple’ın iPhone 11 ile geliştirme yapmamış olması sektörel bir durgunluk olduğunu gösteriyordu. Mate 30 da Huawei için aynı durgunluğun sinyallerini veriyor. 

Yine de Mate 30’un ekran çözünürlüğü akıllı telefon ile yapabileceğiniz her şey için yeterli düzeyde. Çünkü çözünürlük sabit kalsa da piksel yoğunluğunun ve renk doğruluğunun arttığını görüyoruz. Aynı durum iPhone 11 ve Samsung’un son telefonları için de geçerli. Bu arada Huawei Mate 30’un ekran panelini LG Display üretiyor.

Mate 30’un bataryası, kablosuz şarj ve tersine şarj:

huawei mate 30

Artık amiral gemilerinin kullanıcılar tarafından sökülemeyen bataryalar içermesi sıradan bir şey. Zira üreticiler, giderek artan enerji ihtiyacını karşılamak için batarya olarak kullanabilecekleri her alanı değerlendiriyor. Mate 30’da ise Huawei, tam 4200 mAh kapasitesine sahip bir batarya ile karşımıza çıkıyor. 

Söz konusu batarya şimdilik 1 günü atlatabilecek güçte görünüyor. Elbette YouTube incelememizde daha detaylı bilgiler vereceğiz. Bunun yanı sıra Mate 20 ile sektörel bir standart haline gelen şarj paylaşımı özelliği Mate 30’da kendisine yer buldu. Bir başka Mate 30’u ya da Huawei donanımlarını bu sayede şarj edebiliyorsunuz.

mate 30 ekran

Kutu içerisinde standart olarak 40 watt gücünde bir adaptörle gelen Mate 30, bu konuda Apple’a yine gol attı. Zira iPhone 11 ile birlikte kutuda gelen hızlı şarj adaptörünün gücü 18 watt. Huawei, Mate 30’u sadece 30 dakika içerisinde %100 şarj etme garantisi veriyor. Ek olarak kablosuz şarj gücü ise 27 watt

Yani Mate 30 kablosuz olarak iPhone 11’in kablolu şarjından daha kısa sürede tam doluma ulaşacak. Enerji önemli konu. Bakalım detaylı inceleme sırasında da bu farkı yeteri kadar hissedebilecek miyiz. Hep birlikte göreceğiz.

Huawei Mate 30 ne kadar güvenli?

mate 30

Ekrana gömülü parmak izi sensörüne sahip olan Mate 30, bu sensörlerin sorunlu çalıştığı bir dönemde geldi. Parmak izi sensörlerini ekrana gömünce bütün donanım değişiyor. Sensör parmak izini optik bir şekilde algıladığı için daha kolay kandırılabiliyor. Elbette hassasiyet geliştirmeleri yapılmış, ancak ne kadar etkili olacağını söylemek çok zor. 

Mate 30’da ayrıca Face ID benzeri bir yüz tanıma sistemi var. Ön tarafta çift kamera ve bir ToF sensörü bulunduğu için yüz tanıma sisteminin en gelişmiş düzeyde olduğu Huawei telefonu Mate 30 olmuş diyebiliriz. Yine de yüz tanıma sistemlerinin en ileri düzeyde olduğu iPhone’un bile kandırılabildiğini unutmayın. 

Huawei Mate 30’un ses kalitesi neler vadediyor?

Birisi kulaklık bölümünde diğeri de cihazın altındaki ahizede bulunan çift hoparlör kurulumuna alıştık. Mate 30’da da aynı kurulum var. Dolby Atmos desteği ile bu iki hoparlörden gelen sesler, artık kullanıcıya bir sinema salonu efekti yaratabiliyor. Yazılımlar sayesinde farklı ses modları otomatik olarak değişiyor. 

Hem Samsung hem de Apple son telefonlarında Mate 30’dakine benzer bir teknoloji kullandı. Bu nedenle ses konusunda daha çok şey söylemek için hepsini alıp karşılaştırmak gerekecek. En nihayetinde bir amiral gemisi olduğu için müzik dinlerken, film ve dizi izlerken sizi tatmin edeceğinden şüpheniz olmasın.

Huawei’nin mobil işlemcisi Kirin 990 Mate 30’un en ağır topu olarak karşımızda:

kirin 990

Huawei Mate 30 ailesi, Kirin 990’un ilk kez kullanıldığı cihazlar oldular. Bu işlemci yongası, Apple’ın A13 Bionic yongasından sonra piyasaya sürülecek yeni nesil bir işlemci. Harici yapay zekâ işlemcilerinin geliştirildiğini ve Cortex kombinasyonunun üzerinden yükün alındığını söylemek lazım. 

Daha basit bir ifade ile Kirin 990, 2,86 GHz’e kadar çıkan hızıyla ve 8 çekirdeğiyle bir dizüstünü de çalıştırabilecek düzeyde. GPU tarafında ise işler Mali-G76 MP16’ya emanet ediliyor. Bu da oyunlarda ve video deneyimlerinde yüksek çözünürlük sunuyor. 

Yapay zekâ birimlerinin geliştirilmiş olması daha düşük bir enerji tüketimi, dolayısıyla daha az ısınma ve daha uzun bir batarya ömrü sunuyor. Bu cümleyi de hem Samsung hem de Apple’dan duya duya ezberlemiştik. Huawei’de farklı bir şey yapmayıp sektörel limitlerin sınırında dolaşıyor.

mate 30 kirin 990

Kirin 990’ın yapay zekâ becerileri ise Da Vinci Mimarisi adı verilen yeni bir anlayıştan geliyor. Özellikle görsel konularda büyük başarılar elde ettiği belirtilen bu bölüm, bakalım bizim detaylı incelemelerimiz için de aynı şeyi söyletecek mi?

5G destekli bir özel sürümü de bulunan Kirin 990, önümüzdeki yıl çıkacak Honor markalı cihazlarda da yer alacak. Hatırlarsanız Huawei’nin alt firması olan Honor’un Honor 20 isimli amiral gemisinde geçtiğimiz Mate 20 ile hayatımıza giren Kirin 980 kullanılıyordu.

Huawei Mate 30 çift ön kamerasıyla neler vadediyor?

huawei mate 30 ön kamera

Ön tarafta kamera ve ToF sensörüyle gelen Mate 30, özçekim konusunda sektörün en iyilerinden olmaya aday. Apple’ın iPhone 11’de sunduğu ön kamerada yavaş çekim özelliğine cevap olarak bu kameraların da aynı şeyleri sunduğunu belirtmek lazım.

Ana ön kameranın çözünürlüğü 24 MP. Derinlik için bu iki sensöre ToF sensörü eşlik ediyor. Ayrıca düşük ışıkta yüksek kaliteli öz çekimler yapmak, görüntülü görüşmeler yapmak mümkün oluyor.

Dairesel arka kamera modülü ve Mate 30’un fotoğraf ile video performansı:

mate 30 kamera

Elbette şimdilik Huawei’nin yaptığı açıklamalardan yola çıkarak konuşuyoruz. Ancak firmanın P30 Pro ile sunduklarını biliyoruz. Mate 30’un arkasındaki modülde ise 4 arka kamera var. Sensörler Sony, lensler ise Leica tarafından üretiliyor.

Yüksek ISO değeri farklı ışık koşullarında kaliteli çekimler vadediyor. Ayrıca 2.5 cm makro çekim özelliği ile, harici bir donanıma ihtiyaç duyulmadan detay çekimler yapmak mümkün. Mate 30, odaklamayı ise lazer sensörleriyle yapıyor. 

Ana kamera 40 MP çözünürlüğünde, f/1.6 diyafram açıklığına sahip ve optik görüntü sabitleyici özelliği bulunuyor. İkincil kamera ise 16 MP ve sinematik geniş açı adı verilen yeniliği sunacak bir lense sahip. Üçüncü sensör 8 MP çözünürlüğünde ve telefoto lens ile geliyor.

3x optik zoom ve 30x dijital zoom sunan Huawei Mate 30, ultra geniş açı kamerasının da desteğiyle birlikte tüm açı ve uzaklıklarlardan yüksek keliteli fotoğraflar çekmeyi vadediyor.

Huawei Mate 30 özellikleri:

  • Ekran: 6,5 inç, 2340 x 1080 Full HD+ AMOLED, 396 ppi
  • İşlemci: Huawei HiSilicon Kirin 990, 7nm
  • RAM: 8 GB
  • Depolama: 128 GB, 256 GB, 512 GB
  • Arka Kamera: 40 MP, 16 MP, 8 MP, ve ToF ile flaş
  • Ön Kamera: 24 MP, ToF
  • Batarya: 4200 mAh
  • Bağlantı: Kablosuz şarj, Bluetooth 5.1, USB Type-C, 4G LTE, 5G özel sürüm, çift SIM kart, Wi-Fi 6
  • Boyutlar: 160.8 mm, 76.1 mm, 8.4 mm
  • Ağırlık: 196 Gram
  • Dayanıklılık: IP68, Corning Gorilla Glass 5
  • Güvenlik: Ekrana gömülü parmak izi sensörü, yüz tanıma, sesle kilit açma
  • Renk: Siyah, Yeşil
  • İşletim Sistemi: Android 10 ve EMUI 10.0, Google Servisleri bulunmuyor

Huawei Mate 30 Türkiye fiyatı:

Hauwei Mate 30, Avrupa'da 8 GB RAM ve 128 GB depolamaya sahip versiyonuyla 799 euroya satışa sunulacak. Bu fiyatın TL kuruna dönüşümü ve mevcut vergilerle Türkiye'de 9.500 ila 10.000 TL arasında sıtaşa çıkmasını bekliyoruz.

141
29
26
25
25
Emoji İle Tepki Ver
141
29
26
25
25