Huawei’ye İkinci Darbe: ARM, Huawei ile Bağlarını Kopardı

115
53
12
5
4
Çip tasarımcısı ARM, Huawei ile olan çalışmalarını askıya aldığını duyurdu. Bu da Çinli üreticinin kendi çiplerini üretebilme konusunda ciddi sıkıntılar yaşayabileceği anlamına geliyor.

ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşında şu ana kadar en büyük hasarı Huawei almış gibi duruyor. Son olarak, ARM’nin çalışanlarına tüm aktif çalışmaları, destek işlemlerini ve bekleyen anlaşmaları askıya almalarını söylediği ortaya çıktı. ARM’nin kararının arkasında ise ABD’nin, Amerikan firmalarının Huawei’yle çalışmasını yasaklayan düzenlemeleri var. Öte yandan ARM’nin durumu biraz daha farklı.

Firma, merkez açısından bir Birleşik Krallık firması ve sahibi de Japon SoftBank grubu. ARM, ABD’nin kararından dolayı endişeli ve çip tasarımı için ABD’deki tesislerini kullanıyor. Bu da firmanın ABD yasaları konusunda hassas olmasını gerektiriyor. Huawei, kendi Kirin işlemcilerinin üretimi için ARM’ye sırtını dayamış durumda olduğu için Çinli üretici zor durumda kalabilir. Lisansı olmaması durumunda firma, ARM tasarımlarını ve HiSilicon yarı iletkenleri kullanamayacak.

Bir ARM sözcüsü, ABD hükümeti tarafından son getirilen yasal düzenlemelere tamamen uyum gösterdiklerini söylüyor. Yine de ARM’ye bu konuda doğrudan bir emir mi yoksa bir tavsiye mi gittiği konusu cevaplanmadı. İkinci ihtimalin gerçek olması durumunda diğer tedarikçilerin de Huawei’ye karşı cephe almalarının talep edilmesi olası.

Huawei, son üç ayda bir yıl yetecek kadar ABD menşeli malzeme depolamış durumda, haliyle alternatif bulana kadar çalışmalarına devam edebilecek durumu var. Öte yandan bu parçalar bir noktada tükenecek. Huawei, üretim yapmak için Skyworks, Micron ve Qorvo gibi Amerikan tedarikçilere güveniyor.

ARM teknolojisine ve önemli parçalara ulaşmakta sıkıntı yaşamasına kesin gözüyle bakılan Huawei’nin, içinde hiç ABD teknolojisi bulunmayan akıllı telefonları nasıl üreteceği ise merak konusu.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/5/22/18635326/huawei-arm-chip-designs-business-suspension
115
53
12
5
4
Emoji İle Tepki Ver
115
53
12
5
4