İki Firma, 11 Bin Kişi Üzerinde Denenen Aşılar İçin Onay Almaya Hazırlanıyor

17
12
7
7
1
Biontech ve Pfizer’ın üzerinde çalıştığı koronavirüs aşılarının acil durumlarda kullanabilmek için onay alabileceği açıklandı. İki firma, acil durumlarda kullanım için önümüzdeki ekim ayında onay alabileceklerini ifade ediyor.

2019 yılının sonlarında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, kısa sürede dünya geneline yayılarak pandemi hâlini almıştı. Virüsün patlak vermesinin üzerinden 8 ayı aşkın bir süre geçmişken dünyanın dört bir yanındaki aşı çalışmaları hâlen devam ediyor. Bu kapsamda ilk olarak Rusya, kendi üretimi olan Sputnik V aşısını geçtiğimiz günlerde duyurmuştu.

Bununla birlikte bir süredir bu konuda çalıştıkları bilinen Biontech ve Pfizer'ın üzerinde çalıştıkları koronavirüs aşılarının, yaklaşık 11 bin kişi üzerinde denendiği bilgisi paylaşıldı. Pfizer ve Biontech, acil durumlarda kullanabilmek için ekim ayında onay alabileceklerini belirtiyor.

Aşılar, yaklaşık 11 bin kişi üzerinde denendi:

Covid-19 aşısı

Firmadan yapılan açıklamada aşıların test edildiği insanların siyahi ya da Latin kökenli olduğu bilgisine yer verildi. Bu noktada özellikle ABD'de virüse bağlı sebeplerle hayatını kaybeden kişilerin büyük çoğunluğunu siyahiler ve Latin kökenliler oluşturuyordu.

Firmalar, ayrıca aşıların çocuklar üzerinde hangi yöntemler izlenerek deneneceği konusunda Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile görüşüldüğünü de bildirdi.

Dünyanın dört bir yanında koronavirüs aşısı için çalışmalar devam ediyor:

Covid-19 aşısı

Geçtiğimiz günlerde Endonezya ve Çin, 3. aşama klinik çalışmaları süren bir Covid-19 aşısı için iş birliği anlaşması imzalamıştı. Bununla birlikte virüsün çıkış noktası olan Çin'de 8 aşı adayının klinik denemeleri devam ediyor. Bu aşılardan 4'ü birinci, 4'ü ikinci aşamada insanlar üzerinde test ediliyor.

Rusya ise ürettiği Covid-19 aşısı Sputnik V'i ülkede 40 bin kişi üzerinde denemeyi planlıyor. Sadece iki aylık bir çalışma sonrası ortaya çıkan Sputnik V ile ilgili hâlâ cevaplanmayan birçok nokta bulunuyor ve dünya bu aşıya şüpheyle yaklaşıyor.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/iki-firma-acil-durumlarda-kullanilmasi-icin-asilarinin-onay-alabilecegini-acikladi-6000514/
17
12
7
7
1
Emoji İle Tepki Ver
17
12
7
7
1