İklim Değişikliği, Hollanda'yı Sular Altında Bırakacak

20
8
7
1
1
İklim değişikliği ve küresel ısınma, dünyadaki yaşam için oldukça büyük bir tehdit konumunda ve zamanında önlem alınamaması durumunda bazı ülkelerin sular altında kalma tehlikesi bulunuyor.

İklim değişikliği; dünyadaki birçok insanı, hayvanı ve hatta ülkeleri tehlike atabilecek bir sorun olarak karşımızda duruyor. İklim değişikliğiyle ilgili yeni korku ise Hollanda gibi deniz seviyesinin altındaki ülkeleri sular altında bırakabileceği.

Eskiden Hollanda’da tarım için kullanılan oldukça geniş bir alan olan Noordwaard artık yok. Bu bölge artık bir bataklık oldu ve okyanusun hâkimiyetine tekrar geçti. Diğer bölgeler de Noordwaard ile benzer kaderleri paylaşabilir.

İklim değişikliğiyle yok olma tehlikesi

İklim değişikliği

İklim değişikliğinin, öngörülemez deniz seviyesi yükselmelerine sebep olmasıyla birlikte Hollanda hükûmeti, ülkelerinin Kuzey Denizi içerisinde yok olmasını nasıl önleyeceklerini anlayabilmek için zamana karşı bir yarış veriyor. Deniz seviyesinin yükselmesiyle ilgili öngörüler, baş edilebilir seviyeden, karşı koyulacak hiçbir şeyin elde gelmediği kıyamet senaryosuna kadar değişiklik gösterebiliyor.

Dünyanın en zengin ülkelerinden bir tanesi olan Hollanda’nın yüz yüze geldiği bu tehlikeyle ilgili en iyimser senaryo; Hollanda’nın ünlü kanallarının, fırtına bariyerlerinin, pompalarının ve adaptasyonlarının direnç gösterebileceği yönünde. Ancak bu direnç sadece belli bir noktaya kadar geçerli oluyor.

Utrecht Üniversitesi’nden Maarten Kleinhans, Politico’ya yaptığı açıklamada “Spektrumun diğer ucundaki nokta, kontrollü göç ki bu pek hoş değil. Çünkü 10 milyon insanın bir şekilde bir yere gitmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Profesör Kleinhans, ayrıca olumsuzluklar yaşanmaya başladığında yatırımların duracağını ve ülke ekonomisinin çökeceğini dile getirdi.

Bazı sonuçlar kaçınılmaz

İklim değişikliği

İnsanların sebep olduğu küresel ısınma ve buzulların erimesi sebebiyle deniz seviyesinde yaşanacak belli bir seviyedeki yükselme kaçınılmaz noktaya geldi artık. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), incelenen bilimsel veriler sonucunda deniz seviyesinin 2100 yılına kadar 30 ile 60 cm yükseleceğini öngörüyor. Üstelik bu senaryo, ülkelerin söz verdikleri emisyon kesintilerini yerine getirmesi halinde geçerli olacak.

Yani emisyon ne kadar kısa bir sürede azaltılırsa deniz seviyelerindeki yükseliş de o kadar yönetilebilir olacak. Ancak gelişmiş ülkelerin Paris İklim Anlaşması ile konulan hedefleri karşıladıklarını söylemek güç. IPCC’ye göre karbon salınımı şu anki seviyesinde ilerlemeye devam ederse deniz seviyesi 2100 yılına kadar 84 cm yükselecek. En kötü senaryoda ise deniz seviyesi 2300 yılına kadar 5,4 metre yükselecek. Deniz seviyesinin bu kadar hızlı yükselmesi, birçok ülkeyi de çaresiz durumda bırakacak.

Kaynak : https://www.express.co.uk/news/science/1218486/climate-change-news-rising-sea-levels-flood-netherlands
20
8
7
1
1
Emoji İle Tepki Ver
20
8
7
1
1