İlk Görüşte Aşk Yalanmış: Yeni Bir Araştırmaya Göre En Büyük Aşklar ‘Dostluk’ ile Başlıyor

66
20
7
7
6
Filmlerde ve dizilerde sıkça duyduğumuz ilk görüşte aşk bilime göre bir yalan çıktı. Bir araştırmaya göre çiftlerin büyük kısmı sevgili olmadan önce arkadaşlık kuruyor.

Aşkı bulmakta zorlanıyor musunuz? Bir gün bir yerlerde beyaz atlı prensinizi/prensesinizi bulacağınıza olan inancınız tam mı? Bilim insanlarına göre bu güveniniz oldukça yersiz zira ilişkilerin önemli kısmı öncelikle arkadaşlıkla başlıyor.

Kanada'da British Columbia bölgesinde yapılan araştırmada, farklı demografiklere sahip 2000 çift ile bir çalışma yapıldı. Yapılan çalışmada, çiftlerin 3'te 2'sinde ilişki başlamadan önce taraflardan en az birinin platonik olarak aşık olduğu ortaya çıktı.

İlk görüşte aşk yalanmış

çift

Yapılan araştırma, ilk görüşte aşk klişesinin de gerçek olmadığını ortaya koymuş oldu. Hatta bir ilişkinin temellerinin sağlamlığı konusunda, ilişki öncesinde de kişiler arasında bir arkadaşlık bağı olmasının etkili olduğu ortaya çıktı.

Bir ilişkinin başlangıcında biriyle arkadaş olabilmek, cinsellik temelli olarak bir ilişki başlatmaktan daha etkili oluyor. Tinder ya da OKCupid gibi uygulamaları kullanmak ya da birileriyle sevgili olmak için tanışmak pek de etkili değil.

Profesör Stinson ve ekibi tarafından yapılan araştırmada 1900 çiftin ilişkileri incelendi. Bu ilişkilerin %68'i ilk başta bir arkadaşlık ilişkisi olarak başladı. Yaş grupları, cinsiyetler, eğitim durumu ya da etnik grup gibi değişkenlerin de bu durum üzerinde çok az bir etkisi olduğu ortaya çıktı. 

Romantizm yaşansın diye yaklaşılmıyor

romantizm

Araştırmada dikkat çeken bir başka nokta ise bu katılımcıların önemli bir kısmının, arkadaşlık ilişkisine başlarken akıllarında sevgili olmak ya da romantik bir şeyler yaşamak olmadığını ifade etmesi oldu. Romantizm başlamadan önceki arkadaşlık süresi ise çiftlerin hislerinde ne kadar samimi olduğunun bir göstergesi olarak görülüyor.

Öte yandan katılımcıların neredeyse yarısı, bir ilişkiye dost olarak başlamanın tercih ettikleri ilişki şekli olduğunu ifade etti. Bu seçeneği tercih edenlerin oranı, partide tanışmak ya da internetten tanışmak gibi seçeneklere yönelenlerin oranını açık farkla geride bıraktı. 

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-9780357/Two-thirds-romantic-couples-start-friends-study-finds.html?ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490&ito=1490
66
20
7
7
6
Emoji İle Tepki Ver
66
20
7
7
6