Tarihte İlk Kez Tek Bir Atom Tanesi, X Işını Sayesinde Fotoğraflandı

16
10
1
1
0
Bilim insanları, bir atom tanesini tarihte ilk kez X ışınlarıyla gözlemlemeyi başardı. Yeni çalışmanın özellikle nano dünyada büyük bir önem taşıyacağı düşünülüyor.

Evrendeki her maddenin en temel yapı taşı olan atomlar hakkında bugün bilim dünyasında bir ilke imza atıldı. Bilim insanları, ilk kez tek bir atomu X ışınlarıyla gözlemledi.

Yapılan yeni çalışmayla birlikte X ışınıyla gözlemlenen en küçük yapı taşı da bir atom tanesine kadar düştü. Bilim insanları, bu başarıyla pek çok yeni yolun ve keşfin de önünün açılmasını bekliyor.

Atom, X ışını altında böyle gözüküyor:

atom

Yukarıda gördüğünüz fotoğraf, tek bir demir atomundan oluşan supramolekülün X ışını altındaki görüntüsünden oluşuyor.

atom

Bu görüntü ise 6 ribidyum ve bir demir atomunun oluşturduğu supramoleküler yapılar yer alıyor.

Bu başarı ne işe yarayacak?

Günümüz teknolojisiyle atomları normal bir şekilde gözlemlemek ve fotoğrafını çekmek dahi mümkün. Ancak X ışını olmadan herhangi bir şeyin içi görüntülenemeyeceği gibi atomlarda da aynı şey geçerli.

Atomların X ışını ile gözlemlenmeye başlaması, en küçük ve temel yapı taşımızın içinde neler olduğunu çok daha iyi görmemizi sağlayacak. Aynı zamanda bir atomun kimyasal durumu hakkında çok daha detaylı bilgiler edinebilecek.

Bu keşiflerden ilki de aslında çalışmayla birlikte yapıldı. Bilim insanları, oldukça nadir bulunan terbiyum atomunu incelediklerinde atomun kimyasal durumunu değiştirmediğini gördü. Demir atomu ise etrafıyla yoğun bir şekilde etkileşim gerçekleştiriyordu.

Çalışma, Ohio Üniversitesi, Chicago Üniversitesi ve Argonne Ulusal Laboratuvarı’ndan bilim insanları tarafından gerçekleştirildi, Nature’da yayınlandı.

Kaynak : https://www.nature.com/articles/s41586-023-06011-w
16
10
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
16
10
1
1
0