E Bunu Filmde Görmüştük: İnsanlarla Kişisel Sohbetler Edebilen Robot Barmen Geliştirildi

3
1
0
0
0
Sosyalleşebilen robotlar fikri şimdiye kadar pek çok teoride yer almış olsa da pratikte çok fazla örneğine rastlanmıyor. Araştırmacılar şimdi bu teorileri kişisel sohbetler yapabilen bir barmen robotla test edecek.

Jennifer Lawrence ve Chris Pratt'ın yer aldığı Passengers filminde bir robot barmen karşımıza çıkıyordu. Bu robot o kadar sosyaldi ki yeri geldiğinde karakterlerimize oldukça insani bakış açıları sunup dertlerini paylaşabiliyordu. 

Şu anda o seviyede robot barmenlerimiz yok ancak robot barmenlere kesinlikle bir ilgi söz konusu. Daha önce yapılan çalışmalarda, içki hazırlarken bir yandan da şakalar yapan bir barmen robot karşımıza çıkmıştı. Bu robot ise kişisel sohbetler yapabiliyor.

Robot barmenler sıvı soğutucu kokteyller düşler mi?

robot barmen

İtalya'da Napoli Federico Il Üniversitesi'nden araştırmacılar, BRILLO adını verdikleri bir robot geliştirdi. Bu robot eksiksiz bir barmen olması için tasarlandı. Yakın zamanda yayımlanan makalelerinde araştırmacılar, robotlarının müdavimlerle nasıl kişisel sohbetler edebilmesini sağlayacaklarını açıkladı.

Araştırmanın başındaki isim olan Profesör Silvia Rossi, gerçek bir barmen gibi davranabilecek bir robot yapmanın daha önce üzerinde çalışılmış bir alan olmadıını belirtti. Elbette ki kokteyl yapabilen robotlar bulunuyor ancak bu robotlar, gerçek bir barmen gibi sohbet edip yeri geldiğinde arkadaşlık edemiyor.

BRILLO adlı barmen robotun içecek hazırlamak için iki kolu ve bir de monitörümsü bir yüzü bulunuyor. Bu yüz sayesinde robot, misafirleriyle iletişim kurarken jest ve mimiklerini kullanabiliyor. Robotun çalışma şekli ise her müşteri için ayrı bir profil oluşturma mantığına dayanıyor.

Bu profillerde yalnızca son alınan içecekler yer almıyor. Diyelim ki bu robottan mutlu iken başka, gergin iken başka ve üzgünken başka bir içecek isteyen bir müdavim söz konusu. Bu durumda robot, karşısındaki kişinin yüz ifadesi ve vücut dilinden hislerini tahmin etmeye çalışıyor. Sonrasında da eski deneyimlerine göre iletişim kuruyor. Diyelim ki müdavim, tuttuğu takım maç kaybettikten sonra üzgün şekilde gelip viski istiyorsa robot, "Hayırdır Francesco Abi, ne olacak bu Fiorentina'nın hali diye mi düşünüyorsun?" diyerek viski doldurabiliyor, en azından teoride. 

Kaynak : https://techxplore.com/news/2022-08-bartending-robot-engage-personalized-interactions.html
3
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
1
0
0
0