Bilim İnsanları Açıkladı: İnsanlığın Sonunu Yapay Zekâ mı Getirecek?

8
3
1
0
0
Bilim insanları, yaptıkları yeni bir araştırmada yapay zekâ ile çalışırken çok daha fazla dikkatli olmamız gerektiğini, aksi takdirde yapay zekânın insanlığın sonunu getirebileceğini açıkladılar. Gelin araştırmanın detaylarına birlikte göz atalım.

Yıllardır bilim-kurgu türündeki dizi, film ve oyunların en çok kullandığı konulardan biri yapay zekâlar ve onların insanlığı yok etmesidir. Günümüz teknolojisinde kendi kendine öğrenen ve çok kuvvetli yapay zekâlar var olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bir tehlikeyi öngörmek çok da zor değil.

Ancak bilim insanlarına göre bu tehlikenin boyutu bir hayli büyük olabilir. Zira yapılan son bir araştırmaya göre bilim insanları, eğer dikkatli olmazsak yapay zekânın insanlığın sonunu getirebileceğini söylüyorlar.

Yapay zekâ, insanlığın sonunu nasıl getirebilir?

Oxford ve Avustralya Ulusal Üniversitesi tarafından yapılan ortak bir çalışmada araştırmacılar, yapay zekânın kendi kendine öğrenme becerisinden dolayı ona verdiğimiz komutlara karşı algılarının değişebileceğini öngörüyorlar.

Daha geçtiğimiz günlerde Elon Musk, fabrikasında yapay zekâ robotların üretim yaptığı bir video paylaşmıştı. Tabii ki bu yakın geleceğimiz için harika bir olay ancak kendi kendine öğrenen bir yapay zekâ ne kadar güvenilir olabilir?

Zira bu yapay zekâlar, insanların çözemeyeceği problemleri çözmek üzerine tasarlanıyorlar ve kodlanıyorlar, ancak yazılımcılar sonsuz olasılıktaki durumları kontrol altına almak için kod yazamazlar.

Diyelim ki bu Elon Musk’ın fabrikasındaki yapay zekalar ataç üretiyorlar. Şimdilik verdiğimiz komutlara göre ataç üreten bu yapay zekâlar, ya kendi kendilerine ataç üretmenin daha iyi bir yolunu bulur ve uygulamaya başlarlarsa?

Bunda ne var ki?’ diyebilirsiniz ancak bir de şöyle düşünün: Ya bu yapay zekanın ataç üretmek için bulduğu yol, insanlığı tehlikeye atacak bir yolsa? Ya çeşitli üretim zincirlerindeki kaynakları sadece ataç yapmak için emmeye başlarsa? Veya insan yöneticisini yetersiz bulup ‘değiştirmeye’ karar verirse?

Tabii ki bunların hepsi birer varsayım ve bu bahsettiğimiz, onlardan sadece bir tanesi. Eğer araştırma ilginizi çektiyse ve bu tarz sorunların nasıl önlenebileceğini merak ediyorsanız, yayınlanan araştırma yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Kaynak : https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/aaai.12064
8
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
3
1
0
0