AMD'ye Karşı Güç Kazanmak İsteyen Intel, 10 nm İşlemciler İçin Yeni Fabrika Açıyor

13
10
0
0
0
ABD merkezli teknoloji devi Intel, üzerindeki buhrandan kurtulabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Son çeyrekte 10 nm işlemci teslimat hacmini arttırmayı başaran şirket, şimdi yeni bir fabrika ile yoluna devam etmeyi planlıyor.

Dünyanın en büyük işlemci ve çip üreticilerinden bir tanesi olan Intel, uzun zamandır sancılı bir sürecin içerisinden geçiyordu. Bu süreç kapsamında Intel, işlemci, çip üretim ve teslimatlarını bir hayli geciktirdi. Hatta bu bağlamda Intel'in modem üretim birimi, ABD merkezli teknoloji devi Apple'a satıldı. Ancak anlaşılan o ki Intel, sıkıntılı süreci geride bırakmak ve kendisine yeni bir sayfa açmak istiyor.

Intel şu sıralar, çok ciddi miktarda 10 nm'lik işlemci sevkiyatı yapıyor. Hatta bu durum Intel'in iştahını o kadar açmış teknoloji devi kısa bir süre sonra yeni bir fabrikada daha işlemci üretmeye başlayacak. Intel'in yeni fabrikası "Ice Lake" serisinin yanı sıra DG1 GPU'larını ve bunlara ek olarak da sunucularda kullanılan işlemci ve GPU üretimlerini de yapacak.

Intel fabrika

Intel'in bugüne dek üretmiş olduğu 10 nm işlemcilerinin tamamı, İsrail'in "Kiryat Gat" isimli şehrinde bulunan fabrikasında üretilmişti. Ancak bundan sonra şirket, 10 nm'lik işlemci üretimlerini ABD'nin Arizona eyaletinde kurduğu fabrikasında yapacak. Bu durum Intel'in hem Ice Lake serisi işlemcilerini hem de diğer çiplerini üretmesi için daha geniş bir alan sağlamış olacak. Intel bu sayede sıkıntılı üretim sürecini hızlandıracak.

Intel'in ürün gönderimleri, özellikle de 2020 yılının ikinci yarısından itibaren bir hayli yükselecek. Şirket, 2020 yılında şu an gönderdiği işlemci ve diğer çiplerine ek olarak bir 5G baz istasyonu, sunucu ürünleri, DG1 GPU modellerini ve yapay zeka donanımlarını piyasaya sürecek. Kurulacak olan yeni fabrika, Intel'e derin bir nefes aldırtacak.

Intel

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan CEO Bob Swan, Intel'in 10 nm işlemci dönemini 10. nesil Ice Lake serisi ile başlattığını söyleyerek, ilerleyen dönemlerde portföylerini genişletmek için daha çok çalışacaklarını ifade etti. Geleceğe büyük bir umutla baktıklarını belirten Intel CEO'su, 2020 yılında çok daha heyecan verici ürünlerle tüketicilerle buluşacaklarını söyledi.

Ancak teknoloji devi, çalışmalarını sadece bu alan ve ürünlerle sınırlamıyor. Intel'in geliştirici ekibi şu sıralar, 7 nm ve 5 nm işlemciler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. 2021 yılına geldiğimizde Intel, 7 nm işlemcilerinin hazır olacağını ve 5 nm işlemciler için de çalışmalarını hızlandırmış olacağını söylüyor. 

Anlaşılan o ki Intel, AMD ile rekabet ve şirket bünyesinde ortaya çıkan sorunlardan bir ders çıkarmış ve bu bağlamda da yeni ve etkili kararlar almış. Ancak yine de Intel'in aldığı kararların ne derece başarılı olacağını ancak zaman gösterecek. Bakalım teknoloji devi, yeni stratejileriyle sektörün lideri olmayı yeniden başarabilecek mi?

Kaynak : https://www.anandtech.com/show/15032/intel-2019-fab-update-10nm-hvm-7nm-on-track
13
10
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
10
0
0
0