İskoçya, Plastik Kulak Temizleme Çubuklarını Yasakladı

25
12
4
3
0
Dünyamızı ve dünyamızdaki vahşi yaşamı tehdit eden unsurlar arasında kirlilik hiç şüphesiz ki oldukça ön sıralarda yer alıyor. Özellikle plastik temelli kirlilik her yıl milyonlarca canlının ölümüne sebep oluyor. Bu farkındalığın artmasıyla birlikte dünya hükumetleri de çeşitli önlemler almaya başladı.

İskoçya, plastik kirliliğiyle savaşmak için plastik kulak temizleme çubuklarının satışını yasaklayan ilk Birleşik Krallık ülkesi oldu. İlk olarak Eylül ayında İskoçya parlamentosuna sunulan yeni düzenlemeyle birlikte bu ürünlerin üretimi ve satışının yasaklanmasına karar verildi.

İskoçya Çevre Bakanı Roseanna Cunningham “İskoç Hükümeti’nin plastik uçlu kulak temizleme çubuklarını Birleşik Krallık’ta engelleyen ilk yönetim olmasıyla gurur duyuyorum. Tek kullanımlık plastik ürünler sadece tutumsuzluk değil ayrıca yeşil alanlarımızı ve güzel sahillerimizi kirleterek denizdeki ve karadaki vahşi yaşamı tehdit ediyor” dedi.

150 bin plastik kulak temizleme çubuğu toplandı

Kulak temizleme çubuğu

Plastik kulak temizleme çubuklarının İskoçya’da yasaklanması Marine Conservative Society’deki çevre kampanyaları yapanlar tarafından övgüyle karşılandı. Topluluk, bu yüzyılın son çeyreğinde İskoçya kıyılarında 150 bin civarında plastik kulak temizleme çubuğu toplamıştı.

Organizasyonun muhafaza yetkilisi Catherine Gemmell, düzenlemenin İskoçya’nın denizleri ve vahşi yaşamı için olağanüstü bir kazanım olduğunu söyledi. WWF Scotland (İskoçya Doğal Hayatı Koruma Vakfı) yöneticisi Lang Banks ise “vahşi yaşam için harika bir haber” dedi.

Banks, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Deniz kirliliğinde en çok yayılan şeylerden bir tanesi plastik çubuklar. Dolayısıyla bu yasak diğer ülkelerinde takip etmesini umut ediğimiz bir adım. Plastiklerin denizlerimizi boğduğunu biliyoruz. Her sene milyonlarca kuş, balık ve memeli okyanuslarımızdaki plastikler yüzünden ölüyor. Okyanuslarımızı kurtarmamız için hükümetlerin, endüstrilerin ve tüketicilerin bu konuda istekli olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki senenin Nisan ayında İngiltere’de de plastik pipetler, karıştırıcılar ve kulak temizleme çubukları yasaklanacak. Hükümetin açıkladığı rakamlara göre İngiltere’de her yıl 4,7 milyar plastik pipet, 316 milyon plastik karıştırıcı ve 1,8 milyar adet plastik çubuklu kulak temizleme çubuğu kullanılıyor.

Kaynak : https://www.independent.co.uk/environment/plastic-cotton-buds-ban-scotland-uk-beaches-pollution-a9153031.html
25
12
4
3
0
Emoji İle Tepki Ver
25
12
4
3
0