Çevre Kirliliğinin Korkutucu Boyutu: Kutuplarda Gökten Plastik Yağıyor

61
8
5
5
2
Bilim insanlarının Kuzey Kutbu'nda yaptıkları bir çalışma, gökyüzünün mikroplastik parçalarla kaplı olduğunu ortaya koyuyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bu mikroplastiklerin kaynağı direkt olarak insanoğlu.

Bilim insanlarının yaptığı son çalışmalar, çevre kirliliğinin kritik boyutlara ulaştığını ortaya koyuyor. Üstelik bu kirlilik Kuzey Kutbu'na kadar ulaşmış durumda. 

Bilim insanlarının Kuzey Kutbu'nda bulunan kar kütlelerini incelemeleri sonucunda ortaya korkunç bir gerçek çıkıyor. Yapılan çalışmalara göre gökyüzünden "plastik" yağıyor.

kuzey kutbu

Bilim insanları Kuzey Kutbu'nda bulunan Svalbard takım adalarındaki kar kütlelerinden kaşıkla aldıkları kar örneklerini Almanya'da bulunan Alfred Wegener Enstitüsü’ne gönderdiler. Burada inceleme yapan bilim insanları, bu kar örneklerinde doğal maddelerin yanı sıra otomobil lastiği, boya, vernik, ve sentetik lif gibi malzemelere rastladı. Bilim insanları, 1 litrelik kar örneğinde 10 binden fazla plastik parçacık bulduklarını açıkladılar.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan araştırmanın bir numaralı ismi Melanie Bergmann, dünyanın neresinde olursa olsun biraz kirliliğin olabileceğini ancak elde edilen bulguların beklenenden çok yüksek olduğunu açıkladı. İnsan yaşamının olmadığı bir bölgede bu denli kirliliğin sebebini de açıklayan Bergmann, bu plastik parçaları havadan geldiğini ifade etti.

Araştırmalar kapsamında kar örnekleri üzerinde çalışma yapan Jacob Strock'sa kar örneklerindeki kirliliğin gözle görülebilecek seviyede olduğunu ancak bu kirliliğin boyutunu teknik olarak inceledikleri zaman midelerine yumruk yemiş gibi hissettiklerini açıkladı.

Araştırmacıların yaptığı çalışmalar sadece Kuzey Kutbu'ndan ibaret değildi. Bilim insanları benzer bir şekilde İsviçre ve Almanya gibi bazı Avrupa ülkelerinde de kar örnekleri topladılar ve bu örnekler üzerinde çalışma yaptılar. Buna göre şehir merkezlerine yakın bölgelerde toplanan kar örneklerindeki kirliliğin çok daha fazla olduğu belirlendi.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/bilim-insanlarindan-korkutan-aciklama-gokten-plastik-yagiyor-5282729/
61
8
5
5
2
Emoji İle Tepki Ver
61
8
5
5
2