İstanbul'daki Korkutan Depremin Ses Kayıtları Ortaya Çıktı

108
21
8
5
3
Dün 14 sularında İstanbul'da yaşanan depremin etkileri sürüyor. Şimdi ise ABD merkezli IRIS isimli bir konsorsiyum, İstanbul'da yaşanan depremin ses kayıtlarını yayınladı. Yayınlanan ses kayıtlarında büyük kırılmanın sesi ve sonrasındaki titreşimler açıkça duyulabiliyor.

Dün saat 14 sularında İstanbul, büyük bir depremle sallandı. Büyüklüğü 5.8 olan deprem, herhangi bir can kaybına neden olmadı ancak resmi açıklamalara göre bazı vatandaşlarımız, deprem nedeniyle yaralandı. 

Marmara Bölgesi'nin neredeyse tamamını etkileyen bu deprem, İstanbulluların ve hatta tüm Türkiye'nin yaşamını olumsuz etkiledi. Depremin ardından okullar tatil edildi, trafikte büyük bir yoğunluk yaşandı ve belki de en çok eleştirilen nokta iletişimin tamamen ve neredeyse tüm Türkiye'de kesilmiş olmasıydı. Şu an itibarıyla ise yaşam, yavaş yavaş normale dönüyor.

İstanbul depremi

ABD'de yer altını inceleten bir üniversite konsorsiyumu ise, İstanbul'daki depremin ortaya çıkardığı sesi kaydettiğini ifade etti. Konsorsiyum, elde ettikleri ses kayıtlarını internet siteleri üzerinden yayınladıklarını duyurdu. 

ABD'nin başkenti Washington merkezli bu konsorsiyum, "IRIS" ismiyle hizmet veriyor. ABD'nin önde gelen üniversitelerinin birleşiminden oluşan bu yapı, yıllardır yaşanan depremlerle ilgili araştırmalar yapıyor. Dilerseniz şimdi de IRIS tarafından paylaşılan o ses kaydına bakalım.

Ses kayıtlarında, kırılmayı andıran bir gürültünün koptuğu net bir şekilde duyuluyor. Devamında ise titreşim sesleri yankılanıyor. İstanbul'da yaşanan bu deprem, ilk değildi ve elbette son da olmayacak. Zaten bilim insanları, Marmara Bölgesi'nin tamamını etkileyecek ve büyüklüğü 7'nin üzerinde olacak bir depremin mutlaka yaşanacağı konusunda hemfikirler. Üstelik bilim insanlarının dün yaşanan depremle ilgili açıklamalarına göre, dünkü kırılmanın beklenen büyük depremi biraz daha kritikleştirdiği ifade ediliyor. Dolayısıyla konuyla ilgili olarak acilen harekete geçilmesi gerekiyor. 

Sadece devlet yetkililerin çalışmaları, depreme karşı alınacak önlemlerde ne yazık ki yeterli değil. Her şeyden önce vatandaşlarımızın, deprem gerçeğiyle yüzleşmesi ve bu doğrultuda hareket etmesi gerekiyor. Türkiye'nin çok büyük bir bölümü, kritik bir deprem kuşağı içerisinde. Dolayısıyla bu gerçeği görmezden gelmek, çok büyük bir hata olacaktır. 

Deprem anında yapılacak şeyleri bilmek, belki de pek çoğumuzun hayatını kurtaracaktır. Bu konuyla ilgili olarak mutlaka araştırmalar yapılmalı, deprem anında nelerin yapılması gerektiği ile ilgili bilgi sahibi olunmalıdır. Belki de sadece "hayat üçgeni"nin ne olduğunu bilmek ve hali hazırda bir deprem çantası bulundurmak, büyük bir deprem anında yardımcı olacaktır. 

İstanbul'a geçmiş olsun dileklerimizle...

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/korkutan-istanbul-depreminin-sesi-boyle-kaydedildi-5356510/
108
21
8
5
3
Emoji İle Tepki Ver
108
21
8
5
3